Παρέμβαση για τα ναυτεργατικά προβλήματα

Επιστολή που επιδόθηκε στη σύσκεψη των ναυτεργατικών σωματείων, με τον Γραμματέα της Ένωσης Εργατών Θαλάσσης της Αυστραλίας, Paul MacAleer:


 

Προς

Paul McAleer Secretary/Sydney Branch/Maritime Union of Australia

Σας ενημερώνουμε για το ζήτημα της εφαρμογής των ΣΣΕ των ναυτεργατών, οι οποίες παραβιάζονται κατά παρέκκλιση και της Διεθνής Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας (MLC 2006), που επικυρώθηκε στην χώρα μας με τον νόμο 4078/2012.

Σε πρόσφατη επιστολή του (αριθ. Πρωτ. 3522.2/10/2014) ο Υπουργός Ναυτιλίας κ.Βαρβιτσιώτης προς την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών αναφέρει ότι:

«Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Πληρωμάτων Φορτηγών Πλοίων από 4.500 TWD και άνω που κυρώθηκε με την υπ’ αριθ. 3525.1.2/01/2011 υπουργική απόφαση (Β’123), έληξε την 31-12-2010 και μέχρι σήμερα δεν έχει συναφθεί και κυρωθεί νέα Συλλογική Σύμβαση για την συγκεκριμένη κατηγορία πλοίων. Κατόπιν των ανωτέρω και σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ.1 του Κανονισμού για την εφαρμογή απαιτήσεων της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας 2006, που εγκρίθηκε με την υπ’ αριθ. 3522.2/08/2013 κ.υ.α (Β’1671), οι όροι ναυτολόγησης των Ελλήνων ναυτικών συμφωνούνται ελεύθερα από τα συμβαλλόμενα μέρη με ατομική σύμβαση ναυτολόγησης του ναυτικού».

Μετά από αυτά τα απαράδεκτα έχουμε υποβάλει σχετικά ερωτήματα στον ΥΕΝ και το ΝΑΤ και συγκεκριμένα «αν προχωρήσει η εφαρμογή των ατομικών συμβάσεων, το ζήτημα που προκύπτει είναι πως θα υπολογίζονται οι εισφορές υπέρ του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ);», μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση.

Ανατρέπεται στο σύνολο η εργασιακή και κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία, σε αντίθεση με το καταστατικό της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (άρθ.19 παρ.8.) και το προοίμιο της MLC 2006 που ορίζουν ότι: «Σε καμία περίπτωση η υιοθέτηση οιασδήποτε Σύμβασης από οποιοδήποτε Μέλος δεν θεωρείται ότι επηρεάζει οποιονδήποτε νόμο, απόφαση, έθιμο ή συμφωνία που διασφαλίζει ευνοϊκότερες συνθήκες στους εργαζόμενους, που αφορά σε σχέση με αυτές που προβλέπονται στη Σύμβαση ή τη Σύσταση».  

Υπουργείο Ναυτιλίας – εφοπλιστές, σε όλες τις κατηγορίες προωθούν αυτή την πολιτική της κατάργησης του συνόλου των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, με την βία, την τρομοκρατία, τις δικαστικές αποφάσεις, τις πολιτικές επιστρατεύσεις, και κυρίως της διώξεις σε βάρος των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων.     

Παρότι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ),  ζήτησε άμεση συνάντηση με τον Υπουργό για όσα απαράδεκτα είπε επίσης στη Βουλή στις 4-7-2014, ο Υπουργός Ναυτιλίας, σε συνάντηση που έγινε με την ΠΝΟ στις 5-8-2014, προκλητικά δήλωσε «δεν δέχομαι λογοκρισία στο τι λέω, ακόμα και στο τι λέω στη Βουλή». Συνεχίζει να υπερασπίζεται την εφαρμογή των ατομικών συμβάσεων, παραβιάζοντας ακόμα και την Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας (MLC 2006, ν.4078/2012), διατυπώνοντας ότι: «δεν έχει ενσωματωθεί το εθιμοτυπικό δίκαιο στην εθνική νομοθεσία», ενώ για την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνικοασφαλιστική προστασία δήλωσε «θα σας συμφέρει να το κλείσουμε το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο», προμηνύοντας νέα αντεργατικά χτυπήματα στην κοινωνική ασφάλιση.

Η ITF σε σχετική απάντηση (3-7-2014), σε επιστολή της ΠΝΟ (12-6-2014),  την οποία κοινοποίησε και στην Διευθύντρια των Διεθνών Κανόνων Εργασίας του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, στηρίζει πλήρως τις παρατηρήσεις που τις κοινοποιήθηκαν.

Μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας κ.Βαρβιτσίωτη, η κατάσταση γίνεται ανεξέλεγκτη στα πλοία και μετατρέπονται σε «πλωτές βόμβες», άμεσοι είναι οι κίνδυνοι για τους ναυτεργάτες, το πλοίο, το περιβάλλον. Επιβάλλεται να γίνονται συντονισμένοι έλεγχοι και να παίρνονται μέτρα, σε όλα τα υπό ελληνική σημαία και ανασφάλιστα ελληνόκτητα πλοία, για την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας (MLC 2006).

 Ζητάμε την πολύμορφη αλληλεγγύη σας για να αντιμετωπίσουμε την επίθεση που δεχόμαστε. Να μεταφερθεί το πρόβλημα που ζούμε στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας, να οργανώσουμε την πάλη μας ενάντια στην ασυδοσία των εφοπλιστών και της κυβέρνησης.

 

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

•    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

•    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»   

•    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

•    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΡΥΜΟΥΛΚΩΝ – ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΩΝ

•    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ/ΝΑΤ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54