Ειδήσεις από την ΕΡΑ Καλαμάτας



Ενημέρωση για το «πείραμα αδρανοποίησης» των χημικών του πολέμου

Το «πείραμα της αδρανοποίησης» των χημικών όπλων της Συρίας, σε πλοίοτου Αμερικανικού στόλου,ενπλω, στη Μεσόγειο και οι επιπτώσεις ενδεχόμενου ατυχήματος και διαρροής τοξικών αποβλήτων στη θάλασσα, είναι το θέμα συγκέντρωσης– συζήτησης, που οργανώνει την ερχόμενη Τετάρτη η Επιτροπή Πρωτοβουλίας κατά των Χημικών, στην Καλαμάτα. Ησυγκέντρωσηθα γίνει στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων στο χώρο του «πατινάζ». Ομιλητής θα είναι ο καθηγητής του τμήματος ΧημικώνΜηχανικών τουΠολυτεχνείουΚρήτηςΒαγγέληςΓιδαράκης.



Και το Επιμελητήριο αντίθετο στο «πείραμα» αδρανοποίησης των χημικών στη θάλασσα

Την αντίθεση των επιχειρηματιών και επαγγελματιών της Μεσσηνίας στην προοπτική καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, εκφράζει και το Επιμελητήριο. Ο πρόεδρος Δημήτρης Μανιάτης, με επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο τον παρακαλεί να προβεί «σε κάθε αναγκαία ενέργεια, προκειμένου να αποτραπεί η συγκεκριμένη επιχείρηση και να αναζητηθεί άλλος τρόπος και περιοχή εξουδετέρωσης στην ξηρά (όπως επιβάλλει η διεθνής πρακτική), με ασφάλεια και με μεθόδους που δεν θα έχουν επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία, όχι μόνο του τόπου μας αλλά και του πλανήτη γενικότερα». Ο κ. Μανιάτης σημειώνει επίσης ότι «οι πιθανές δραματικές επιπτώσεις που μπορούν να προκληθούν στο κλειστό θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, αλλά και στην δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία της χώρας, χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης και όχι χαλαρότητας από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και τονίζει ότι «η Ελλάδα οφείλει να παρέμβει άμεσα, προκειμένου να αποτρέψει την απόθεση των χημικών αποβλήτων νοτιοδυτικά της Κρήτης, με τραγικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την αλιεία και τον τουρισμό της χώρας μας».



Στο 31% οι μετεξεταστέοι της Α΄ Λυκείου

Σε ποσοστό ρεκόρ (30,93%) έφτασαν οι μετεξεταστέοι της Α΄ Λυκείου στα σχολεία που υπηρετούν οι καθηγητές, μέλη της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας. Πρόκειται για στοιχεία που δημοσιοποιεί η ίδια η ΕΛΜΕ, σημειώνοντας ότι την περυσινή χρονιά οι αποτυχόντες έφτασαν μόλις στο 2,9% του συνόλου των μαθητών. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι το ποσοστό αυτό, ξεπερνά ακόμα και αυτό που η Α΄ ΕΛΜΕ είχε εκτιμήσει, πέρυσι το φθινόπωρο, όταν εξέταζε διάφορα σενάρια με τις επιπτώσεις που θα προέκυπταν από την εφαρμογή του νόμου για το γενικό λύκειο, το επαγγελματικό λύκειο και τις δομές κατάρτισης, στον οποίον από τότε εξέφραζε την αντίθεσή της, και συνεχίζει: «Στις παρουσιάσεις αυτές τονίσαμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι στην εφαρμογή του νόμου, διότι μελετώντας τον διαπιστώσαμε ότι θα επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα που αφορούν στη φοίτηση των μαθητών μας στα γενικά λύκεια. Είχαμε χρησιμοποιήσει παράδειγμα, όπου προβλέπαμε απόρριψη 29% των μαθητών. Παρ’ όλη τη βοήθεια και την επιείκεια των καθηγητών, το ποσοστό των μαθητών που έμειναν μετεξεταστέοι, στην Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, ανήλθε σε 30,93%. Με αυτό τον τρόπο, ένα υψηλότατο ποσοστό μαθητών δεν κατάφερε να προαχθεί».

Καταλήγοντας η Α΄ ΕΛΜΕ σημειώνει ότι η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι «ο στόχος του νέου λυκείου και της "τράπεζας θεμάτων" είναι να γιγαντώσει τις κοινωνικές ανισότητες, να αποθαρρύνει τους μαθητές από το να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο λύκειο και να τους στρέψει στην κατάρτιση». Τονίζει ακόμη ότι «οι συνάδελφοι, που αγωνίζονται στην τάξη, δεν είναι υπεύθυνοι για τις επιλογές του υπουργείου και τα αποτελέσματα αυτών των επιλογών» και καλεί τους γονείς να λάβουν ενεργό μέρος μαζί με τους καθηγητές, στην κατάργηση αυτού του νόμου που πλήττει το δημόσιο σχολείο.



