Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου της ΠΝΟ

Κριτική στις πλειοψηφούσες δυνάμεις, ασκούν τα ναυτεργατικά σωματεία, ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με αφορμή τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου της πανελλήνιας ναυτεργατικής ομοσπονδίας (ΠΝΟ) που ολοκληρώθηκαν χτες Τρίτη 16 Δεκεμβρίου.

"Πραγματοποιήθηκε σήμερα το Τακτικό Συμβούλιο της ΠΝΟ και το 29ο Έκτακτο Παν-Ναυτικό Συνέδριο για την τροποποίηση του καταστατικού της, με τους κυβερνητικούς – εργοδοτικούς συνδικαλιστές να προτάσσουν τα συμφέροντα των εφοπλιστών απορρίπτοντας τις προτάσεις των ταξικών δυνάμεων. Απόφαση που είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με την θέληση των ναυτεργατών και την ανάγκη ανασύνταξης του εργατικού κινήματος.

          Με βάση τους ψηφίσαντες στα ναυτεργατικά σωματεία το σώμα των αντιπροσώπων έπρεπε να ήταν 103, με βάση τον περιορισμό του 1/10 που προβλέπει το καταστατικό της ΠΝΟ, ήταν 67, αποκλείοντας 36 αντιπροσώπους.

          Σε 7 ναυτεργατικά σωματεία δεν εφαρμόζεται η απλή αναλογική στο καταστατικό τους, έχουν αποκλειστεί από το ΕΚΠ, γιατί δεν εφαρμόζουν ούτε ακόμη και αυτά τα ελάχιστα που περιλαμβάνει ο ν.1264/1982 για τα σωματεία, ακολουθώντας τον ν.330/1976 και Βασιλικά Διατάγματα που ισχύουν για τους ναυτεργάτες κατ’ απαίτηση των εφοπλιστών..

          Παραδίδουν ανοργάνωτους τους ναυτεργάτες βορά στα σχέδια του εφοπλιστικού κεφαλαίου και των πολιτικών εκπροσώπων του.

          Από τις ταξικές δυνάμεις καταγγέλθηκε η διγλωσσία, ο φαρισαϊσμός και ο υπονομευτικός ρόλος του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού που παίζουν στο ναυτεργατικό κίνημα. Ακόμα και όταν παίρνουν αποφάσεις κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων και των ναυτεργατών, στην πράξη τις υπονομεύουν.

          Να απορρίψουν τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου, που υπερασπίζονται την ανταγωνιστικότητα, ή την υγιή επιχειρηματικότητα, με διαφορετικό περιτύλιγμα περιέχουν το ίδιο δηλητήριο, για την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους.

          Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να απομονώσουν τις δυνάμεις του συμβιβασμού, της υποταγής, στα συμφέροντα του κεφαλαίου.

          Είναι επιτακτική ανάγκη η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, με την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων, για να γίνει πιο αποτελεσματική η δράση μας προς όφελος της εργατικής τάξης".

                   

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

·       ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

·       ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»

·       ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ Ε.Ν

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54