ΣΥΡΙΖΑ: «Το ΕΚΠΑ δεν είναι η ΝΕΡΙΤ»

Σκληρή κόντρα μεταξύ του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρου Φορτσάκη και του ΣΥΡΙΖΑ, για  την απόφαση του πρύτανη να εφαρμόσει σύστημα ελέγχου για την είσοδο στους χώρους του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Με τη φράση , «Το ΕΚΠΑ δεν είναι η ΝΕΡΙΤ», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση αντιπροσωπείας του με τον κ. Φορτσάκη, εξηγώντας σε ανακοίνωση που εξέδωσε: «Οταν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ και τους βουλευτές του, τότε ανενδοίαστα συμπαρατάσσεται με τις επιλογές καλλιέργειας έντασης και φόβου της καταρρέουσας κυβέρνησης...Υπό αυτούς τους όρους, δεν έχει κανένα νόημα η σημερινή συνάντηση με τον Πρύτανη. Δεν θα δεχτούμε μαθήματα συνταγματικής και δημοκρατικής συμπεριφοράς από τον κ. Φορτσάκη».

Ο πρύτανης από την πλευρά του, δήλωσε στην τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΝΑ ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι υποκινητές της κατάληψης στον χώρο της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Εγώ μπορώ να μπω στην Κουμουνδούρου χωρίς να πάρω άδεια; Στο πανεπιστήμιο μπαίνουν όσοι έχουν σχέση με το πανεπιστήμιο, οι υπόλοιποι ζητούν άδεια. Και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως ευπρόσδεκτοι αρκεί να πάρουν άδεια». Ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζει στον πρύτανη «απαράδεκτες δηλώσεις πολιτικής εχθρότητας, ασύμβατες με τη δημόσια θέση του».

Η κόντρα της πρυτανικής αρχής με τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε χθες με τον κ. Φορτσάκη να καταγγέλλει «πολιτειακή ανωμαλία, βία και αντισυνταγματική συμπεριφορά». Αφορμή, η είσοδος τριών βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρυτανεία, μαζί με διοικητικούς υπαλλήλους και φοιτητές που διαμαρτύρονταν για την απόφαση της πρυτανικής αρχής να αναθέσει σε εταιρεία σεκιούριτι τη φύλαξη του Ιδρύματος.

Από το Πανεπιστήμιο εκδόθηκε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές Απόστολος Αλεξόπουλος, Χρήστος Μαντάς και Θεανώ Φωτίου εισήλθαν στην πρυτανεία χωρίς άδεια ... «διευκολύνοντας, παράλληλα, την ανεξέλεγκτη είσοδο σε φοιτητές και άλλους συμπαρισταμένους, που δεν είχαν κάποια προγραμματισμένη εργασία στον χώρο».

Εν τω μεταξύ, κόντρα ξέσπασε και μεταξύ του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Ανδρέα Παπαμιμίκου. «Η κατάσταση στο ΕΚΠΑ δεν προσφέρεται για τηλεοπτικό σόου καλώ τον πρύτανη να εφαρμόσει το νόμο, να καλέσει την ΕΛ.ΑΣ. για να προχωρήσει σε συλλήψεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαμιμίκος στον «Αθήνα 9,84». Και ο κ. Φορτσάκης απάντησε: «Ο πρύτανης ξέρει καλύτερα από τον καθένα το νόμο. Δεν δέχεται υποδείξεις και το νόμο τον εφαρμόζει ήδη, αλλά με νηφαλιότητα και λογική».

Την ίδια ώρα, στο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων παραπέμπει ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος για το θέμα της φύλαξης των Ανωτάτων Ιδρυμάτων. Σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 16 Οκτωβρίου ύστερα από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής της ΝΔ Παναγιώτα Ιακωβίδου, ο υπουργός Παιδείας σπεύδει να επισημάνει ότι με το άρθρο 16 του Συντάγματος παρ. 5, κατοχυρώνεται η αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ. Και συμπληρώνει: «Υστερα από την κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου με τον Ν. 4009/2011, δεν υφίσταται πλέον κώλυμα για τη συμπληρωματική εφαρμογή των διατάξεων της κοινής νομοθεσίας για την προστασία όχι μόνο των χώρων των ΑΕΙ αλλά και των φοιτητών και του προσωπικού που δραστηριοποιούνται εντός αυτών».


Πηγή: Τhetoc.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21/10/2014 - 17:33