Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες και τα μέταλλα που υπάρχουν στα ψάρια βοηθούν στη μείωση του κινδύνου για κατάθλιψη

Ψάρια κατά της κατάθλιψης

Η κατανάλωση ψαριών σε μεγάλες ποσότητες βοηθά να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Αυτό υποστηρίζουν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντονγκφένγκ Ζανγκ του Τμήματος Επιδημιολογίας και Στατιστικών Υγείας του Ιατρικού Κολεγίου του Πανεπιστημίου Τσινγκντάο στην Κίνα.

Στην ανακοίνωσή τους, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «Journal of Epidemiology and Community Health», τα αποτελέσματα μετα-ανάλυσης 26 σχετικών ερευνών, μεταξύ των ετών 2001 και 2014, που αφορούσαν πάνω από 150.000 άτομα από όλες τις ηπείρους, έδειξαν ότι όσοι τρώνε τα περισσότερα ψάρια, έχουν κατά μέσο όρο 17% μειωμένο κίνδυνο για κατάθλιψη, σε σχέση με όσους τρώνε τα λιγότερα ψάρια μέσα στην εβδομάδα.

Ωφελούνται περισσότερο οι άνδρες

Η συσχέτιση κατανάλωσης ψαριών και συμπτωμάτων κατάθλιψης είναι πιο ορατή στην Ευρώπη, όπου η μείωση του κινδύνου κατάθλιψης χάρη στα ψάρια είναι ελαφρώς μεγαλύτερη στους άνδρες (20%) από ό,τι στις γυναίκες (16%).

Υπολογίζεται ότι από κατάθλιψη πάσχουν περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως και έως το 2020 αναμένεται να είναι η δεύτερη σημαντικότερη αιτία κακής υγείας παγκοσμίως. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα ψάρια, μπορούν να επιδράσουν στη δραστηριότητα ζωτικών ουσιών του εγκεφάλου, των νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, που αποτελούν, άλλωστε, και τους βασικούς στόχους των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Σημαντικός είναι και ο ρόλος των πρωτεϊνών, των βιταμινών και των μετάλλων που υπάρχουν στα ψάρια, διότι βοηθούν στη μείωση του κινδύνου για κατάθλιψη. Η κατανάλωση πολλών ψαριών αποτελεί ένδειξη μιας υγιούς διατροφής, επισημαίνουν οι επιστήμονες.




efsyn
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54