Διεθνώς ρεζίλι: «Από την Τουρκία προσφέρθηκαν να πάρουν τα σκουπίδια της Καλύμνου»! (Audio)

Μόνον ντροπή μπορεί κανείς να αισθάνεται όταν η Ελληνική Πολιτεία δεν μπορεί να βρει λύση στο πρόβλημα των αποβλήτων και προσφέρεται η γειτονική Τουρκία να βοηθήσει!

Έτσι το ζήτημα της αντίδρασης του δήμου Κω στην απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για μεταφορά των απορριμμάτων της Καλύμνου στον ΧΥΤΑ της Κω έφτασε στην αντίθετη όχθη καθώς η Τουρκία προσφέρθηκε να βοηθήσει.

Όπως έκανε γνωστό με δηλώσεις του στον Real Voice, ο Δήμαρχος Καλύμνου Γιάννης Μαστροκούκος, δέχθηκε πρόταση από το Τουργκούτρεϊς, στα απέναντι τουρκικά παράλια, να μεταφέρει στις δικές τους υποδομές τα σκουπίδια της Καλύμνου «αφού εσείς δεν μπορείτε να τα βρείτε μεταξύ σας» , όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, εκφράζοντας παράλληλα την οργή του, για τα «δικαιώματα» που ως χώρα δίνουμε στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα ο κ. Μαστροκούκος δήλωσε:

«Ως δήμαρχος νιώθω άσχημα. Στεναχωριέμαι αφάνταστα ως Έλληνας, ως πατριώτης, ως Καλύμνιος, όταν ακούνε στα απέναντι παραλία τι συμβαίνει στα νησιά μας και έρχονται διάφοροι και προθυμοποιούνται να δεχτούν τα σκουπίδια μας. Σας το λέω σε ελεύθερη απόδοση, “αφού δεν μπορείτε μεταξύ σας, μετά χαράς να σας εξυπηρετήσουμε εμείς”. Είμαστε Έλληνες, ζούμε σε μια συντεταγμένη πολιτεία την ελληνική πολιτεία. Δεν είμαστε ξεκομμένοι και περιθωριακοί. Είμαστε ένα μέρος της αυτής της πατρίδας, της ελληνικής επικράτειας και οφείλουμε τα ζητήματά μας, αφού είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή, να τα λύνουμε με χαμηλούς τόνους και δεν χρειάζεται να δημιουργούμε ούτε σχόλια, ούτε να δίνουμε δικαιώματα στους απέναντι που καραδοκούν. Και μόνο στο άκουσμα ότι εμείς μεταξύ μας δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας ως πατριώτες ως Έλληνες και προσφέρονται οι απέναντι, αυτό εμένα με εξοργίζει».

Επιπλέον, ο Δήμαρχος Καλύμνου μίλησε για “πειρατικές” πρακτικές που έχει εντοπίσει, νυχτερινής μεταφοράς απορριμμάτων από το νησί της Κω – για παράδειγμα έκανε λόγο για πολύ μεγάλο αριθμό στρωμάτων, πιθανότατα από ξενοδοχεία της Κω – στον ΧΑΔΑ της Καλύμνου, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί κοινό μυστικό.

«Είναι αλήθεια, μεταφέρονται πειρατικά. Είναι κοινό μυστικό, απλά κρατάμε χαμηλούς τόνους. Είναι γεγονός όταν το πρωί με το ξημέρωμα βλέπει κανείς στον ΧΑΔΑ απίστευτο αριθμό στρωμάτων, τα οποία έχουν αποσυρθεί και τα έχουν πετάξει στον ΧΑΔΑ της Καλύμνου. Τόσα όσα στρώματα δεν έχει ολόκληρη Κάλυμνος! Είναι αλήθεια. Τι θα κάνει όμως κανείς; Να σηκώσει τα ζητήματα και να αρχίσει μια διαμάχη η οποία δεν έχει δεν έχει νόημα; Νομίζω ότι είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να λύνουμε μεταξύ μας και με χαμηλούς τόνους» ανέφερε ο Δήμαρχος Καλύμνου.

