Αφιέρωμα σε πέντε κομμουνιστές δημιουργούς του κινηματογράφου

Η  Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, διοργανώνει ένα τριήμερο αφιέρωμα στις 7-8-9 Νοέμβρη στον κινηματογράφο «ΑΛΚΥΟΝΙΣ» σε πέντε κομμουνιστές (μέλη και στελέχη του ΚΚΕ) δημιουργούς και συνδικαλιστές του κινηματογράφου που δεν ζουν πια.

Στο αφιέρωμα θα τιμηθούν ο σκηνοθέτης Νίκος Αντωνάκος (1942-2009), ο διευθυντής φωτογραφίας Γρηγόρης Δανάλης (1916-1993), ο σκηνογράφος - ενδυματολόγος Μικές Καραπιπέρης (1933-1991), ο σκηνοθέτης Λάμπρος Λιαρόπουλος (1936-1983), καθώς επίσης και ο σκηνοθέτης Στέλιος Τατασόπουλος (1908-2000).

Το αφιέρωμα θα ξεκινήσει την Παρασκευή 7 Νοέμβρη, στις 19:30, με την ομιλία της Ελένης Μηλιαρονικολάκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνης του Τμήματος Πολιτισμού της.

Στη διάρκειά του θα προβληθούν ταινίες που σκηνοθέτησαν ή συμμετείχαν με την ιδιότητα τους και οι πέντε, ενώ θα προηγηθούν των προβολών εισηγήσεις – παρεμβάσεις για τη ζωή και το έργο τους από συντρόφους, φίλους και συνεργάτες τους. Η βωβή ταινία «Κοινωνική σαπίλα»,θα προβληθεί με συνοδεία ζωντανής μουσικής, που γράφτηκε ειδικά για το φιλμ, από τον μουσικό Χριστόφορο Φλυτζάνη. Ακόμα,στο φουαγιέ του κινηματογράφου θα λειτουργεί έκθεση με φωτογραφικό υλικό, ενώ καθημερινά από τις 19:00 έως τις 19:30 θα προβάλλονται οπτικοακουστικά ντοκουμέντα από τη ζωή και το έργο τους.

Το πρόγραμμα του αφιερώματος είναι το ακόλουθο:

Την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου

ü      Εναρκτήρια ομιλία από την Ελένη Μηλιαρονικολάκη -μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του  Τμήματος Πολιτισμού της.

ü      Παρεμβάσεις:

Για τον Στέλιο Τατασόπουλο θα μιλήσει η Τζία Γιοβάνη, κριτικός κινηματογράφου, ενώ για τον Λάμπρο Λιαρόπουλο, ο σκηνοθέτης Κώστας Βάκκας.

ü      Προβολή των ταινιών:

«Κοινωνική Σαπίλα» του Στέλιου Τατασόπουλου

«Το άλλο γράμμα» του Λάμπρου Λιαρόπουλου.

Σάββατο 8 Νοεμβρίου

ü      Παρεμβάσεις:

Για το Νίκο Αντωνάκο θα μιλήσει ο ηθοποιός και συγγραφέας Βασίλης Κολοβός και για τον Γρηγόρη Δάναλη ο Θανάσης Ρεντζής, σκηνοθέτης και θεωρητικός του κινηματογράφου.

ü      Προβολή των ταινιών:

«Δεξιότερα της δεξιάς» του Νίκου Αντωνάκου

«Ουρανός» σε σκηνοθεσία Τάκη Κανελλόπουλου και διεύθυνση φωτογραφίας Γρηγόρη Δανάλη.

Κυριακή 9 Νοεμβρίου

ü      Το αφιέρωμα θα συνεχιστεί με την ομιλία του διευθυντή φωτογραφίας Άκη Αποστολίδη, για τον Μικέ Καραπιπέρη.

ü      Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας «Θίασος» σε σκηνοθεσία Θόδωρου Αγγελόπουλου και σκηνικά Μικέ Καραπιπέρη, με την οποία κλείνει το 3ήμερο αφιέρωμα στους πέντε κομμουνιστές δημιουργούς του κινηματογράφου.

Ώρα έναρξης 19:00

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06/11/2014 - 23:55