Τεράστιος σεισμός 8,2 Ρίχτερ έπληξε την Αλάσκα

Φόβοι για τσουνάμι σε νησιά του Ειρηνικού καθώς και στις ακτές των δυτικών ΗΠΑ, μετά την πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση που έπληξε μια περιοχή βορειοανατολικά του Ανκορατζ

Σεισμός μεγέθους 8,2 βαθμών σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης (Τετάρτη απόγευμα τοπική ώρα) στα ανοικτά της χερσονήσου της Αλάσκας, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS). Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 35 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης τσουνάμι εξέδωσε επείγουσα προειδοποίηση ότι ενδέχεται να προκληθεί τσουνάμι στη Νήσο Γκουάμ και τις Βόρειες Μαριάνες Νήσους λόγω της δόνησης. Με ανακοίνωση καλούνται οι κάτοικοι παράκτιων περιοχών στη νότια ακτογραμμή της Αλάκας να μείνουν μακριά από τις ακτές τις επόμενες ώρες. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 801,6 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ανκορεϊτζ, της μεγαλύτερης πόλης της Αλάσκας, με πληθυσμό 298.000 κατοίκων. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για καταστροφές ή θύματα.

Το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) εκτίμησε πάντως το μέγεθος του σεισμού στους 8 βαθμούς και το εστιακό βάθος του στα 10 χιλιόμετρα. 

Νεοτερες πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι ελαχιστοποιήθηκε ο φόβος για τσουνάμι στις ακτές της Χαβάης.