Εκατόμβη νεκρών και εικόνες ισοπέδωσης στην Αϊτή

Κοινωνική και πολιτική κρίση στη φτωχή χώρα της Καραϊβικής από το φονικό σεισμό των 7,2 βαθμών Ρίχτερ που έπληξε το Σάββατο το νοτιοδυτικό τμήμα της Αϊτής.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας 1.297 άνθρωποι έχασαν τη ζωή και 5.700 τραυματίστηκαν.
 

Ο προηγούμενος απολογισμός των θυμάτων έκανε λόγο για 724 νεκρούς.

Πέρα από τους αγνοούμενους, «πολλοί βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια» κτιρίων που κατέρρευσαν, τόνισε σε ανακοίνωσή της η αϊτινή Πολιτική Προστασία, διευκρινίζοντας πως κάπου 3.200 τραυματίες έχουν εισαχθεί σε διάφορα νοσοκομεία.

AP Photo/Joseph Odelyn

Ο σεισμός προκάλεσε και τεράστιες υλικές ζημιές, καθώς σπίτια, εκκλησίες, καταστήματα, σχολεία και νοσοκομεία καταστράφηκαν ή κατέρρευσαν εντελώς, παγιδεύοντας όσους βρίσκονταν στο εσωτερικό κάτω από τόνους μπετόν: άγνωστος παραμένει ο αριθμός των εγκλωβισμένων. 

Τα νοσοκομεία έχουν ήδη γεμίσει με τραυματίες, ξεπερνώντας κατά πολύ τις δυνατότητές τους να φροντίζουν ασθενείς με τις εικόνες που φθάνουν από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να αποτυπώνουν την τραγωδία που συντελείται.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Αριέλ Ανρί κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η Αϊτινή επικεφαλής της οργάνωσης «Σώστε τα Παιδιά - Save the Children», Λέιλα Μπουράλα, μίλησε για  «μέγιστη ανθρωπιστική καταστροφή».