Κατάληψη στη Φοιτητική Εστία στην Καλαμάτα

Υπό κατάληψη βρίσκεται από χθες η Φοιτητική Εστία του ΤΕΙ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Αιτία της απόφασης αυτής των σπουδαστών που διαμένουν στην Εστία, ο νέος κανονισμός λειτουργίας, με τον οποίο διαφωνούν. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους: «Σύμφωνα με κριτήριο του κανονισμού θα πρέπει να έχουν περάσει το 80% των μαθημάτων για να παραμείνουν στην Εστία και την επόμενη χρονιά. Με το συγκεκριμένο κριτήριο κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Εστίας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση και η αδυναμία των οικογενειών τους, να πληρώσουν ενοίκιο για να σπουδάσουν». Νωρίτερα χθες οι φοιτητές προχώρησαν σε κατάληψη του γραφείου του πρύτανη του ΤΕΙ Πελοποννήσου και εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν και συζήτησαν με τον αντιπρύτανη. Οι εξηγήσεις του αντιπρύτανη δεν τους ικανοποίησαν και προχώρησαν σε κατάληψη της Εστίας.



«Πέρσες» στην Αρχαία Μεσσήνη

Η τραγωδία «Πέρσες» του Αισχύλου θα παρουσιαστεί σήμερα στις 7:30 το απόγευμα στοΕκκλησιαστήριοτης Αρχαίας Μεσσήνης. Τη σκηνοθεσία της παράστασης έχει κάνει η Βαρβάρα Δούκα.Συμμετέχουν οι ηθοποιοί ΚλεάνθηςΒαρσαμούλης, ΑποστόληςΚουτσιανικούλης, ΚωνσταντίνοςΜητρόπουλος, ΓιώργοςΠέπας, ΠέτροςΤσαπαλιάρηςκαιΑράςΧαμεντιάν.Το εισιτήριο για την παράσταση κοστίζει 5 ευρώ και 4 ευρώ η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο.



Στο Κάστρο σήμερα τα παιδιά του Δημοτικού Ωδείου

«Του μισοφέγγαρου τραγούδια» είναι ο γενικός τίτλος της συναυλίας που θα δώσουν σήμερα στις 9 το βράδυ, στο αμφιθέατρο του Κάστρου οι μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν τα φωνητικά, χορωδιακά και οργανικά σύνολα του Δημοτικού Ωδείου και η είσοδος είναι ελεύθερη.



Ολοκληρώνεται σήμερα το Φεστιβάλ Μηδένστην Καλαμάτα

Ολοκληρώνεται σήμερα το «Φεστιβάλ Βιντεοτέχνης Μηδέν», οι εκδηλώσεις του οποίου άρχισαν προχθές στην Καλαμάτα με την υποστήριξη του Δήμου καιτη συνεργασία του Κέντρου Νέων, της Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάταςκαι του Καλλιτεχνικού Στεκιού.Το Φεστιβάλ φέτος γιόρτασε τα 10 χρόνια της παρουσίας του στα πολιτιστικά δρώμενα της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας.. Στηνεπετειακήαυτή διοργάνωση, το κοινό της Καλαμάταςείχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει περισσότερα από 250 έργαβιντεοτέχνης, από κάθε γωνιά του πλανήτη.Οι εκδηλώσεις γίνονται σε χώρους του Ιστορικού Κέντρου με επίκεντρο την πλατείαΌθωνος. Η είσοδος είναι ελεύθερη.



Ιατρική εκδήλωση για την πρόληψη του καρκίνου

Ιατρική εκδήλωση για τη σημασία της πρόληψης του καρκίνου θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 10 το πρωί , στο συνεδριακό κέντρο του "Elite" , στο περιθώριο του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Ελληνικού Κολεγίου Γενικής Ιατρικής που διεξάγεταιστη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο πρόεδρος του Κολεγίου ΧρήστοςΠαπαφράγκος, διευθυντής στο Κέντρο Υγείας Τροπαίων και θα μιλήσουνη ΔέσποιναΚατσώχηακτινοθεραπευτής-ογκολόγοςμε θέμα «Πρόληψη: μια ενσυνείδητη δράση», ο χειρουργός ΣπυρίδωνΣτεργιόπουλος, επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Η πρόληψη στον καρκίνοπαχέοςεντέρου» και ο μαιευτήρας - γυναικολόγος ΒασίλειοςΚελλάρης, επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ανθρώπινης Αναπαραγωγής «Γένεσις» Αθηνών και «Μητέρα» με θέμα «Εξωσωματική γονιμοποίηση και καρκίνος». 

Το γενικό θέμα του συνεδρίου είναι «Σπουδή στο ανθρώπινο σώμα - Πρόληψης έργα» και στόχος η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα πρόληψης του καρκίνου.



Αίθριος ο καιρός σήμερα

Αίθριο καιρό,προβλέπει η ΕΜΥ γιασήμερα.Οι άνεμοιθα πνέουν μεταβλητοίασθενείς μέχρι μέτριοι.Η θερμοκρασία θακυμανθεί από 20μέχρι 34βαθμούς Κελσίου.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54