"Nagasakibomb" από τον Charles Levy from one of the B-29 Superfortresses used in the attack. Το σύννεφο από την έκρηξη της πυρηνικής βόμβας στο Ναγκασάκι υψώνεται μέχρι τη στρατόσφαιρα το πρωί της 9ης Αυγούστου 1945

Σαν σήμερα... 9 Αυγούστου 1945 οι ΗΠΑ με την βόμβα πλουτωνίου ισοπεδώνουν το Ναγκασάκι

Σαν σήμερα στις 9 Αυγούστου του 1945 στις 11:02 π.μ., οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές τρεις μέρες μετά τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, ολοκληρώνουν το αποτρόπαιο έγκλημά τους με τη ρίψη και δεύτερης κατά 40% ισχυρότερης πυρηνικής βόμβας πλουτωνίου με το παρατσούκλι «Fat Man», στην ιαπωνική πόλη Ναγκασάκι που κατέστρεψε το βόρειο τμήμα της πόλεως. Από την έκρηξη, χάνουν τη ζωή τους πάνω από 75.000 άνθρωποι. 

Από τότε μέχρι σήμερα, χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τις συνέπειες της ραδιενέργειας. Η λευχαιμία και ο καρκίνος του πνεύμονα, του θυρεοειδούς και τους στήθους θα εξοντώσουν χιλιάδες Ιάπωνες.
Πάνω από 300.000 είναι τα καταγεγραμμένα θύματα της ραδιενέργειας στις δυο αυτές πόλεις, πολλοί από τους οποίους θα πεθάνουν, όχι από φυσική αιτία, αλλά από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της ραδιενέργειας.

Έξι μέρες μετά και τη δεύτερη πυρηνική βόμβα η Ιαπωνία ανακοίνωσε την παράδοσή της στις Συμμαχικές Δυνάμεις, θέτοντας και επίσημα τέρμα στον Β’ Παγκόσμιο. Η χρήση των ατομικών βομβών δεν υπαγορεύτηκε από στρατιωτική ανάγκη, όπως προσπάθησε να δικαιολογηθεί ο πρόεδρος Τρούμαν.
Η ηγεσία της Ιαπωνίας είχε ήδη συνθηκολογήσει και απέμενε το τυπικό της παράδοσης.
Πρώτα και κύρια ήταν μια προειδοποίηση, μια επίδειξη ισχύος προς το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το προσωρινό μονοπώλιο στον πυρηνικό οπλισμό για να εκφοβίσει τους λαούς, που, μετά το τέλος του Β`Παγκοσμίου Πολέμου, ζητούσαν την ελευθερία τους. Δεν είναι τυχαίο ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, τα χρόνια μετά τον πόλεμο, χαρακτηριζόταν από την «ατομική διπλωματία», έναν όρο που παρέπεμπε στους ωμούς εκβιασμούς των Αμερικανών σε βάρος φίλων και εχθρών με την απειλή χρήσης της ατομικής βόμβας. Εφαρμόζοντας την «ατομική διπλωματία», οι ΗΠΑ απέρριπταν συστηματικά όλες τις προτάσεις που διατύπωνε η Σοβιετική Ένωση για την απαγόρευση χρήσης της ατομικής βόμβας, το σταμάτημα της παραγωγής της και την καταστροφή των αποθεμάτων των πυρηνικών όπλων.




Πληροφορίες για το Ναγκασάκι (長崎市, Nagasaki-shi) από 902, σαν σήμερα, ertopen και την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια 
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54