Η απόφαση του Περιφερειάρχη που δεν ήταν λύση!

Όπως αναφέρεται –και παρά την απόφαση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου- να μεταφερθούν τα απορρίμματα της Καλύμνου στην Κω, το ΧΥΤΑ στην Κω είναι κορεσμένο και δεν έχει αδειοδότηση αυτή τη χρονική στιγμή για επιπλέον λειτουργία. Αναφέρεται επίσης πως το ΧΥΤΑ στην Κω λειτουργεί παραβιάζοντας περιβαλλοντική νομοθεσία.

Σημειώνουν ότι το πρόβλημα εστιάζεται στην Κάλυμνο και στην δυνατότητα να λυθεί επί τόπου το πρόβλημα.

Στην Κάλυμνο αναφέρεται ότι ο ΧΥΤΑ είναι επίσης κορεσμένος και ακολουθεί τη λύση της καύσης των σκουπιδιών, η οποία απέχει από οποιαδήποτε οικολογική προσέγγιση.

Προσθέτουν ότι μια πρόσκαιρη λύση θα ήταν η δεματοποίηση των απορριμμάτων στην Κάλυμνο αντί να καίγονται- δηλαδή η σμίκρυνση σε όγκο – κάτι το οποίο απορρίπτει ο Περιφερειάρχης.

Σημειώνουν ότι είχε ήδη συμφωνηθεί από 13/5/2022 η δεματοποίηση αλλά η Περιφέρεια υποχώρησε καθώς υποστήριξε πως ανάλογες λύσεις δεν είχαν επιτύχει σε τρεις παρόμοιες περιπτώσεις.

Όπως αναφέρουν ο Δήμος Καλύμνου για να λυθεί το θέμα έχει παραχωρήσει 65 στρέμματα για την Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση διαχείρισης Αποβλήτων. Η Περιφέρεια αντίθετα θεωρεί πως πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία.

Ουδέποτε ερωτήθηκε ο Δήμος της Κω για τα σκουπίδια της Καλύμνου

Όπως αναφέρει ο τοπικός Τύπος, ουδέποτε ερωτήθηκε ο δήμος της Κω για το ενδεχόμενο μεταφοράς των σκουπιδιών της Καλύμνου στην Κω, κάτι το οποίο ανέφερε και ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς ο οποίος ξεκαθάρισε πως ο δήμος της Κω δεν συναινεί στο σενάριο αυτό που ανακοινώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Καλύμνου, χωρίς ουδέποτε να ενημερωθεί ο δήμος της Κω, το δημοτικό συμβούλιο, η τοπική κοινωνία και οι φορείς αλλά ούτε καν επιστημονικά, δεν διερευνήθηκε.

Τι προτείνουν οι Οικολόγοι της Κω

«Η λύση για τη Κάλυμνο είναι η άμεση εκκίνηση της ανακύκλωσης ΚΑΙ της κομποστοποίησης για να μειωθούν τα σκουπίδια προς το ΧΥΤΑ που πρέπει να φτιάξουν στη Κάλυμνο( οι μελέτες λένε ότι η ανακύκλωση είναι περίπου το 30% των σκουπιδιών και άλλο 30% είναι η κομποστοποίηση. Μένει πολύ λίγο για το ΧΥΤΑ Καλύμνου αν λειτουργήσουν όλα σωστά

Ο υποτυπώδης ΧΥΤΑ στη Κάλυμνο υπάρχει. Ακόμα και αν δεν εχει αδειοδότηση όπως βέβαια και αυτός της Κω. Πόσο δύσκολο είναι να συνεχίσουν να τον χρησιμοποιούν  ή και να τον  ολοκληρώσουν  προτού προχωρήσουν σε φαραωνικό έργο που λενε ότι θα ολοκληρωθεί σε 3-4 χρόνια αλλά με τις ενστάσεις των εργολάβων ξέρουμε όλοι ότι θα πάμε στα 8 χρόνια;»

Πηγή: documentonews.gr