Στην Αίγυπτο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας – Ενδεχόμενο συμφωνίας για ΑΟΖ

Με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι συναντάται σήμερα στην Αίγυπτο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Δένδια με τον κ. Σούκρι, σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΡΤ θα βρεθεί η ενδεχόμενη συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Υπενθυμίζεται ότι τελευταία επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών ήταν στις 18 Ιουνίου στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Τότε είχαν γίνει διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών και είχαν ανταλλαγεί προτάσεις. Συνεχίστηκε η ανταλλαγή εγγράφων και επιστολών το επόμενο διάστημα και σήμερα ο Ν. Δένδιας μετέβη στο Κάϊρο για συνομιλίες με τον ομόλογό του για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Είμαστε στο τελικό στάδιο για συμφωνία, γιατί έχει εξαντληθεί το τεχνικό κομμάτι των διαπραγματεύσεων, οπότε απέμενε η πολιτική έγκριση για να υπάρξει συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ

Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και έχουμε την συμφωνία για την οριοθέτηση, θα πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, διότι η μόνη «σφήνα» που μπορεί να υπάρξει και να αμφισβητήσει εμπράκτως και με ισχυρό τρόπο το τουρκολιβυκό μνημόνιο, είναι μια οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, η οποία ακυρώνει πρακτικά το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συζητήσει το ένα εκκρεμές ζήτημα που έχουμε με την Τουρκία, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών

Περνώντας στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Πέτσας, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφέρθηκε στο ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε χθες σε συζήτηση στο πλαίσιο του «2020 Aspen Security Forum». Κατά τη συζήτηση που είχε με τον καθηγητή του Harvard και εκτελεστικό διευθυντή του «The Aspen Strategy Group», Νίκολας Μπερνς, ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή μας και τη συμπεριφορά της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι αποσταθεροποιητική και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για την Ελλάδα. Αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη και για τις ΗΠΑ. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συζητήσει το ένα εκκρεμές ζήτημα που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι υπήρξε «πολύ ειλικρινής απέναντι στην Τουρκία και την παγκόσμια κοινότητα, λέγοντας ότι εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι η μόνη διαφορά μας, να θέσουμε τις παραμέτρους, να συμφωνήσουμε σε όσα συμφωνούμε και σε όσα διαφωνούμε και να σεβαστούμε την απόφαση του δικαστηρίου. Να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο. Πιστεύω ότι αυτή είναι μία δίκαιη προσέγγιση στον βαθμό που δεν μπορούμε – εάν δεν μπορούμε – να λύσουμε τη διαφορά μας απευθείας μεταξύ μας»».

Είμαστε έτοιμοι, εφόσον υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση, με συνέχεια και συνέπεια, να ξεκινήσουμε ακόμη και μέσα στον Αύγουστο τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία

«Θα πάρουμε όποια μέτρα χρειάζονται πάντα σε συνεννόηση με τους ειδικούς. Πηγαίνουμε μέρα -μέρα, αυτή η εβδομάδα είναι μια κρίσιμη εβδομάδα αφύπνισης. Καλούμε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί προκειμένου να μπορέσουμε να περιορίσουμε το ενδεχόμενο έξαρσης της πανδημίας. Αν χρειαστεί να πάρουμε πρόσθετα μέτρα θα το δούμε μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα ενόψει του Δεκαπενταύγουστου.

Σε ερώτηση για την επιδότηση δανείων είπε ότι θα είναι μια σύντομη διαδικασία, καθώς η πλατφόρμα είναι δυναμικά φτιαγμένη. «Και με βάση το γεγονός ότι υπάρχουν λίγες απορρίψεις για τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια συν το γεγονός ότι οι πολίτες αίρουν το απόρρητό τους, θα είναι μια σύντομη διαδικασία» σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Για την πορεία του τουρισμού και της εμπορικής δραστηριότητας είπε ότι αυτή τη στιγμή στις μετρήσεις δεν αποτυπώνεται κάποια κάμψη, αντιθέτως οι κρατήσεις είναι πολύ ισχυρές για τον Αύγουστο και πολύ ικανοποιητικές και για τον Σεπτέμβριο. «Γι΄αυτό είναι χρέος όλων να διαφυλάξουμε αυτή τη σύντομη τουριστική περίοδο, να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από μια χρονιά που ξεκινάγαμε από το μηδέν» υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε «είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διερευνητικές επαφές, έχει επιλεγεί ο επικεφαλής της ομάδας, που είναι ο κ. Αποστολίδης ο οποίος έχει παίξει αυτό το ρόλο με επιτυχία σε προηγούμενο διάστημα και αναμένουμε από την Τουρκία, αν αυτά που λέει τα εννοεί, να προχωρήσουμε ακόμη και μέσα στον Αύγουστο στις διερευνητικές επαφές».

Για τον χρόνο έναρξης των επαφών σημείωσε ότι ο χρόνος εξαρτάται και από τις δύο πλευρές, «εμείς είμαστε έτοιμοι, εφόσον υπάρξει αυτή η έμπρακτη αποκλιμάκωση, με συνέχεια και συνέπεια, να ξεκινήσουμε ακόμη και τον Αύγουστο» είπε.

Πηγή: ΕΡΤ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54