Πέθανε ο ντράμερ των Cream o θρυλικός Ginger Baker

Έφυγε από τη ζωή στα 80 του ο Ginger Baker, ένας από τους καλύτερους ντράμερ στην ιστορία της rock και μέλος των θρυλικών Cream.

Η οικογένειά του ανακοίνωσε μέσω Twitter πως πέθανε σήμερα, Κυριακή. «Λυπούμαστε πολύ που πρέπει να ανακοινώσουμε ότι ο Ginger έφυγε ήρεμος σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο», ήταν η ανακοίνωση.

Ο Baker ήταν ένας απ’ τους καλύτερους και πιο επιδραστικούς ντράμερ της rock σκηνής, που συνδύαζε τον λυρισμό της τζαζ με τον σκληρό ήχο της ροκ. Θεωρείται, μαζί με τον Keith Moon των The Who από τους πρωτοπόρους της δίκασης (διπλή μπότα στα τύμπανα), ενώ είναι και ένας από τους πρώτους που είχαν ντραμ σόλο σε ηχογραφημένο τραγούδι. Εκτός από τις jazz, blues και rock επιρροές του ο σπουδαίος μουσικός είχε προσθέσει και πολλά αφρικάνικα στοιχεία στον ήχο του.

Η συνεργασία του (και ολέθρια σχέση παράλληλα) με τον Jack Bruce βοήθησε και τους δυο τους να φτάσουν τις καριέρες τους σε μεγάλα ύψη και να γράψουν το όνομά τους ανεξίτηλο στην ιστορία της μουσικής. Αποκορύφωμα ήταν η δημιουργία των Cream, Baker στα τύμπανα, Bruce στο μπάσο και τη φωνή και Eric Clapton στην κιθάρα. Το τρίο θεωρείται ένα από τα πρώτα, αν όχι το πρώτο, supergroup και η σύντομη, αλλά εκρηκτική πορεία του άλλαξε για πάντα την rock. 

Εκτός από συνιδρυτής των Cream, ο Μπέικερ έπαιξε έπαιξε επίσης με τους Blind Faith, Hawkwind και τον Fela Kuti.

Γνωστός για τον εκρηκτικό και βίαιο χαρακτήρα του, ο Ginger Baker είχε κατά καιρούς έντονες συγκρούσεις με τους συνεργάτες του, ενώ πιο χαρακτηριστική ήταν η σχέση που είχε με τον Jack Bruce. Οι δυο τους αναγνώριζαν την μουσική αξία ο ένας του άλλου, όμως δεν μπόρεσαν ποτέ, παρά τις τεράστιες κοινές επιτυχίες, να έχουν μία καλή σχέση χωρίς εντάσεις και σοβαρές εκρήξεις.

Ο Ginger Baker αντιμετώπιζε από νωρίς στην καριέρα του σοβαρά προβλήματα με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, ενώ, με την πάροδο των ετών η υγεία του παρουσίαζε σταδιακή πτώση.

Πριν από μερικής ημέρες η οικογένειά του είχε ανακοινώσει πως ήταν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.



πηγή ΕΦ.ΣΥΝ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54