Υπέγραψαν κοινό κείμενο Ντόναλντ Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν

Κοινή συμφωνία που αποτυπώνει την πρόοδο των συνομιλιών για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, υπέγραψαν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν.

Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να παράσχουν «εγγυήσεις ασφαλείας» και η Βόρεια Κορέα δεσμεύεται ως προς την αρχή «της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου» στο κοινό κείμενο που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες. Στο κείμενο δεν γίνεται αναφορά στην απαίτηση της αμερικανικής πλευράς για «πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση», φόρμουλα που σημαίνει την εγκατάλειψη των πυρηνικών όπλων και την αποδοχή επιθεωρήσεων, αλλά επαναλαμβάνεται μία παλαιότερη πιο αόριστου χαρακτήρα δέσμευση, σύμφωνα με την φωτογραφία του κειμένου που έχει στην διάθεσή του το AFP (Γαλλικό Πρακτορείο).

«Είμαστε περήφανοι για αυτό που συμβαίνει σήμερα. Αναπτύξαμε ένα ιδιαίτερο δεσμό», τόνισε ο Αμερικάνος πρόεδρος και έκανε λόγο για την υπογραφή ενός ιστορικού εγγράφου.

«Αποφασίσαμε να αφήσουμε το παρελθόν πίσω» δήλωσε από την πλευρά του ο Βορειοκορεάτης ηγέτης και έκανε λόγο για μια μείζονος σημασίας αλλαγή.

Η πρώτη ιστορική συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν ολοκληρώθηκε μετά από περίπου τέσσερις ώρες στο νησί Σεντόνα της Σιγκαπούρης. Ξεκίνησε στις 04:00 ώρα Ελλάδας και ακολούθησε γεύμα εργασίας.

Για φανταστική συνάντηση και για πρόοδο έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος. Πήγε «καλύτερα από ό,τι περίμεναν όλοι», είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους μετά το γεύμα εργασίας.

Οι δυο ηγέτες χαρακτήρισαν, μεγάλο πρελούδιο για την ειρήνη, τη σύνοδο της Σιγκαπούρης.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους που ήταν παρόντες ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας έκανε και τη δήλωση της ημέρας -μέχρι στιγμής- καθώς είπε απευθυνόμενος στον Τραμπ «αρκετοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα πιστεύουν ότι αυτό που συμβαίνει είναι σκηνή από ταινία επιστημονικής φαντασίας».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα δώσει συνέντευξη Τύπου περίπου στις 11:00 ώρα Ελλάδος.

Διεθνείς αντιδράσεις

«Το Πεκίνο καλωσορίζει την διεξαγωγή της συνάντησης κορυφής μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας κι ελπίζει ότι οι δύο χώρες, μπορούν να επιτύχουν μία βασική συναίνεση για την επίτευξη της αποπυρηνικοποίησης», δήλωσε ο υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος Γουάνγκ Γι.

πηγή:ΕΡΤ - ΑΠΕ
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54