Οι αριθμοί και η χρησιμότητα του ταξιδιού της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη Ρώμη

Νέος κουρνιαχτός σηκώθηκε από κατευθυνόμενα δημοσιεύματα εναντίον της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου. Αυτή τη φορά οι «δαιμόνιοι» ρεπόρτερ πρόβαλαν τις ενστάσεις τους σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που συνόδευσαν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Διάσκεψη των Προέδρων των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη. Χωρίς να γνωρίζουν την ακριβή σύνθεση της αποστολής, έσπευσαν με πηχυαίους τίτλους να κάνουν λόγο για «προεδρική κουστωδία 13 ατόμων», αφήνοντας ταυτόχρονα υπονοούμενα για το κόστος της αποστολής.

Τα ταξίδια και οι αποστολές της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας κρίνονται πρώτα και κύρια από το σκοπό και τα αποτελέσματα. Η πρόεδρος της Βουλής δεν επισκέφτηκε εθιμοτυπικά την ιταλική πρωτεύουσα. Στη Ρώμη βρίσκονταν οι πρόεδροι όλων των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου με την παρέμβασή της έφερε στο επίκεντρο της συζήτησης το θέμα του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους. Γνωστοποίησε τις ενέργειες του Ελληνικού Κοινοβουλίου με τη συγκρότηση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους. Ξεκαθάρισε ότι στόχος της επιτροπής «είναι η αναζήτηση και η συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με τη δημιουργία και την έκρηξη του χρέους, για να καταλάβουμε ποιο μέρος του είναι παράνομο ή επαχθές». Μάλιστα, σημείωσε ότι σε αυτή την προσπάθεια «βασιζόμαστε στην αλληλεγγύη των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων σε ό,τι αφορά την αναζήτηση της αλήθειας». Αναφέρθηκε με στοιχεία στην κοινωνική καταστροφή που προκάλεσαν τα μνημόνια. Υπογράμμισε ότι «το εθνικό χρέος χρησιμοποιείται ως μηχανισμός εκβιασμού» και τόνισε ότι είναι «ένα πρόβλημα που αφορά όλους τους λαούς της Ευρώπης» και τα Κοινοβούλιά τους.

Με άλλα λόγια, επιδίωξε να μεταφέρει την τραγική πραγματικότητα που βιώνει η χώρα και ταυτόχρονα να αναγάγει το θέμα του ελληνικού δημόσιου χρέους σε υπόθεση που αφορά όλα τα Κοινοβούλια και τους λαούς της Ευρώπης. Δεν πήγε στην Ιταλία για διακοπές. Ούτε για κατάθεση στεφάνων. Οι άνθρωποι που τη συνόδευσαν ήταν μέλη της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, τρεις εργαζόμενοι του Καναλιού της Βουλής, καθώς και ο διαπιστευμένος κοινοβουλευτικός συντάκτης της ΕΡΤ OPEN. Συνολικά 11 άτομα και όχι 13, όπως έσπευσαν κάποια «παπαγαλάκια» γνωστών ιστοσελίδων να αναμασήσουν, αφού φρόντισαν να συμπεριλάβουν στη «λίστα» τους και την ευρωβουλευτή Σοφία Σακοράφα και τον συνεργάτη της που βρέθηκαν στη Ρώμη χωρίς να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της Βουλής.

Το συνολικό κόστος, λοιπόν, της αποστολής των 10 ατόμων, για να μην «αγωνιούν» και οι έγκριτοι δημοσιογράφοι, ήταν 10.846 ευρώ και κάλυπτε τα αεροπορικά εισιτήρια, τη διατροφή και τρεις διανυκτερεύσεις (19-21 Απριλίου). Επίσης, για όσους δεν γνωρίζουν ή γνωρίζουν αλλά αποφεύγουν να το καταγράψουν στα έγκυρα ρεπορτάζ τους, η πρόεδρος της Βουλής και οι συνεργάτες της έχουν αρνηθεί να αμείβονται «με ημερήσια αποζημίωση», αποφεύγοντας να ακολουθήσουν πρακτικές προηγούμενων κοινοβουλευτικών περιόδων.

Όμως, για να εξαχθούν πραγματικά συμπεράσματα για το κόστος της 11μελούς αποστολής στη Ρώμη, σήμερα θα παρουσιάσουμε στοιχεία για κοινοβουλευτικές αποστολές προηγούμενων ετών.

Το διάστημα 15-20 Ιουλίου 2010, 6μελής κοινοβουλευτική επιτροπή, υπό τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Φίλιππο Πετσάλνικο, συμμετείχε στην Τρίτη Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων στη Γενεύη. Το κόστος της αποστολής, χωρίς τα αεροπορικά εισιτήρια, ανήλθε στα 9.367 ευρώ. Η ημερήσια αποζημίωση για τον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο ανερχόταν στα 1.922 ευρώ. Δύο μήνες μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, η 6μελής κοινοβουλευτική επιτροπή βρέθηκε στη Γενεύη για να συζητήσει τη «συνεισφορά της νομοθετικής εξουσίας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και στην επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας»...

Στις 13-14 Μαρτίου 2014, 5μελής αντιπροσωπεία της Βουλής, με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, βρέθηκε στη Ρώμη προκειμένου να συμμετάσχει στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Διεθνούς Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, η οποία συνδιοργανώθηκε από τα Κοινοβούλια Ιταλίας και Ελλάδας. Το κόστος της αποστολής ήταν 14.778 ευρώ. Η ημερήσια αποζημίωση για τον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη ανερχόταν σε 1.190 ευρώ.

Μια απλή σύγκριση των παραπάνω στοιχείων αρκεί για να εξαχθούν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα – ειδικά για βουλευτές όπως ο Λεωνίδας Γρηγοράκος. Ο συγκεκριμένος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ –ίσως από άγνοια, ίσως από υπερβάλλοντα ζήλο– κατέθεσε ερώτηση με την οποία ζητά στοιχεία για τον προορισμό, το σκοπό, το κόστος και τον αριθμό των υπαλλήλων, συμβούλων και στελεχών, που συνόδευσαν τα μέλη της κυβέρνησης και το προεδρείο της Βουλής στις επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο.

Η σπουδή του κ. Γρηγοράκου προκαλεί διάφορα ερωτήματα. Ο ίδιος, στο πρόσφατο παρελθόν, δεν είχε καταθέσει ανάλογες ερωτήσεις προκειμένου να μάθει, για παράδειγμα, το σκοπό και το κόστος ταξιδιών του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Την εποχή που ο τελευταίος ταξίδευε σε όλη την υφήλιο, συνοδευόμενος από πλήθος υπουργών, συμβουλών και παρατρεχάμενων, για να καταλήξει τελικά στην αγκαλιά της Τρόικας! Ο κ. Γρηγοράκος δεν κατέθεσε καμία ερώτηση ούτε όταν έξι υπουργοί της κυβέρνησης, επικεφαλής μιας αποστολής που ξεπερνούσε τα 30 άτομα, βρέθηκαν στο Παρίσι για να «διαπραγματευτούν» με τους επικεφαλής της Τρόικας την επιβολή νέων μέτρων σε βάρος του ελληνικού λαού. Τότε μάλλον αδιαφορούσε για το κόστος και τους σκοπούς του ταξιδιού. Ίσως γιατί γνώριζε την κατάληξη.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30/04/2015 - 23:02