Φωτογραφία REUTERS

Αλλαγή του στρατιωτικού δόγματος της Ιαπωνίας

Εγκρίθηκε το πρωί της Τρίτης από τους βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού η αλλαγή του στρατιωτικού δόγματος της Ιαπωνίας. Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε είχε ζητήσει την αλλαγή ερμηνείας τους ισχύοντος συντάγματος αναφορικά με τη στρατιωτική πολιτική της χώρας.


Σύμφωνα με το παρόν σύνταγμα, η Ιαπωνία απαγορεύεται να χρησιμοποιεί βία για την επίλυση διαφορών, εκτός αν πρόκειται για αυτοάμυνα. Όμως, η νέα ερμηνεία του συντάγματος που αναμένεται να εγκριθεί θα επιτρέπει συλλογική αυτοάμυνα και τη χρήση βίας για την υπεράσπιση των συμμάχων.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός πίεζε για αυτή την αλλαγή καθώς την έκρινε απαραίτητη για την προσαρμογή της Ιαπωνίας στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφάλειας στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

Τη Δευτέρα χιλιάδες διαμαρτυρήθηκαν στο Τόκιο για την αναθεώρηση, καθώς θεωρούν ότι αυτή συνεπάγεται απομάκρυνση από την πολιτική ειρήνης που η χώρα είχε υιοθετήσει επί δεκαετίες. 

Η νέα ερμηνεία του συντάγματος επιτρέπει στον πρωθυπουργό να αποφύγει το δημοψήφισμα, το οποίο θα ήταν απαραίτητο σε περίπτωση αναθεώρησης του συντάγματος.

Πηγή: naftemporiki
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54