Έλεγχοι και "ευρήματα" εργασιακής απορρύθμισης σε πλοία από την ΠΕΝΕΝ

Τα αποτελέσματα ελέγχων σε πλοία έδωσε στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού και κατέγραψε "πειρατεία" στα ασφαλιστικά ταμεία με "μαύρη εργασία".

 

"Στις 8 Ιουλίου 2014 κλιμάκιο της ΠΝΟ όπου συμμετείχε ο Γεν. Γραμματέας της ΠΕΝΕΝ μετέβη στο λιμάνι της  Ηγουμενίτσας για να πραγματοποιήσει ελέγχους όπου διαπιστώθηκε ότι στο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «BRIDGE» με σημαία Μάλτας της εταιρείας EUROPEAN SEALINES υπηρετούν 44 ναυτικοί υπήκοοι τρίτων χωρών και 7 έλληνες Ναυτικοί που δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ και δεν αμείβονται με την ελληνική ΣΣΕ.

Ο έλεγχος συνεχίστηκε και στο Ε/Γ «LARKS» όπου διαπιστώθηκε ότι υπηρετούν 2 αλλοδαποί και 30 έλληνες Ναυτικοί χωρίς να είναι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ με αποδοχές υποδεέστερες της ελληνικής ΣΣΕ.

Σε συσκέψεις που ακολούθησαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας μεταξύ του κλιμακίου της ΠΝΟ και των πλοιοκτητριών εταιριών απαιτήθηκε από την πλοιοκτήτρια εταιρία του πλοίου «BRIDGE» να εφαρμόσει την υπάρχουσα έγγραφη συμφωνία πλοιοκτήτριας – ΠΝΟ για την επάνδρωση του πλοίου με έλληνες εν ενεργεία ναυτικούς που θα είναι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ και θα αμείβονται με την ΣΣΕ Επιβατηγών Μεσογειακών Πλοίων και από την πλοιοκτήτρια του Ε/Γ «LARKS» απαιτήθηκε η ασφάλιση των ναυτικών στο ΝΑΤ και η εφαρμογή της ΣΣΕ.

Παράλληλα ζητήθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας ο πλήρης έλεγχος των πλοίων και η εφαρμογή της διεθνούς και της ελληνικής νομοθεσίας.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΝΕΝ Νίκος Κροκίδης συνέχισε τον έλεγχο και στην Πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας – Λευκίμμης όπου και κατήγγειλε στις Λιμενικές αρχές Ηγουμενίτσας Κέρκυρας σωρεία παραβάσεων με καθημερινή υπέρβαση ωραρίου εργασίας, μη εφαρμογή των οργανικών συνθέσεων κ.α και απαίτησε την πλήρη εφαρμογή της ΣΣΕ Πορθμείων.   

Στις 11/7/2014 έγινε σύσκεψη στην ΠΝΟ στην οποία παρέστη και ο εκπρόσωπος και πλοιοκτήτης της εταιρίας  EUROPEAN SEALINES από τον οποίο ζητήθηκε η άμεση αντικατάσταση στην επάνδρωση και στην σύνθεση του πληρώματος από έλληνες Ναυτεργάτες, η ασφάλισή τους στο ΝΑΤ και η πιστή εφαρμογή των μισθολογίων που προβλέπει η ελληνική ΣΣΕ.

Ο πλοιοκτήτης προκλητικά δήλωσε ότι θα λειτουργήσει το πλοίο του κατά παρέκκλιση όλων των παραπάνω και αρνήθηκε να συμμορφωθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις όπως αυτές προκύπτουν με βάση τις ομόφωνες αποφάσεις της ΠΝΟ και οι οποίες εφαρμόζονται εδώ και 20 χρόνια στην γραμμή της Αδριατικής για όλα τα πλοία που είναι δρομολογημένα στην Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ιταλία.

Καλούμε την Διοίκηση της ΠΝΟ άμεσα να πάρει όλα τα απαραίτητα οργανωτικά μέτρα για την προετοιμασία και διεξαγωγή της κινητοποίησης τόσο στο συγκεκριμένο πλοίο όσο και σε κάθε άλλο που θέλουν οι πλοιοκτήτες να παραβιάζουν το στάτους κβο ανατρέποντας τις αρχές πάνω στην οποία πρέπει να λειτουργούν τα πλοία στις ίδιες γραμμές όσον αφορά το τρίπτυχο επάνδρωση – κοινωνική ασφάλιση – ελληνική ΣΣΕ και δημιουργώντας άνισους όρους στον ανταγωνισμό και ταυτόχρονα υπονομεύοντας συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί με σκληρούς και μακροχρόνιους αγώνες  των Ναυτεργατών και των Σωματείων μας".
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54