Η Δανία δυσχεραίνει την παραμονή Σύρων προσφύγων στο έδαφός της

Ακτιβιστές απ' όλη την Ευρώπη φοβούνται ότι ενδέχεται να δημιουργηθεί ''νομικό προηγούμενο'' και για άλλες χώρες καθώς η Κοπενχάγη χρησιμοποιεί μια ''έκθεση'' που θεωρεί ασφαλή την Δαμασκό ώστε να αμφισβητηήσει το καθεστώς διαμονής. Οι δικηγόροι  ετοιμάζονται να οδηγήσουν την κυβέρνηση της Δανίας στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αν και συμπληρώνουν ότι γνωρίζουν τις αργές διαδικασίες που αυτό επιλέγει.

Οι αρχές στη Δανία άρχισαν να απορρίπτουν τις αιτήσεις Σύρων προσφύγων για ανανέωση του καθεστώτος προσωρινής διαμονής το καλοκαίρι του 2020 επειδή μια ''έκθεση'' διαπιστώνει ότι η κατάσταση ασφάλειας σε ορισμένες περιοχές της Συρίας έχει ''βελτιωθεί σημαντικά''. Αυτό αφορά σχεδόν 1200 άτομα από την Δαμασκό που ζουν σήμερα στην Δανία.

Οργανώσεις από την Ευρώπη επισημαίνουν βέβαια στην Δανία ότι ούτε ο ΟΗΕ ούτε άλλες χώρες θεωρούν την Δαμασκό ασφαλή περιοχή.

Μέλη της λονδρέζικης οργάνωσης Guernica 37 τονίζουν ότι η κατάσταση στη Δανία είναι βαθιά ανησυχητική. Αν και ο κίνδυνος άμεσης βίας όσον αφορά στις πολεμικές συγκρούσεις ενδέχεται να έχει μειωθεί σε ορισμένα μέρη της Συρίας, ο κίνδυνος πολιτικής βίας παραμένει μεγαλύτερος από ποτέ και όσοι πρόσφυγες επιστρέφουν από την Ευρώπη γίνονται στόχος από δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος.

Η Δανία, με πληθυσμό 5.8 εκατ έχει περίπου 500χλδ πρόσφυγες ή γεννημένους στο εξωτερικό από τους οποίους 30000 είναι Σύριοι. Τα τελευταία χρόνια όμως η φήμη αυτής της χώρας για την ανοχή και την ανοιχτότητα έχει πληγεί από την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος.  Δεδομένου ότι η Δανία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το καθεστώς του Μπασάρ - Αλ - Άσαντ, οι Σύροι πρόσφυγες των οποίων η άδεια παραμονής δεν ανανεώνεται κινδυνεύουν να κρατηθούν επ αόριστον στα κέντρα κράτησης, ενώ ολόκληρες οικογένειες διαχωρίζονται βίαια.

Η Guernica 37 και μια κοινοπραξία 150 δικηγορικών γραφείων από την Δανία που εργάζονται στο 'Ασυλο είναι αισιόδοξες ότι δε θα καταστεί απαραίτητο τελικά να οδηγηθεί η Δανική κυβέρνηση στα δικαστήρια.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογη πρωτοβουλία ανέπτυξε η τοπική κυβέρνηση το 2018 με εκατοντάδες Σομαλούς πολλοί από τους οποίους τελικά εγκτέλειψαν την χώρα για άλλες πιό φιλόξενες.

Πηγή: GUARDIAN