Βρετανία: Νέες απεργίες στους σιδηροδρόμους

Νέα πενθήμερη απεργία ξεκινούν από από την Τρίτη οι σιδηροδρομικοί στην Βρετανία. Τουλάχιστον 40.000 εργαζόμενοι στην Network Rail, την δημόσια εταιρεία διαχείρισης του σιδηροδρομικού δικτύου, αλλά και σε 14 ιδιωτικές σιδηροδρομικές εταιρείες, κατεβαίνουν σε τετραήμερη απεργία που οργανώνεται από το συνδικάτο RMT, ενώ το συνδικάτο των μηχανοδηγών Aslef έχει αποφασίσει και μία επιπλέον ημέρα απεργίας.

Το RMT, το οποίο οργάνωσε την μεγαλύτερη απεργία στον τομέα την τελευταία 30ετία, απαιτεί καλύτερους μισθούς απέναντι σε έναν πληθωρισμό που προσεγγίζει το 11% και καλεί τους Βρετανούς «να μη ταξιδέψουν παρά μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη».

«Τα συνδικάτα αποφάσισαν ότι θέλουν να απεργήσουν αυτήν την εβδομάδα, πράγμα που είναι τελείως άχρηστο, βλάπτει τον σιδηροδρομικό τομέα, βλάπτει τα συμφέροντα των ανθρώπων που εργάζονται εκεί», προειδοποίησε από το Sky News ο υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ.

Ο υπουργός βεβαιώνει ότι «εργάζεται σκληρά» για την επίλυση της διένεξης ανάμεσα στις σιδηροδρομικές εταιρείες και τα συνδικάτα και δηλώνει ότι μία πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αλλά, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του συνδικάτου RMT Μικ Λιντς, η βρετανική κυβέρνηση «παρεμποδίζει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης», επιβάλλοντας πολύ αυστηρούς όρους στους διαπραγματευτές των σιδηροδρομικών εταιρειών.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε την υπάρχουσα πρόταση. Χρειαζόμαστε νέα στοιχεία στην εξίσωση για την επίτευξη λύσης», είπε προσθέτοντας ότι μία συμφωνία «είναι εφικτή τις επόμενες ημέρες».

Η βρετανία γνωρίζει τους τελευταίους μήνες το μεγαλύτερο απεργιακό κύμα εδώ και χρόνια, σε πολλούς κλάδους, λόγω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης που πλήττει άγρια τα νοικοκυριά, ενώ πολλές έρευνες προειδοποιούν ότι το φαινόμενο της πείνας που ήδη πλήττει τα φτωχότερα στρώματα της χώρας, θα επεκταθεί.