21 χρόνια από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία

Σαν σήμερα πριν από 21 χρόνια το ΝΑΤΟ άρχιζε τους βομβαρδισμούς στη Σερβία κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, μια απόφαση που σίγουρα φάνταζε αδιανόητη. Οι αεροπορικές επιδρομές διήρκεσαν από τις 24 Μαρτίου έως τις 10 Ιουνίου του 1999. Η επίσημη κωδική ονομασία της επιχείρησης του ΝΑΤΟ ήταν Operation Allied Force, στις Ηνωμένες Πολιτείες ονομαζόταν Operation Noble Anvil, ενώ στη Γιουγκοσλαβία η επιχείρηση ονομαζόταν λανθασμένα ως «Милосрдни анђео» (Ελεήμων άγγελος), ως αποτέλεσμα παρανόησης ή λανθασμένης μετάφρασης.
Πριν από έναν χρόνο, το 2019, η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άννα Μπάρναβιτς, απευθυνόμενη στους Δυτικούς «σωτήρες» δήλωνε: «Ο βομβαρδισμός του ΝΑΤΟ το 1999 ήταν λάθος άλλων και όχι των Σέρβων, που στα τέλη του εικοστού αιώνα έγιναν θύματα εκείνων με τους οποίους είχαν συμμαχήσει σε δύο Παγκόσμιους Πολέμους… Για χάρη του κοινού μας μέλλοντος καλό θα ήταν να αναγνωρίσουν το λάθος της επίθεσής τους κατά αθώου πληθυσμού… Η Σερβία δεν μπορεί να δέχεται μαθήματα από κανέναν για τα δικά της λάθη, επειδή η χώρα τα γνωρίζει. Η Σερβία πρέπει να προσπαθήσει να συγχωρήσει, επειδή η στροφή προς το μέλλον, η εταιρική σχέση και η συνεργασία αποτελούν τον μόνο τρόπο για να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες μας» και πρόσθεσε: «Η Σερβία δεν θα ξεχάσει ποτέ τους φίλους που ήταν στο πλευρό της στις πιο δύσκολες στιγμές και θα συνεχίσει να χτίζει γέφυρες με εκείνους που τη βομβάρδισαν το 1999». 
Η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στους φίλους της Σερβίας; Ο λαός χωρίς καμία αμφιβολία ήταν στο πλευρό της. Η κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών του Σημίτη όμως ήταν πολύ απασχολημένη με το χρηματιστήριο και απλά ακολουθούσε πιστά όσα Γερμανοί και ΝΑΤΟ επέβαλλαν. Οι Γερμανοί δεν είχαν καλοπεράσει στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο τόσο στη Γιουγκοσλαβία όσο και στην Ελλάδα. Η Εθνική Αντίσταση στην Ελλάδα και οι Παρτιζάνοι του Τίτο στη Γιουγκοσλαβία δεν φοβήθηκαν τους ναζί και τους πολέμησαν μέχρις εσχάτων.
Η αλήθεια είναι ότι το 1999 ο ελληνικός λαός παρακολουθούσε τους βομβαρδισμούς στη Σερβία αποσβολωμένος ή, καλύτερα, θαμπωμένος και απονευρωμένος από την επίπλαστη ευμάρεια που βίωνε. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν φανταζόταν ότι έπειτα από 10 χρόνια θα ερχόταν και η δική του σειρά.
Κ.Κ.
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24/03/2020 - 11:39