Τα δημοσιεύματα στην Ιταλία για την επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωσταντοπούλου στη Ρώμη

«Ελλάδα, Πρόεδρος της Βουλής: η λιτότητα προκάλεσε ανθρωπιστική και δημοκρατική κρίση» 

Η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην ομιλία της στην ιταλική Βουλή κατά τη Σύνοδο των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της ΕΕ τόνισε ότι η οικονομική κρίση καθώς και η λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα προκάλεσαν μια πραγματική ανθρωπιστική κρίση.

«Είναι χρήσιμο να μιλάμε για ανάπτυξη αλλά οι πολιτικές που επιλέχθηκαν για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως το έλλειμμα ή το χρέος και οι προτάσεις μέτρων για την ανάπτυξη στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια προκάλεσαν μόνο φτώχεια αλλά και μια πραγματική ανθρωπιστική κρίση ενώ υπονόμευσαν σοβαρά τις δημοκρατικές διαδικασίες και τις βουλευτικές αρμοδιότητες και παραβίασαν τα πιο θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα των λαών και των πολιτών.

«Η εικόνα που σκιαγράφησε η Πρόεδρος της ελληνικής βουλής είναι δραματική, αναφέρεται στο δημοσίευμα: μετά από 5 χρόνια λιτότητας στην Ελλάδα «η ανεργία αυξήθηκε από 9,7% σε 27%, με την ανεργία των νέων να ανέρχεται στο 60% (72% για τις νέες γυναίκες) ενώ σχεδόν 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι σε έναν ενεργό πληθυσμό 3,5 εκατομμυρίων». Τέλος, μια «επιδημία» αυτοκτονιών οδήγησε σε απώλεια χιλιάδων ζωών, λόγω απόγνωσης, σημείωσε η κα Κωνσταντοπούλου.

«Το ένα τρίτο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με λιγότερα από 300 ευρώ το μήνα, πάνω από 300 χιλιάδες οικογένειες ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και περισσότερο από μισό εκατομμύριο παιδιά διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας» πρόσθεσε. Η κατάσταση αυτή οφείλεται στις περικοπές που επηρέασαν τους σημαντικότερους τομείς της κοινωνίας: τις δαπάνες για την υγεία, το δημόσιο τομέα, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Την ίδια στιγμή ψηφίστηκε σημαντικός αριθμός διατάξεων με τις οποίες καταργήθηκαν τα πρόστιμα για τη φοροδιαφυγή και τα οικονομικά αδικήματα, διευκρίνισε.

Στη συνέχεια η κα Κωνσταντοπούλου απηύθυνε έκκληση ώστε ποτέ ξανά «κανένα κοινοβούλιο να μην υποβληθεί σε έκτακτες διαδικασίες και σε εκβιασμούς (όπως για παράδειγμα η Κύπρος το 2013) . «Οι διαδικασίες αυτές αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της δημοκρατίας και έχουν υπονομεύσει σοβαρά τα ανθρώπινα δικαιώματα» κατέληξε.
Από το Πρακτορείο Il Velino.it



«Στην Σύνοδο της Ρώμης επεσήμανα την ανάγκη επιστροφής της Ευρώπης στις αρχές και στις αξίες προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου.

«Θα ήθελα να σας πω ότι ήταν μια ιδιαίτερα θετική εμπειρία, και ότι η αποτίμηση είναι, επίσης, ιδιαίτερα θετική, για αρκετούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι αυτή η διάσκεψη επιβεβαιώνει ότι υπάρχει τεράστιο πεδίο ενεργοποίησης των εθνικών κοινοβουλίων, των θεσμών, δηλαδή, εκείνων που είναι άμεσα αντιπροσωπευτικοί των λαών και των κοινωνιών. Ένα τεράστιο πεδίο ενεργοποίησης και δραστηριοποίησής τους, και ανάληψης, εκ μέρους τους πρωτοβουλιών, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εμπειρία ήταν επίσης ιδιαίτερα θετική διότι θεωρώ ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό, εκείνα τα οποία θέλησα να επισημάνω από πλευράς ελληνικού κοινοβουλίου, ιδιαιτέρως την ανάγκη επιστροφής της Ευρώπης στις αρχές και στις αξίες προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θωράκισης του κοινωνικού κράτους δικαίου, τις γενεσιουργές και θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν ένα επιχείρημα και μια πρόσκληση την οποία άκουσαν με προσοχή και με ευαισθησία.

