Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας: Μία μόνο θέση γιατρού εγκρίθηκε για την περιοχή

«Πριν από λίγες μέρες στις 5/12 εγκρίθηκε και δημοσιεύτηκε η προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για 246 θέσεις ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ. Απ’ αυτές τις θέσεις στην περιοχή μας εγκρίθηκε μόνο μία θέση γενικού γιατρού ή παθολόγου για το Κέντρο Υγείας Βασιλικής!», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας.

Για το νοσοκομείο, σημειώνει ο Σύλλογος, «η προκήρυξη δεν προβλέπει ούτε μία θέση! Όταν, σύμφωνα με το πεπαλαιωμένο οργανόγραμμα του 2012 οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών είναι 16 από τις 45 που προβλέπει. Στο δε νέο οργανόγραμμα που εγκρίθηκε από το ΔΣ του νοσοκομείου τον Απρίλη του 2019 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίστηκε…να τροποποιείται… και να εγκρίνεται… (σύμφωνα και με τις εντολές της 6ης ΥΠΕ και των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών) και επί διακυβέρνησης ΝΔ, αλλά στη συνέχεια “ξεχάστηκε”… στα συρτάρια των υπουργείων, οι κενές θέσεις είναι 40!!!».

Στο Κέντρο Υγείας Βασιλικής αυτή τη στιγμή, επισημαίνει ο Σύλλογος, «εργάζονται δύο μόνιμοι γενικοί γιατροί ενώ μία ακόμη βρίσκεται σε άδεια μητρότητας. Οι γιατροί πραγματοποιούν επιπλέον εφημερίες προκειμένου να καλυφθεί η δομή (οι οργανικές θέσεις τους βρίσκονται στα Περιφερειακά Ιατρεία του Βλυχού, των Λαζαράτων και της Καρυάς). Στα Περιφερειακά και Αγροτικά Ιατρεία δεν υπάρχει ούτε ένας γενικός γιατρός (ούτως ή άλλως τα έκλεισε το 2014 η τότε συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας τα χωριά και τους κατοίκους τους χωρίς ιατρική κάλυψη)! Επαναλειτούργησαν με αγροτικό γιατρό (κι όχι όλα, όπως της Εξάνθειας) και μόνο για μια φορά την εβδομάδα, λίγες ώρες, κυρίως για συνταγογράφηση. (Μας θυμίζει το κλασικό ανέκδοτο του Χότζα αυτό…)».

«H προκήρυξη αυτή πολύ πιθανόν να βγει άγονη, όπως κι άλλες κατά καιρούς και να μην εκδηλώσει ενδιαφέρον κανένας γιατρός!», τονίζει.

Καταλήγοντας, ο Σύλλογος αναφέρει ότι «το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση, αν πραγματικά ενδιαφέρεται να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και οι δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας είναι να προκηρύξει όλες τις κενές οργανικές θέσεις ταυτόχρονα, να μονιμοποιήσει τώρα όλους τους επικουρικούς και συμβασιούχους (13 γιατροί επικουρικοί δουλεύουν στο νοσοκομείο), να επαναφέρει το ιατρικό μισθολόγιο και τα επιδόματα στα προ μνημονίων επίπεδα, τον 13ο και 14ο μισθό, να αυξήσει γενναία τους μισθούς, να πάρει μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και το πανάκριβο κόστος ζωής!».

Πηγή: 902.gr