Στις ελληνικές εκλογές τα βλέμματα των διεθνών ΜΜΕ

Στο επίκεντρο της προσοχής των διεθνών μέσων ενημέρωσης βρίσκεται η Ελλάδα και η ιστορικής σημασίας εκλογές, με τουλάχιστον 800 δημοσιογράφους από 45 χώρες να βρίσκονται στην Αθήνα για να μεταδώσουν τα αποτελέσματα και τις εξελίξεις της επόμενης μέρας.

Στις διαδικτυακές εκδόσεις τους οι εφημερίδες στην Ευρώπη και την Αμερική αναφέρονται στις προκλήσεις που θα κληθεί η επόμενη κυβέρνηση.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρεται στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, πως οι εκλογές ήρθαν σε μια στιγμή που θα άρχισαν να αποδίδουν οι μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε η κυβέρνησή του και στην υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα ότι «θα αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια στην Ελλάδα» και θα αντιπαρατεθεί με την τρόικα.
Στα σενάρια την επόμενης μέρας αναφέρεται εκτενώς το πρακτορείο Associated Press , τονίζοντας ότι απαιτούνται 151 έδρες για τον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης. Το πρακτορείο εξηγεί την διαδικασία των τριών διερευνητικών εντολών, αλλά σημειώνει ότι ενδεχομένως «ο νικητής να ζητήσει υποστήριξη για τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, γεγονός που σημαίνει ότι τα άλλα κόμματα θα ψηφίζουν στη βουλή τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, χωρίς να συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
Το Associated Press τονίζει ότι ανεξαρτήτως από το την σύνθεσή της, η νέα κυβέρνησης θα έχει τεράστιες προκλήσεις μπροστά της, με πιο πιεστική »την ολοκλήρωση των παγωμένων διαπραγματεύσεων με τους επιθεωρητές των δανειστών, προκειμένου να αποδεσμευτούν 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ της δόσης που έπρεπε να είχε καταβληθεί στο τέλος της περασμένης χρονιάς».
«Δημοψήφισμα για την ευρωπαϊκή πολιτική λιτότητας» χαρακτηρίζει τις σημερινές εκλογές στην Ελλάδα, η Frankfurter Allgemeine Zeitung.Η γερμανική εφημερίδα τονίζει  ότι «από την έκβαση των πρόωρων εκλογών θα εξαρτηθεί η συνέχιση του αυστηρού προγράμματος περικοπών της υπερχρεωμένης χώρας».
Η οικονομική  Handelsblatt σχολιάζει ότι «το πρόγραμμα της Αριστεράς ακούγεται καλό. Κατώτατος μισθός, περισσότερες κοινωνικές παροχές και πολεμικές επανορθώσεις από τη Γερμανία. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει τα πάντα, ο ρεαλισμός δεν παίζει κανέναν ρόλο». Η Tagesspiegel αναφέρει ότι «μια ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ των δανειστών και του Τσίπρα θα μπορούσε να επιφέρει στη χειρότερη περίπτωση την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» αλλά τονίζει ότι «πιθανότερο σενάριο  είναι να συμφωνήσουν οι δυο πλευρές σε μια ακόμη παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων».
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 25/01/2015 - 19:03