Με ιδιαίτερη χαρά, θα σας πω ότι με ενδιαφέρον και θετικό τρόπο προσέλαβαν αρκετοί έως και πολλοί πρόεδροι κοινοβουλίων και την ενημέρωση που έκανα σε σχέση με την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους. Την επιτροπή που έχει συστήσει το ελληνικό κοινοβούλιο, προκειμένου να ελεγχθεί λογιστικά το χρέος, να ερευνηθεί η αλήθεια για το πώς δημιουργήθηκε και το πώς διογκώθηκε, να αποτιμηθεί, να αποκωδικοποιηθεί και να εκτιμηθεί ποιό κομμάτι του είναι τυχόν νόμιμο και ποιο κομμάτι είναι, όπως όλα δείχνουν, παράνομο, μη νόμιμο, απεχθές και επονείδιστο. Με κατεύθυνση, βέβαια, διαγραφής αυτού του κομματιού, και με το βλέμμα στις νέες και στις επόμενες γενιές, οι οποίες είναι και τα θύματα της χρησιμοποίησης του χρέους ως εργαλείου συρρίκνωσης δικαιωμάτων και ελευθεριών. Διαπίστωσα με μεγάλη χαρά ότι πάρα πολλοί πρόεδροι κοινοβουλίων άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή την ανάλυση της ανθρωπιστικής καταστροφής που έχει επισυμβεί στην χώρα μας, και με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον και αίσθημα ευθύνης το γεγονός ότι από αυτή την υπερχρέωση έχουν καταχρεωθεί ακόμη και τα νεογνά. Η ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές είναι ευθύνη που επιβάλλει σε όλους ανάληψη πρωτοβουλιών, στην κατεύθυνση της συναίνεσης και όχι της εξουθένωσης.

Απαντώντας, επίσης, σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ότι αφορά την ανθρωπιστική κρίση σε εξέλιξη στην Μεσόγειο και την διαμόρφωση κοινών θέσεων από μέρους πολλών προέδρων των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, η κύρια Κωνσταντοπούλου πρόσθεσε:

«Νομίζω ότι ήταν καθοριστική, σε αυτό το σημείο, η πρωτοβουλία της προέδρου της ιταλικής βουλής των αντιπροσώπων, της κυρίας Λάουρα Μπολντρίνι, η οποία έχει υπάρξει και εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ήταν καθοριστική η πρωτοβουλία της, ουσιαστικής και θετικής σημασίας η κοινή διακήρυξη την οποία συνέταξε και μας πρότεινε να προσυπογράψουμε, και υπήρξα από τους πρώτους, από τις πρώτες που προσυπέγραψαν την διακήρυξη, η οποία θεωρώ ότι επαναφέρει και επανατροχιοδρομεί την Ευρώπη στις θεμελιώδεις της αξίες. Οι λογικές της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, και της μηδενικής ανοχής, που οδήγησαν σε παραλογισμούς όπως οι προτάσεις για περίφραξη των συνόρων ή για βίαιες απωθήσεις νομίζω ότι έχουν αποτύχει οριστικά, έχουν χρεοκοπήσει αμετάκλητα, και τώρα η Ευρώπη καλείται να επανατοποθετηθεί με ευθύνη, όχι απέναντι σε μια θεωρία, αλλά σε μια πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι η ανθρώπινη τραγωδία, η ανθρωπιστική τραγωδία που επεσυνέβη. Και αυτή η τραγωδία, επειδή είναι η πολλοστή, οφείλεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στην δια μακρόν απραξία, στην δια μακρόν έλλειψη ανάληψης πρωτοβουλίας με ουσιαστικό περιεχόμενο. Με χαρά είδα ότι με αίσθημα ευθύνης στάθηκαν απέναντι στα γεγονότα και αξιωματούχοι οι οποίοι στο παρελθόν ήταν πιο ισορροπιστικοί στις προσεγγίσεις τους. Και είναι πάντοτε ένα ενθαρρυντικό δείγμα, η μετατόπιση μετά την αποτίμηση των αποτελεσμάτων των ενεργειών, των αποφάσεων, ή της απραξίας. Αυτό νομίζω ότι πρέπει να είναι και οδηγός, στην γενικότερη άσκηση πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αμετάπειστη επιμονή σε θέσεις οι οποίες αποδεικνύονται εσφαλμένες και κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές, είναι μια αντιευρωπαϊκή εμμονή. Και αυτό νομίζω ότι ισχύει και για τα θέματα χρέους, και για τα θέματα μνημονίων στην Ευρώπη.
Από την συνέντευξη της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωσταντοπούλου στο ΑΠΕ



ADNKRONOS: ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΖΩΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ:

«Μετανάστες: Πρόεδρος Ελληνικού Κοινοβουλίου, η μηδενική ανοχή έχει αποτύχει»


Μπροστά στο δράμα των μεταναστών «η Ευρώπη πρέπει να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό της,», πλέον «έχει αποδειχθεί» ότι οι λύσεις που «υπογραμμίζουν την ανάγκη για μηδενική ανοχή έχουν αποτύχει». Αυτό δηλώνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, Πρόεδρος του Κοινοβουλίου στην Αθήνα, που βρίσκεται στη Ρώμη για τη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της ΕΕ. Σύμφωνα με την κα. Κωνσταντοπούλου, «η διεθνής νομοθεσία για την εμπορία ανθρώπων αποτελεί ένα στέρεο θεμέλιο» δράσης, αλλά αυτή καθ’εαυτή «δεν επιλύει το πρόβλημα. Είναι ένα θέμα η αντιμετώπιση των εμπόρων, και ένα άλλο η υποδοχή των προσφύγων».

