Τα ΜΑΤ καταλαμβάνουν τα πανεπιστήμια - Σε συγκέντρωση καλούν οι φοιτητές στις 5μμ στα Προπύλαια

Ύστερα από την κατασταλτική επίθεση των ΜΑΤ έξω από τη Νομική οι φοιτητές καλούν σε συγκέντρωση και πορεία στις 5μμ στα Προπύλαια.

13.11.2.jpg

Λίγες μέρες πριν από την επέτειο της εξέγερσης του 1973 ο πρύτανης κ. Φορτσάκης, με τις εντολές της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κύρηξε από την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου λοκ άουτ στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας ενώ με απόφαση της Πρυτανείας της ΑΣΟΕΕ έκλεισε και η ΑΣΟΕΕ καθώς υπήρχε προγραμματισμένη συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου για σήμερα.

Στη συνέχεια ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Φορτσάκης, συνέχισε στον αυταρχικό του κατήφορο και με πρακτικές που θυμίζουν Επταετία, έζωσε με ΜΑΤ τη Νομική Σχολή Αθηνών και την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ.

Σήμερα το πρωί απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ δέχτηκαν οι φοιτητές της Νομικής που επιχείρησαν εφαρμόσουν την απόφαση του Συλλόγου τους για κατάληψη, εν όψει του εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η οποία θα ίσχυε από σήμερα, Πέμπτη 13/11. Η Αστυνομία προχώρησε σε επίδειξη αυταρχισμού με ξύλο και χρήση χημικών στην Ακαδημίας, με αποτέλεσμα δύο φοιτητές να διακομιστούν σε νοσοκομείο, ενώ ο ένας έχει χτυπηθεί σοβαρά.

13.11.1.jpg

Συγκέντρωση στα Προπύλαια μετά τον τραυματισμό των δύο φοιτητών πραγματοποιηθηκε λίγο αργότερα. Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν και πάλι στους φοιτητές στη Ρ. Φεραίου, εμποδίζοντάς τους να περάσουν.

Με απόφαση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέα Ζαπράνη έχουν διακοπεί τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας και έχουν σφραγιστεί οι αίθουσες, έτσι ώστε να μην πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνέλευση του συλλόγου φοιτητών. Ο κ. Ζαπράνης απείλησε πως σε περίπτωση πραγματοποίησης της συνέλευσης σε χώρο του ιδρύματος θα κληθούν δυνάμεις των ΜΑΤ. Οι φοιτητές κάνουν διαρκείς εκκλήσεις για να συγκεντρωθεί κόσμος στο χώρο του ιδρύματος.

Οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών εξέδωσαν ανακοίνωση για την απόφασή τους να κλείσουν τα κτίρια του ΕΚΠΑ:

«Μετά από εισήγηση των κοσμητόρων των σχολών του ΕΚΠΑ στο κέντρο της Αθήνας (Νομικής, ΟΠΕ) αποφασίστηκε από τις πρυτανικές αρχές για λόγους ασφαλείας τα αντίστοιχα κτήρια να παραμείνουν κλειστά από την Πέμπτη 13/11/14 έως και την προσεχή Δευτέρα 17/11. Για παρόμοιους λόγους και μετά από υπεύθυνη εκτίμηση της όλης κατάστασης βάσει των διαθέσιμων στοιχείων προκρίθηκε τελικά να κλείσει και το κτήριο της Πρυτανείας κατά το ίδιο διάστημα και να αναβληθούν οι προγραμματισμένες εκεί εκδηλώσεις αυτών των ημερών. Ζητούμε την κατανόηση όσων επρόκειτο να συμμετάσχουν στις παραπάνω εκδηλώσεις και των εργαζομένων του Ιδρύματος για την ανάγκη αυτών των εκτάκτων ρυθμίσεων που επιβάλλουν οι περιστάσεις. Πρυτανεύει σταθερά στις ενέργειές μας το συναίσθημα ευθύνης απέναντι του Πανεπιστημίου και της όλης ελληνικής πολιτείας».

Σε ανακοινώσεις τους, εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου, Φοιτητικοί Σύλλογοι, σωματεία και φορείς καταγγέλλουν τη βάρβαρη επίθεση και απαιτούν: Ανοιχτές σχολές για τους φοιτητές και τους αγώνες τους και καλούν σε Συγκέντρωση και Πορεία διαμαρτυρίας, σήμερα, Πέμπτη, στις 5.00 μ.μ. στα Προπύλαια ενάντια στον αυταρχισμό.


Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13/11/2014 - 16:09