Yπουργός των εφοπλιστών

Ενημερωτική ανακοίνωση των ναυτεργατικών σωματείων, ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ:                                   


    

"Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 5-8-2014 μεταξύ του ΥΝΑ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, για τα διαρκώς οξυμμένα προβλήματα  που προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  που υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του κεφαλαίου,  σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων.

Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ –ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ, καταγγείλαμε τις επιδιώξεις εφοπλιστών – κυβέρνησης και του υπουργού με την σχετική επιστολή του προς την Ε.Ε.Ε, για να καταργήσουν 71 χρόνια μετά τον ν.3276/1944, που κατοχύρωσε τις ΣΣΕ εφαρμόζοντας τις ατομικές συμβάσεις.

Επισημάναμε τις πολλαπλές επιπτώσεις που θα υπάρχουν στην κοινωνική ασφάλιση σε βάρος των ναυτεργατών, ότι μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα που έχει απευθύνει και το ΝΑΤ, αν εφαρμοστούν οι ατομικές συμβάσεις, πως θα υπολογίζονται οι εισφορές.

Ο υπουργός προκλητικά δήλωσε «δεν δέχομαι λογοκρισία στο τι λέω, ακόμα και στο τι λέω στη Βουλή». Συνεχίζει να υπερασπίζεται την εφαρμογή των ατομικών συμβάσεων, παραβιάζοντας ακόμα και την Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας (MLC 2006, ν.4078/2012), διατυπώνοντας ότι: «δεν έχει ενσωματωθεί το εθιμοτυπικό δίκαιο στην εθνική νομοθεσία», ενώ για την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνικοασφαλιστική προστασία δήλωσε «θα σας συμφέρει να το κλείσουμε το ΝΑΤ», προμηνύοντας νέα αντεργατικά χτυπήματα στην κοινωνική ασφάλιση.

Η κατευθυντήρια γραμμή των δυνάμεων του κεφαλαίου είναι η πλήρη  ισοπέδωση συνδικαλιστικών – εργασιακών – κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται οι πολιτικές επιστρατεύσεις, οι δικαστικές διώξεις, το χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία, ενώ χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που επικρατεί σε διάφορα λιμάνια και καταγράφηκε σε πρόσφατους ελέγχους, να οργιάζει η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, η μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, η παραβίαση των ΣΣΕ, της Δ.Σ 180 που καθορίζει τις ώρες εργασίας – ανάπαυσης και την οργανική σύνθεση του πλοίου με βάση της πραγματικές ανάγκες,  την εντατικοποίηση της δουλειάς  από τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις και τα αυξημένα δρομολόγια, πληρώματα 3 ημερών.

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΕΝΕΝ με ανακοίνωση της σε ιστοσελίδα (www.ellinikiaktoploia.net), συνεχίζει τον βρώμικο και τυχοδιωκτικό  ρόλο της, καταγγέλλει την συνάντηση της ΠΝΟ με τον υπουργό ως «εν κρυπτώ και παραβύστω», όταν συμμετείχε στις Εκτελεστικές Επιτροπές της ΠΝΟ (4/7, 11/7, 30/7), που καθορίστηκαν τα θέματα και καταγγέλλαμε τον Υπουργό Ναυτιλίας για την άρνηση του να συναντήσει και να ενημερώσει την Ε.Ε της ΠΝΟ. Επίσης αναφέρει ότι « η ατζέντα καθορίστηκε παράνομα και πιθανόν σε παρασυναγωγή» με την πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΕΝΕΝ να κρίνει «εξ ιδίων τα αλλότρια».

Οι διοικήσεις των σωματείων μας δεν συμμετείχαν και δεν συμμετέχουν σε παρασυναγωγές, αντίθετα  την μέρα συνάντησης με τον υπουργό προηγήθηκε στις 10 το πρωί σύσκεψη μελών της Εκτελεστικής στα γραφεία της ΠΝΟ, με την συμμετοχή του Γ.Γ της ΠΕΝΕΝ που δεν διαφώνησε.

Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, να συνεχίσουμε με οργάνωση – συσπείρωση δυνάμεων και ανάπτυξη πολύμορφων αγώνων ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας".    

 

 

•    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

•    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»   

•    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54