Συρία: Δεκάδες νεκροί από χολέρα μετά τον σεισμό

Η υπηρεσία πολιτικής άμυνας υπό τη συριακή αντιπολίτευση ανέφερε την Τρίτη, ότι 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από χολέρα στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία.

Η υποστηριζόμενη από τη Δύση κύρια οργάνωση διάσωσης στη μεθοριακή περιοχή που επλήγη πιο πολύ από τον σεισμό μέσα στη Συρία, δήλωσε, επικαλούμενη ιατρικές οργανώσεις, πως έχουν καταγραφεί επίσης άλλες 568 περιπτώσεις μόλυνσης ως αποτέλεσμα των εκτεταμένων καταστροφών που προκάλεσε ο σεισμός στα συστήματα υδροδότησης και στις υποδομές.

Η υγειονομική κατάσταση στην βορειοδυτική Συρία είναι τραγική, αναφέρει η ψηφιακή πύλη ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ reliefweb. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 55 εγκαταστάσεις Υγείας έχουν υποστεί ζημιά πό τους σεισμούς. Επιπλέον περισσότερες από 110 έχουν έλλειψη σε καύσιμα ή/και σε φάρμακα.

Ο αριθμός των κατοίκων της περιοχής που τραυματίσθηκαν στον σεισμό έχει ξεπεράσει τις 8.700. Οι νεκροί έχουν πια υπερβεί τις 4.500. Σε περισσότερα από 10.000 εξ άλλου υπολογίζονται τα κτήρια που καταστράφηκαν εν μέρει ή ολικώς.

Η βορειοδυτική Συρία μαστίζεται από τον χειμώνα. Η πρώτη προτεραιότητα των ανθρωπιστικών οργανισμών είναι να εξασφαλίσουν στέγαση για όσους δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Μέχρι σήμερα, 423 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια από έξι υπηρεσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) έχουν περάσει τα σύνορά της μετά τον σεισμό.