Ο ιστορικός ηγέτης της Μπόκο Χαράμ, Σεκάου (στο κέντρο), σήμερα στρέφεται κατά του ISIS και του Μπαρναουί, αλλά από κοινού και οι δύο έχουν σφάξει πάνω απο 20.000, ενώ έχουν οδηγήσει στην προσφυγιά περισσότερους από 2,5 εκατ.

Νιγηρία: «Εμφύλιος» στην Μπόκο Χαράμ... χάος στη χώρα

Γιώργος Τσιάρας

Αγρια κόντρα έχει ξεσπάσει στην ηγεσία της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ της Νιγηρίας, που τα τελευταία χρόνια έχει εξαπολύσει πογκρόμ κατά των χριστιανών και ανιμιστών κατοίκων της βορειοανατολικής Νιγηρίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους, αιχμαλωτίζοντας εκατοντάδες νεαρά κορίτσια και αγόρια και οδηγώντας σε αναγκαστική προσφυγιά πάνω από 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους, ιδίως στις περιοχές γύρω από τη λίμνη Τσαντ.

Η οργάνωση, που έχει στις τάξεις της χιλιάδες φανατικούς πολεμιστές, δήλωσε πίστη στον ISIS τον Μάρτιο του 2015. Ομως τα τελευταία 24ωρα έχει ξεσπάσει «εμφύλιος» μεταξύ του «Ισλαμικού κράτους» και του ώς τώρα «πιστού» σε αυτό ηγέτη τής Μπόκο Χαράμ, Αμπουμπακάρ Σεκάου, που δηλώνει ότι «εξαπατήθηκε» από τους ομοϊδεάτες του.

Ο Σεκάου, που ανέλαβε τα ηνία της οργάνωσης το 2009, είχε εξαφανιστεί από προσώπου γης εδώ και μήνες, και πολλοί πίστευαν πως είχε σκοτωθεί, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας είχαν ανακοινώσει επανειλημμένα -και εσφαλμένα- τον θάνατό του.

Ετσι, όταν πριν από λίγες μέρες ένας άλλος τζιχαντιστής πολέμαρχος, ο Αμπου Μούσαμπ αλ Μπαρναουί, εμφανίστηκε με πολυσέλιδη συνέντευξή του στο επίσημο περιοδικό του «Ισλαμικού κράτους», το Al-Nabaa, όπου μάλιστα αναφερόταν ως ο νέος «ουάλι» (κυβερνήτης) του «Χαλιφάτου» στη Δυτική Αφρική, όλοι πίστεψαν πως ο Σεκάου ήταν όντως νεκρός ή, τέλος πάντων, ανήμπορος να ηγηθεί της Μπόκο Χαράμ.

Ομως ο Σεκάου παραμένει ζωντανός και την Πέμπτη «αντεπιτέθηκε» με ένα δεκάλεπτο ηχογραφημένο μήνυμα, με το οποίο δηλώνει πως έπεσε θύμα «εξαπάτησης» από την ηγεσία του «Ισλαμικού κράτους», και μάλιστα σε βαθμό που τον υποχρεώνει «να μην τους ακολουθεί πια τυφλά».

«Με το μήνυμα αυτό θέλουμε να δηλώσουμε ότι δεν θα δεχτούμε πλέον κανέναν απεσταλμένο [του ISIS] εκτός από εκείνους που έχουν πραγματικά δεσμευτεί στον σκοπό του Αλλάχ», ακούγεται να λέει στο δεκάλεπτο μήνυμά του ο πιο καταζητούμενος άνθρωπος σε όλη την υποσαχάρια Αφρική...

Το Σάββατο, ο Αλ Μπαρναουί «αντεπιτέθηκε» με νέο βίντεο, στο οποίο κατηγορεί τον Σεκάου για διαφθορά και πολυτελή βίο, τη στιγμή που οι οικογένειες των μαχητών του λιμοκτονούν.

Τον κατηγόρησε ακόμη πως στέλνει σκόπιμα στον θάνατο τους πολεμιστές και ότι αρνείται να εξοπλίσει και να εφοδιάσει με τρόφιμα τις αντάρτικες ομάδες, ενώ υποστήριξε πως είναι σε εξέλιξη εσωτερική εξέγερση από οκτώ άλλους πολέμαρχους σε βάρος του Σεκάου, λόγω των «τυφλών» επιθέσεων αυτοκτονίας που έχει διατάξει και στις οποίες έχουν σκοτωθεί πολλοί αθώοι μουσουλμάνοι.

Υποσχέθηκε, μάλιστα, πως υπό την ηγεσία του η οργάνωση δεν θα επιτεθεί ξανά κοντά σε τζαμιά ή αγορές όπου συχνάζουν μουσουλμάνοι, αλλά μόνο κατά χριστιανικών στόχων. «Δεν είμαστε δολοφόνοι σαν κι αυτόν», είπε χαρακτηριστικά...

Ρήγμα στο τζιχάντ

Τι επιπτώσεις θα έχει αυτό το πρωτοφανές ρήγμα στον «ιερό πόλεμο» που σταδιακά απλώνεται σε μεγάλα κομμάτια της Μαύρης Ηπείρου, κανείς δεν μπορεί ακόμη να πει με σιγουριά.

Το σίγουρο είναι πως η Μπόκο Χαράμ έχει «στριμωχτεί» - τόσο από τον ίδιο τον νιγηριανό στρατό και την κεντρική κυβέρνηση της Νιγηρίας όσο από την πολυεθνική αφρικανική δύναμη που την καταδιώκει τους τελευταίους μήνες και έχει πραγματοποιήσει σειρά εκκαθαριστικών επιχειρήσεων κατά των «οχυρών» της οργάνωσης στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Μαϊντουγκούρι και της λίμνης Τσαντ, σκοτώνοντας και αιχμαλωτίζοντας εκατοντάδες μαχητές της.

Η εμπλοκή των γειτονικών κρατών, αλλά και η μεγάλη δημοσιότητα που πήραν στη Δύση ορισμένα από τα μαζικά εγκλήματα της οργάνωσης, όπως η απαγωγή εκατοντάδων μαθητριών από το Τσιμπόκ και η χρήση νεαρών γυναικών και μικρών παιδιών για επιθέσεις αυτοκτονίας, έχει αναγκάσει σε ένα βαθμό και την ηγεσία του στρατού, που αποτελείται κυρίως από μουσουλμανους, να σταματήσει να κάνει τα στραβά μάτια στη θρησκευτική και φυλετική «εθνοκάθαρση» που συνεχίζεται στις βορειοανατολικές επαρχίες και έχει δικαίως χαρακτηριστεί «γενοκτονία χαμηλής έντασης» από τους ειδικούς.


Πηγή efsyn
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54