Ταϊλανδός δικαστής αυτοπυροβολήθηκε καταγγέλλοντας το νομικό σύστημα

Απογοητευμένος από το δικαστικό και νομικό σύστημα της Ταϊλάνδης και τις πολιτικές πιέσεις, δικαστής που αθώωσε πέντε άνδρες που κατηγορούνταν -πιθανώς άδικα- για φόνους και αδικήματα οπλοχρησίας και οπλοκατοχής, έκανε απόπειρα αυτοκτονίας μέσα στο δικαστήριο.

Ο δικαστής Κανακόμ Πιαντσάνα, πριν αυτοπυροβοληθεί, έκανε μια συγκινητική ομιλία στην οποία ανέφερε ότι το δικαστικό σύστημα πρέπει να επιτρέπει την πραγματική απόδοση δικαιοσύνης και όταν δεν υπάρχουν στοιχεία εις βάρος των κατηγορουμένων, αυτοί να αθωώνονται.

«Δεν θέλω να πω ότι οι κατηγορούμενοι δεν διέπραξαν αυτό για το οποίο κατηγορούνται, μπορεί και να το έκαναν», είπε, αλλά «η δικαστική διαδικασία πρέπει να είναι διαφανής και αξιόπιστη. Αν τιμωρούμε τους λάθος ανθρώπους, τότε τους καθιστούμε αποδιοπομπαίους τράγους».

Στη συνέχεια, απήγγειλε τον δικαστικό όρκο, στράφηκε προς το πορτρέτο του τέως βασιλιά της χώρας και αυτοπυροβολήθηκε στο στήθος.

Ο δικαστής διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Η ενέργεια του δικαστή έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στη χώρα. Σύμφωνα με φήμες ο δικαστής είχε κάποια προσωπική εμπλοκή στην υπόθεση, αλλά μέλη οργανώσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι λόγω των εμφύλιων συγκρούσεων στη χώρα, δεν άντεξε τις πιέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο δικαστής δεχόταν πιέσεις από ανωτέρους του να καταδικάσει τους υπόπτους, οι τρεις από τους οποίους θα αντιμετώπιζαν την ποινή του θανάτου.

Το δικαστικό σύστημα της Ταϊλάνδης έχει συχνά δεχθεί επικρίσεις για τις αποφάσεις του, ως αποτέλεσμα πολιτικών πιέσεων, ειδικά στην επαρχία Γιάλα, όπου δίκαζε ο Κανακόμ Πιαντσάνα. Στην περιοχή αυτή είναι σε εξέλιξη αντάρτικος πόλεμος από μουσουλμανικές ομάδες που διεκδικούν την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής, με αποτέλεσμα στις συγκρούσεις με τον τακτικό στρατό να έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 6.000 άνθρωποι από το 2004. 

Ο στρατός της κατά πλειοψηφία βουδιστικής χώρας έχει κατηγορηθεί για βιαιότητες κατά του μουσουλμανικού πληθυσμού στον νότο της χώρας, και ο δικαστής στην ομιλία του κατήγγειλε ότι οι ομολογίες των μουσουλμάνων κατηγορουμένων προήλθαν από βασανιστήρια.




ΠΗΓΗ ΕΦ.ΣΥΝ.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54