Συνεχίζεται η τουρκική επίθεση στο Αφρίν - Η Μόσχα κάνει λόγο για εκατοντάδες νεκρούς

Σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και τους Κούρδους μαχητές συγκλονίζουν τα χωριά του Αφρίν, της βορειοδυτικής Συρίας που σφυροκοπείται από τις τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις και όπου τραυματίες συνεχίζουν να συρρέουν στα νοσοκομεία.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε χθες στη Μόσχα ότι εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στο Αφρίν.

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, την προειδοποίησε εναντίον οποιωνδήποτε βλέψεων για «εισβολή» στη Συρία.

Τα τουρκικά αεροπλάνα πετούσαν χθες το πρωί πάνω από την πόλη Αφρίν, έκανε γνωστό ανταποκριτής του «Γαλλικού Πρακτορείου», ενώ διευκρίνισε πως οι βομβαρδισμοί των περιχώρων της πόλης έχουν γίνει πιο εντατικοί τις τελευταίες μέρες.
Οι μάχες διεξάγονται στο βόρειο και το δυτικό τμήμα της περιφέρειας. Συνοδεύονται από πυρά πυροβολικού και αεροπορικά πλήγματα από τις τουρκικές δυνάμεις, σύμφωνα με την ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
«Σφοδρές μάχες σημειώνονται στους τομείς του Τζανταϊρίς και του Ράζο», δύο τοποθεσιών στο βορειοδυτικό και το νοτιοδυτικό Αφρίν, σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από τις μάχες στο Αφρίν, περίπου 15.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και βρίσκονται μέσα στα όρια της περιφέρειας, ενώ περίπου 1.000 έχουν καταφύγει στη γειτονική επαρχία του Χαλεπιού, σύμφωνα με την Ούρσουλα Μίλερ, αναπληρώτρια γενική γραμματέα του ΟΗΕ, αρμόδια για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις.

Στο κύριο νοσοκομείο της πόλης του Αφρίν, οι τραυματίες συνεχίζουν να συρρέουν, καθώς μεταφέρονται από τα χωριά που σφυροκοπά η τουρκική πολεμική αεροπορία, διευκρίνισε ανταποκριτής του «Γαλλικού Πρακτορείου». Η Τουρκία αρνείται ότι στοχοθετεί τους αμάχους και υποστηρίζει πως επιτίθεται αποκλειστικά στις στρατιωτικές θέσεις της YPG.

Την Τρίτη ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Νουρετίν Τσανικλί, διαβεβαίωσε ενώπιον του Κοινοβουλίου πως ο στρατός και οι σύμμαχοί του Σύροι αντικυβερνητικοί «δεν έκαναν κακό σε κανέναν άμαχο».

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε χθες την ανησυχία του, με άρθρο του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της «Le Figaro», διερμηνεύοντας φόβους της γαλλικής αστικής τάξης, που βλέπει την τουρκική αστική τάξη να ενισχύει τη θέση της στην περιοχή.

«Αν αποδειχθεί ότι αυτή η επιχείρηση παίρνει τροπή άλλη από την καταπολέμηση μιας εν δυνάμει τρομοκρατικής απειλής στα τουρκικά σύνορα και γίνει επιχείρηση εισβολής, (τότε) καθίσταται πραγματικό πρόβλημα για μας», δήλωσε ο Μακρόν.




Πηγές: ΑΠΕ, AFP, «Reuters», 902.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54