Γερμανία: Μεταρρύθμιση-τομή με τη νομική αναγνώριση της «επιλεκτικής συγγένειας»

Η νομική φόρμουλα που βρίσκεται σε επεξεργασία προβλέπει, όπως σημειώνει ο Γερμανός υπουργός δικαιοσύνης, την «ευθυγράμμιση με διαφορετικές καταστάσεις ζωής, επιτρέποντας διαφορετικούς βαθμούς ανάληψης αμοιβαίας ευθύνης».


Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας, Μάρκο Μπούσμαν, προχωρά σε μια εμβληματική νομοθετική μεταρρύθμιση που αναμένεται να επηρεάσει συθέμελα το οικογενειακό δίκαιο. Πρόκειται για την πιο σημαντική μέχρι τώρα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης Σοσιαλιστών-Πράσινων-Φιλελεύθερων, που προχωρά στην νομική αναγνώριση της «επιλεκτικής συγγένειας».

Η πρόταση προβλέπει επί της ουσίας την αναγνώριση όλων εκείνων των δεσμών στοργής και αλληλοϋποστήριξης που επιλέγονται και δεν κληρονομούνται εκ γενετής, ούτε εντάσσονται στο πλαίσιο της σχέσης ενός ζευγαριού. Η νομική φόρμουλα που βρίσκεται σε επεξεργασία προβλέπει, όπως σημειώνει ο Γερμανός υπουργός δικαιοσύνης, την «ευθυγράμμιση με διαφορετικές καταστάσεις ζωής, επιτρέποντας διαφορετικούς βαθμούς ανάληψης αμοιβαίας ευθύνης».

H εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναφέρει πως κατευθυντήρια γραμμή των φιλελεύθερων «Ελεύθερων Δημοκρατών», του κυβερνητικού εταίρου που εισηγήθηκε την πρόταση, είναι ότι όπως το κράτος ευνοεί και ενθαρρύνει τον γάμο, έτσι οφείλει να προωθεί και να στηρίζει κι άλλες μορφές ανάληψης αμοιβαίας ευθύνης μεταξύ των ανθρώπων, αναγνωρίζοντας τα πολλαπλά επίπεδα σχέσεων και επιλογών ζωής που χαρακτηρίζουν το σύγχρονη καθημερινότητα. Ταυτόχρονα αναγνωρίζεται στο κάθε πολίτη το δικαίωμα να αναλαμβάνει την όποια ευθύνη με τον τρόπο που εκείνος επιθυμεί και να πορευτεί με τους ανθρώπους που θεωρεί ως «στενό κύκλο».

Η νομοθετική πρωτοβουλία ρυθμίζει και τα περιουσιακά ζητήματα, όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτά, όπως επίσης και τα ζητήματα που άπτονται του θανάτου και ων κληρονομικών δικαιωμάτων.

Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση έρχεται να αποτυπώσει τη συμβολή της σημερινής γερμανικής κυβέρνησης στο πεδίο των πολιτικών δικαιωμάτων, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις των συντηρητικών Χριστιανοδημοκρατών – Χριστιανοκοινωνιστών που δεν είχαν στον ιδεολογικό τους ορίζοντα τέτοια μείζονα κοινωνικά ζητήματα. Επίσης, η μεταρρύθμιση αυτή απευθύνεται στις «οικογένειες ουράνιο τόξο», στους γονείς της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και στα παιδιά τους, αλλά και στους ανθρώπους που δεν έχουν παντρευτεί ή έχουν χηρέψει ή χωρίσει και που στην ανάγκη, κατά τη διάρκεια μιας ασθένειας λόγου χάρη, αισθάνονται πιο κοντά στους φίλους τους παρά στους μακρινούς συγγενείς τους. 


  Πηγή: www.rosa.gr