Ασφαλισµένος κατεληξε άστεγος και ανασφάλιστος λόγω γραφειοκρατίας

Ο Συνήγορος του Πολίτη δέχτηκε αναφορά από Κέντρο Υγείας Βορείου Ελλάδας µε αίτηµα τη διερεύνηση της δυνατότητας συνταξιοδότησης ασφαλισµένου, µε περίπου 30 χρόνια ασφάλισης στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ.

Σύµφωνα µε την έκθεση της κοινωνικής λειτουργού, που επιλήφθηκε της υπόθεσης, ο συγκεκριµένος ασφαλισµένος λόγω σοβαρών προβληµάτων υγείας βρισκόταν σε αντικειµενική αδυναµία να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησής του. Παρά το γεγονός ότι είχε συµπληρώσει από το 2009 τις απαιτούµενες προϋποθέσεις ασφαλιστικού χρόνου και ηλικίας, δεν ήταν σε θέση να χειριστεί τα οικονοµικά του θέµατα, µε αποτέλεσµα να καταλήξει άστεγος και ανασφάλιστος.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας συνταξιοδότησης προσέκρουε στο γεγονός ότι ένα ποσό της οφειλής του προς τον ΟΑΕΕ εµφανιζόταν ότι είχε καταβληθεί εκπρόθεσµα. Ο Συνήγορος του Πολίτη σε έγγραφό του τόνισε ότι από τον φάκελο του ασφαλισµένου δεν αποδεικνύεται ότι είχε εγγράφως ενηµερωθεί για την εν λόγω οφειλή και τη δίµηνη προθεσµία καταβολής της. Και επιπλέον, ότι ο ασφαλισµένος µόλις τελικά έλαβε γνώση για την οφειλή ανταποκρίθηκε και την πλήρωσε άµεσα.

Μετά την παρέµβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, το ∆ιοικητικό Συµβούλιο του ΟΑΕΕ εκτίµησε τις ιδιαιτερότητες της υπόθεσης, δέχθηκε ως εµπρόθεσµη την καταβολή του οφειλόµενου ποσού και δροµολογήθηκε από την αρµόδια υπηρεσία η διαδικασία καταβολής της σύνταξης στον ενδιαφερόµενο.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54