Από το ρήγμα της Ανατολίας ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ στη Λήμνο - 266 τραυματίες στην Τουρκία

Τους 266 φθάνουν οι τραυματίες στην Τουρκία, κυρίως εξαιτίας του πανικού, μετά τη σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών που σημειώθηκε το μεσημέρι μεταξύ Λήμνου και Σαμακοθράκης. Αναφέρεται επίσης ότι στην Ίμβρο, τριάντα άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα, τα οποία υπέστησαν στην προσπάθεια τους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Νωρίτερα, σε δηλώσεις που έκανε από τη Λήμνο ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για μικρής κλίμακας ζημιές. Όπως είπε ο Γιάννης Μιχελάκης, μόνο 13 ακίνητα, μεταξύ των οποίων και δύο εκκλησίες υπέστησαν ζημιές. Ο ίδιος ανέφερε, ότι μηχανικοί από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων θα ελέγξουν τα σχολεία όχι μόνο γιατί κάποια από αυτά (τρία στον αριθμό) θα λειτουργήσουν την Κυριακή ως εκλογικά κέντρα αλλά και για το λόγο ότι σε λίγες ημέρες ξεκινούν οι εξετάσεις.


seismoslimnos3Σύμφωνα με το γεωλογικό Ινστιτούτο το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 10 χλμ.

«Ο σεισμός έγινε στο Βόρειο Αιγαίο στο ρήγμα της Ανατολίας» σύμφωνα με τον Ευθύμη Λέκκα, σεισμολόγο και αντιπρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού.

Είναι ένας σεισμός στο ρήγμα του βορείου Αιγαίου, της Ανατολίας δηλαδή, ο οποίος επηρέασε όλη την Ελλάδα –αλλά κυρίως τη Λήμνο- λόγω του κομβικού σημείου όπου έγινε ανέφερε ο σεισμολόγος, Ευθύμιος Λέκκας στον Realfm 97,8.


Ακολούθησαν σε μικρό χρονικό διάστημα αρκετοί μετασεισμοί μεγέθους μεταξύ 4 και 5 βαθμών στο Β.Αιγαίο, στο τόξο που εκτείνεται από τη Χαλκιδική έως τα τουρκικά παράλια.

Η μετασεισμική ακολουθία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αλεξανδρούπολη, όπου έπεσε το τηλεοπτικό σήμα, στην Ξάνθη, τις Σέρρες, τη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη, την Τουρκία και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Στο αεροδρόμιο της Λήμνου, μια τουρίστρια από την Βρετανία, τραυματίστηκε ελαφρά όταν κατά τη διάρκεια του σεισμού κατέπεσε τμήμα ψευδοροφής ενώ στο νοσοκομείο Λήμνου μεταφέρθηκαν επίσης με θλαστικά τραύματα μια μητέρα και το παιδί της από το χωριό Κορνός, που κατά τη διάρκεια του σεισμού προσπάθησαν να προστατευθούν κάτω από ένα τραπέζι.

Το νοσοκομείο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω του σεισμού, αν και κατά τη διάρκεια της δόνησης έγινε πρόσκαιρη διακοπή της ηλεκτροδότησής του, πρόβλημα που τώρα έχει αποκατασταθεί.

Σχετικές ειδήσεις: Νέα σεισμική δόνηση 4,1 R μεταξυ Σαμοθράκης και Λήμνου

Σεισμική δόνηση 6,5 βαθμών στη Λήμνο

Πηγές: efsyn.gr / Ναυτεμπορική / Ημερησία

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24/05/2014 - 21:08