Χωρίς ελέγχους πλέον η μετακίνηση από Ρουμανία και Βουλγαρία στην Ε.Ε.

Tα κράτη μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα των αεροπορικών και θαλάσσιων συνόρων με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα, μετά από γραπτή διαδικασία.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος που το 2024 οι αεροπορικοί και θαλάσσιοι εσωτερικοί έλεγχοι μεταξύ Βουλγαρίας και Ρουμανίας και των άλλων χωρών της ζώνης Σένγκεν θα αποτελέσουν παρελθόν, μετά από 12 χρόνια διαπραγματεύσεων. Συνεχίζουμε έτσι να οικοδομούμε μια ολοένα ευρύτερη και ισχυρότερη περιοχή ελεύθερης κίνησης», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Φερνάντο Μαρλάσκα Γκόμεζ.

Από τις 31 Μαρτίου 2024 δεν θα γίνονται πλέον έλεγχοι προσώπων στα εσωτερικά αεροπορικά και θαλάσσια σύνορα της ΕΕ μεταξύ Βουλγαρίας και Ρουμανίας και των άλλων χωρών του χώρου Σένγκεν. Η ημερομηνία αυτή αντιστοιχεί με την αλλαγή του χειμερινού/καλοκαιρινού προγράμματος που έχει ορίσει η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA).

Μετά από αυτό το πρώτο βήμα, το Συμβούλιο θα πρέπει να λάβει περαιτέρω απόφαση για τον καθορισμό ημερομηνίας για την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά χερσαία σύνορα.

Ιστορικό

Από την προσχώρησή τους στην ΕΕ, η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν εφαρμόσει μέρη του νομικού πλαισίου Σένγκεν (το κεκτημένο του Σένγκεν), συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, την αστυνομική συνεργασία και τη χρήση του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν.

Για τα υπόλοιπα μέρη του κεκτημένου του Σένγκεν, τα οποία περιλαμβάνουν την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα και τα συναφή μέτρα, το Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα για την εφαρμογή τους αφού επαληθευτεί, σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες αξιολόγησης Σένγκεν, ότι πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις .