Στις κάλπες η Βουλγαρία για πέμπτη φορά μέσα σε δύο χρόνια

Ευρωπαϊκό ρεκόρ καταρρίπτει η Βουλγαρία, που διεξάγει σήμερα εκλογές για πέμπτη φορά μέσα σε δυο χρόνια λόγω του πολιτικού αδιεξόδου και στη σκιά του διχασμού σε ό,τι αφορά την υποστήριξη της Σόφιας στο Κίεβο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι εκλογές προκηρύχθηκαν διότι κανένα κόμμα δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις προηγούμενες, οι οποίες έγιναν πριν από μόλις έξι μήνες μετά και τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της διαφθοράς το καλοκαίρι του 2020.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν μάχη στήθος με στήθος για τις δυο φιλοδυτικές παρατάξεις. Η κεντροδεξιά συμμαχία GERB-SDS του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ και το φίλα προσκείμενο στις επιχειρήσεις συντηρητικό μπλοκ PP-DB του πρώην πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ φέρονται να συγκεντρώνουν περί το 25-26% των προθέσεων ψήφου.

Μετά την πτώση του Μπορίσοφ, έπειτα από μια δεκαετία στην εξουσία, δεν έχει αναδεχθεί κάποιο κόμμα ικανό να εξασφαλίσει μεγάλο ποσοστό ή κάποια σταθερή συμμαχία και οι προσωρινές κυβερνήσεις διαδέχονται η μια την άλλη.

Ο οικονομικός μαρασμός που επέτειναν οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και ο διχασμός σε μια χώρα ιστορικά και πολιτιστικά κοντά στη Μόσχα, επιτείνουν το κλίμα απογοήτευσης.

Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 8 το βράδυ για να ακολουθήσουν τα exit polls αλλά τα επίσημα τελικά αποτελέσματα αναμένεται μετά από τέσσερις ημέρες.

Η αγωνία αρκετών Βουλγάρων είναι ότι από τις σημερινές κάλπες θα προκύψει η ίδια ισορροπία δυνάμεων και άρα το πολιτικό αδιέξοδο θα αναπαραχθεί, την ώρα που ο πληθυσμός αδυνατεί να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, βυθίζεται στη φτώχεια και καταγγέλλει την αξιοθρήνητη κατάσταση του συστήματος υγείας.