Η Ελλάδα, όπως και η Ιταλία, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την αντιμετώπιση του δράματος της άφιξης των μεταναστών αλλά η Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου επισημαίνει ότι αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα. «Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι μέρος της Ευρώπης», λέει – «και έχουν επανειλημμένα επισημάνει ότι είναι ζωτικό και κρίσιμο η Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του ανθρωπιστικού προβλήματος των προσφύγων που φτάνουν από τη θάλασσα και από τα σύνορα».

«Έχει αποδειχθεί ότι λύσεις που δίνουν έμφαση στην ανάγκη για μηδενική ανοχή απέτυχαν. Μπροστά στο θάνατο μεταναστών, στην απώλεια ανθρώπινων ζωών, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να διασφαλίσει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υποστηρίζει η Πρόεδρος. «Η Ευρώπη πρέπει να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό της. Αυτό είναι ένα κοινό πρόβλημα για το οποίο απαιτείται μια ευρωπαϊκή λύση», προσθέτει η ελληνίδα πολιτικός, τονίζοντας ότι είναι «υψίστης σημασίας» ότι στην κοινή δήλωση που έγινε σήμερα στη Ρώμη από τους Προέδρους των ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων υπογραμμίσθηκε η ανάγκη «να ενισχυθεί η δυνατότητα διάσωσης ζωών».




ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΖΩΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟN ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΣΤΟΤΟΠΟ EUNEWS.IT :

«Κωνσταντοπούλου: «Το θέμα δεν είναι ποιος θέλει ένα Grexit, αλλά ποιος θέλει την ανθρώπινη δυστυχία»

Η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Αθήνας διεκδικεί την αυτονομία του ελληνικού λαού και κυβέρνησης για τις πολιτικές επιλογές και αιτιάται τις πιέσεις άλλων χωρών της ΕΕ, εναντίον των οποίων θα αμυνθεί.

«Το θέμα δεν είναι ποιος θέλει το “Grexit” (σημείωση δημοσιογράφου: την έξοδο της Αθήνας από το ευρώ), αλλά ποιος θέλει την ανθρώπινη δυστυχία, ποιος θέλει η Ευρώπη να εγκαταλείψει την κοινωνική ατζέντα της και να σταματήσει την προστασία των θεμελιωδών και αναφαίρετων ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Αυτά είναι τα λόγια της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Ζωής Κωνσταντοπούλου, και βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, σε δηλώσεις της στο Eunews στο περιθώριο της Διάσκεψης των Προέδρων των Νομοθετικών Σωμάτων των χωρών της ΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα και Τρίτη.

Για την υπόθεση «Grexit» δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: κανείς δεν την θέλει, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα. Αλλά για να αποφευχθεί αυτό απαιτείται μια συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και των πιστωτών, σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που να εξασφαλίζει την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους. Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε πόσο αυτό το πρόγραμμα μπορεί να απομακρυνθεί από το εκλογικό πρόγραμμα του κ.Τσίπρα, χωρίς να διακινδυνεύει την απόρριψη από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Αλλά επί αυτού η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν παίρνει θέση. Προτιμά να μην τοποθετηθεί ακόμη και στην υπόθεση ότι ένας συμβιβασμός μεταξύ του κ. Τσίπρα και των ευρωπαίων εταίρων δυσαρεστήσει ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ – ένα όχι μακρινό ενδεχόμενο - και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διαφορετική κυβερνητική πλειοψηφία ή νέες εκλογές. Θέματα για τα οποία η Πρόεδρος καλύπτεται από τον υπερκομματικό θεσμικό της ρόλο, χωρίς να εκφράζει πολιτικές εκτιμήσεις. Και όταν της επισημαίνεται ότι στην Ιταλία, και μεταξύ των συμμάχων του ΣΥΡΙΖΑ, η ανάγνωση είναι ότι οι (λίγες) παραχωρήσεις από την ΕΕ σηματοδοτούν σενάρια σαν αυτά που μόλις περιγράψαμε, η κα. Κωνσταντοπούλου περιορίζεται να δηλώσει ότι «όποιος φαντάζεται ότι μπορεί να ασκήσει πιέσεις οποιουδήποτε είδους προς τα μέλη του Κοινοβουλίου θα πρέπει να γνωρίζει ότι ουδεμία τέτοια πίεση θα γίνει αποδεκτή».

Η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων τονίζει ότι «το ελληνικό Κοινοβούλιο εργάζεται για την προστασία των δημοκρατικών διαδικασιών και των συνταγματικών δικαιωμάτων, που έχουν εθίγησαν βαρέως από το σύστημα του μνημονίου». Στο πλαίσιο αυτό επιθυμεί να επισημάνει ότι «για πρώτη φορά σε μια ευρωπαϊκή χώρα έχει ξεκινήσει μια κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή για το χρέος», αναφερόμενη στην έρευνα που προτάθηκε από την κυβέρνηση, και εγκρίθηκε από το νομοθετικό σώμα, για να εντοπιστούν τα αίτια και οι ευθύνες που οδήγησαν την Αθήνα να υπογράψει το πρώτο μνημόνιο με την Τρόικα. Ωστόσο, φαίνεται δύσκολο η έρευνα να παράγει αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο με κάποιο όφελος για την Αθήνα σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.




Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54