Φόβοι για τους εγκλωβισμένους και για κατολισθήσεις εν μέσω εκατοντάδων μετασεισμών

Στους 62 αυξήθηκαν οι νεκροί από το χτύπημα του Εγκέλαδου στην Ιαπωνία, ανήμερα την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο που ανέφερε οι τραυματίες ξεπερνούν τους 300 τραυματίες από τους οποίους οι 20 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Παρά την ικανοποίηση για τις χιλιάδες ζωές που σώθηκαν χάρη στην έγκαιρη προειδοποίηση πριν τον σεισμό 7,6 βαθμών Ρίχτερ, οι Ιάπωνες φοβούνται ότι υπάρχουν περισσότερα θύματα, καθώς εξελίσσονται οι έρευνες κάτω από τα κτίρια που γκρεμίστηκαν.

Οι διασώστες προσπαθούν να εντοπίσουν επιζώντες, εν μέσω προειδοποιήσεων από τις αρχές για έντονη βροχόπτωση αλλά και κατολισθήσεις εξαιτίας των μετασεισμών. «Έχουν περάσει περισσότερες από 40 ώρες από την καταστροφή. Έχουμε λάβει πολλές πληροφορίες για ανθρώπους που χρειάζονται διάσωση και υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν βοήθεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα σήμερα μετά από συνεδρίαση της ομάδας έκτακτης ανάγκης. 

«Οι προσπάθειες διάσωσης γίνονται από τις τοπικές αρχές, την αστυνομία, την πυροσβεστική και άλλες επιχειρησιακές μονάδες, ενώ ενισχύεται ο αριθμός του προσωπικού και των σκύλων διάσωσης» είπε για να προσθέσει ότι «βρισκόμαστε σε αγώνα δρόμου με τον χρόνο και να συνεχίσετε να κάνετε ό,τι μπορείτε για να σώσετε ζωές, βάζοντας πρώτα τις ζωές των ανθρώπων».
 
Δεκάδες χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν 

Στο μεταξύ περισσότεροι από 31.800 άνθρωποι παραμένουν σε καταφύγια. Η κεντρική δόνηση της Δευτέρας προκάλεσε κύματα τσουνάμι ύψους άνω του ενός μέτρου, μεγάλη πυρκαγιά και καταστροφές σε δεκάδες χιλιάδες σπίτια, σύμφωνα με αναφορές ιαπωνικών Μέσων.

Η χερσόνησος Νότο του νομού επλήγη περισσότερο, με αρκετές εκατοντάδες κτίρια να έχουν καταστραφεί από τη φωτιά και σπίτια να έχουν ισοπεδωθεί σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των Γουατζίμα και Σούζου.  

Στην παράκτια πόλη Σούζου, ο δήμαρχος Μασουχίρο Ιζουμίγια δήλωσε ότι «σχεδόν κανένα σπίτι δεν έμεινε όρθιο». «Περίπου το 90% των σπιτιών [στην πόλη] έχουν καταστραφεί εντελώς ή σχεδόν εντελώς ... η κατάσταση είναι πραγματικά καταστροφική», είπε, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TBS.

Στην Ισικάουα και τη χερσόνησος Νότο, μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, έχουν σημειωθεί πάνω από 100 μετασεισμούς ενώ μέχρι σήμερα το πρωί καταγράφηκαν ξεπέρασαν τους 400 συνολικά. 

Μια γυναίκα σε ένα καταφύγιο στην πόλη Σίκα είπε στο TV Asahi ότι «δεν μπόρεσε να κοιμηθεί» λόγω των μετασεισμών. "Έχω φοβηθεί γιατί δεν ξέρουμε πότε θα χτυπήσει ο επόμενος σεισμός», είπε.

Αποκλεισμένοι στο δρόμο επί μία μέρα

Τα τρένα Shinkansen και οι αυτοκινητόδρομοι επανέλαβαν τη λειτουργία τους μετά τον αποκλεισμό αρκετών χιλιάδων ανθρώπων, ορισμένοι για σχεδόν 24 ώρες. 

Η Ιαπωνία ήρε όλες τις προειδοποιήσεις για τσουνάμι αφού κύματα ύψους τουλάχιστον 1,2 μέτρων έπληξαν την πόλη Γουατζίμα και μια σειρά μικρότερων τσουνάμι αναφέρθηκαν αλλού.

Η Ιαπωνία βιώνει εκατοντάδες σεισμούς κάθε χρόνο και η συντριπτική πλειονότητα δεν προκαλεί ζημιές. Ο Toshitaka Katada, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τόκιο που ειδικεύεται στις καταστροφές, σχολίασε ο πληθυσμός ήταν προετοιμασμένος, επειδή η περιοχή είχε πληγεί από σεισμούς τα τελευταία χρόνια. «Πιθανότατα δεν υπάρχουν άνθρωποι στη Γη που να είναι τόσο έτοιμοι για καταστροφές όσο οι Ιάπωνες», είπε.

Με πληροφορίες από Associated Press, The Guardian και Γαλλικό Πρακτορείο