Ναυτεργατικά αιτήματα προς το Υπουργίο Ναυτιλίας

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ σχολιάζουν τη συνάντηση της ναυτεργατικής ομοσπονδίας ΠΝΟ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας κ.Δρίτσα και ακολούθως με ανακοίνωσή τους αναφέρθηκαν στα αιτήματά τους:

"Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας κ.Δρίτσας κάλεσε σε συνάντηση την Ε.Ε της ΠΝΟ για να ζητήσει χρόνο εκ μέρους της κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση των οξυμμένων προβλημάτων των ναυτεργατών.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ κατέθεσαν διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων για :

· Κατάργηση των Μνημονίων, των Δανειακών Συμβάσεων και   των εφαρμοστικών νόμων που μειώνουν μισθούς και συντάξεις, επιβάλλουν αβάσταχτη φορολογία και καταργούν θεμελιακά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

· Κατάργηση του νόμου 2687/53, των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης των πλοίων και του συνόλου της αντεργατικής –αντιδημοκρατικής νομοθεσίας. Κατάργηση κάθε μέτρου που απαλλάσσει τους εφοπλιστές να μην εφαρμόζουν τη Κλαδική Σύμβαση Εργασίας για το σύνολο των ναυτεργατών στα πλοία.

· Κατάργηση του αφορολόγητου των εφοπλιστών, αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου με 45%

· Κατάργηση του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Νόμου 2932/2001 για την απελευθέρωση της Ακτοπλοΐας και γενικότερα των εσωτερικών θαλάσσιων μεταφοράς της χώρας.

· Κατάργηση των νόμων που ιδιωτικοποιούν τα λιμάνια, τα ναυπηγεία, τα αεροδρόμια.

· Υπεράσπιση και εφαρμογή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων, ουσιαστικές αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων. Να καταβληθούν άμεσα οι δεδουλευμένοι μισθοί σε όλους τους εργαζόμενους

· Nα καταβληθεί η 13η και 14η σύνταξη   σε όλους τους ναυτεργάτες   συνταξιούχους

· Κατάργηση των φορολογικών χαρατσιών που επιβλήθηκαν στις λαϊκές οικογένειες

· Πλήρη-σταθερή εργασία για όλους, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων στις αυξημένες ανάγκες των πλοίων και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα

· Ουσιαστική προστασία των ανέργων με επιδότηση στο 80% του βασικού μισθού.

· Αποκλειστικά δημόσιο – δωρεάν σύστημα υγείας –πρόνοιας. Κατάργηση της εισφοράς στον κλάδο Υγείας, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ουσιαστικά μέτρα για την Υγιεινή και Ασφάλεια. Καταβολή όλων των εφοπλιστικών οφειλών στο ΝΑΤ και αύξηση των εισφορών τους. Κατάργηση κάθε μέτρου που απαλλάσσει της εφοπλιστές από της ασφαλιστικές εισφορές.

· Κατοχύρωση του ναυτικού επαγγέλματος ως Βαρύ –Ανθυγιεινό και Επικίνδυνο. Ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

· Αποκλειστικά δημόσιο –δωρεάν ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημα. Αποκλειστικά δημόσια –δωρεάν ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση για όλους της ναυτεργάτες. Κατάργηση του Π.Δ 141/2014 για την ίδρυση ιδιωτικών   ναυτικών σχολών και κέντρων μετεκπαίδευσης (ΝΕΚΕ) .

· Σύγχρονες – ασφαλείς – φτηνές Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Απρόσκοπτη, τακτική σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και δια-νησιωτική σύνδεση για όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μείωση των εισιτηρίων και των ναύλων των οχημάτων κατά 50%. Αποκλειστικά δημόσια ασφαλή λιμάνια και ναυπηγεία στην υπηρεσία του λαού.

· Υπεράσπιση του δικαιώματος της απεργίας και των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Ανασύνταξη του ναυτεργατικού και γενικότερα του εργατικού κινήματος

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ανέφεραν ότι «για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, την ασυδοσία του κεφαλαίου και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, χρόνος δεν υπάρχει»

Καμία αναμονή, οργάνωση και ανάπτυξη αγώνων για την αντιμετώπιση και ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής".

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54