Σουδάν: Πάνω από 270 νεκροί, χιλιάδες τραυματίες - Εγκλωβισμένοι για πέμπτη μέρα σε εκκλησία 15 Έλληνες

«Καταδικάζω όλες τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών» και «στεκόμαστε αλληλέγγυοι προς τους αδελφούς και τις αδελφές μας στο Σουδάν», ανέφερε χθες Τρίτη ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.  Κατήγγειλε ακόμη τις «λεηλασίες δομών υγείας» και τη «χρησιμοποίηση άλλων για στρατιωτικούς σκοπούς».

Η βοήθεια που είχε διανείμει ο ΠΟΥ προτού ξεσπάσουν οι μάχες σε δομές υγείας στη χώρα έχουν εξαντληθεί, είπε ακόμη, και επειδή βρίσκονται σε εξέλιξη εχθροπραξίες, είναι αδύνατο να οργανωθούν νέες παραδόσεις και νοσοκομεία στο Χαρτούμ δεν έχουν απολύτως απαραίτητα εφόδια για να περιθάλψουν τραυματίες.

Κάλεσε εκ νέου να προσφερθεί ανεμπόδιστη πρόσβαση στις δομές υγείας σε όσους τη χρειάζονται και κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να «εργαστούν για να υπάρξει ειρήνη».

Παρότι συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση του Νότιου Σουδάν ανάμεσα στους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», και τις ένοπλες δυνάμεις υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, που βρίσκεται στην εξουσία στο Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός χθες το βράδυ, συνέχιζαν να ακούγονται πυρά και εκρήξεις στην πρωτεύουσα. Τα μέρη αλληλοκατηγορήθηκαν για αθέτηση της συμφωνίας.


Χωρίς ρεύμα και νερό για πέμπτη μέρα

Πολλοί κάτοικοι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους, χωρίς ηλεκτρισμό, ούτε τρεχούμενο νερό, και βλέπουν τα στοκ των τροφίμων τους, αν είχαν, να εξανεμίζονται αφότου η πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στους δυο στρατηγούς εκτραχύνθηκε, μεταμορφώθηκε σε πόλεμο το Σάββατο.

Πολιτικοί και διπλωμάτες τους πίεζαν να συμφωνήσουν στο χρονοδιάγραμμα και στους όρους ένταξης των ΔΤΥ στον τακτικό στρατό και την επανέναρξη της διαδικασίας μετάβασης της χώρας στη δημοκρατία. Συμφωνία δεν υπήρξε· οι στρατηγοί έβγαλαν τα όπλα.

Την τέταρτη ημέρα των μαχών, στα ελάχιστα μπακάλικα που απέμεναν ανοιχτά οι καταστηματάρχες παραδέχονταν πως δεν θα αντέξουν πολύ ακόμα, ελλείψει εφοδιασμού. Οι κάτοικοι αρχίζουν να φεύγουν προς την επαρχία, προς νότο, όπου δεν γίνονται μάχες.

Κάτω από έναν ουρανό στον οποίο υψώνονται στήλες μαύρου πυκνού καπνού από τα αρχηγεία του στρατού και των παραστρατιωτικών, άλλοι έψαχναν τρόφιμα, ή μια γεννήτρια.

Στο Χαρτούμ «πάνε τέσσερις μέρες που δεν έχουμε κοιμηθεί», είπε η Ντάλια, 37 ετών.

Σύμφωνα με το CNN o απολογισμός των θυμάτων αυξήθηκε, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 270 σε όλη τη χώρα. Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις και υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών έχουν ανακοινώσει πως ανέστειλαν κάθε δραστηριότητα, δεν είναι σε θέση να προσφέρουν βοήθεια.

Τη Δευτέρα, αμερικανική διπλωματική οχηματοπομπή έγινε στόχος πυρών και ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέστη «επίθεση μέσα στην κατοικία του» στο Χαρτούμ. Η σουδανική διπλωματία –πιστή στον στρατηγό Μπουρχάν– κατηγόρησε τις ΔΤΥ.

 

Συγκλονιστικές μαρτυρίες Ελλήνων από τη Μητρόπολη

Καταφύγιο στη Μητρόπολη του Χαρτούμ έχουν βρει Έλληνες, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, προκειμένου να σωθούν από τη φρίκη των πολέμου.

Με τις προμηθειες να εξαντλούνται, χωρίς ηλεκτρικό ρευμα και νερό, δεν τολμουν να βγουν έξω από τον ελληνορθόδοξο ναό ή τα άλλα οικήματα στα οποία έχουν βρει καταφύγιο.

«Πυρά ακούμε συνέχεια, κανονιές συνέχεια, βλέπουμε καπνό από το στρατηγείο που δεν είναι τόσο μακριά από εμάς. Μερικές προμήθειες για 2-3 μέρες ακόμα είμαστε στην τέταρτη μέρα τώρα έχουμε», αναφέρει Έλληνας εγκλωβισμένος σε ξενοδοχείο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ανάμεσα στους 15 ορθόδοξους εγκλωβισμένους στη Μητρόπολη είναι και 2 αδερφές.

Στο βίντεο ντοκουμέντο που έφερε στη δημοσιότητα ο ΣΚΑΪ βλέπουμε για πρώτη φορά το εσωτερικό της Μητρόπολης. Η Κατερίνα και η Αλεξάνδρα τραβούν βίντεο για να το στείλουν σε φίλους και φοβισμένες περιγράφουν την κατάσταση. Η εμφύλια σύγκρουση είχε μόλις ξεκινήσει και οι πρώτες σφαίρες χτυπούσαν τις πόρτες τις εκκλησίας.

«Δεν θα πούμε Χριστός Ανέστη απόψε. Λόγω των πραγμάτων που συμβαίνουν έξω. Δεν ξέρω αν μπορείτε να ακούσετε τους δυνατούς ήχους. Είναι πολύ τρομακτικό δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε στο σπίτι μας. Προσευχόμαστε εδώ και ακούμε τους πυροβολισμούς έξω από την εκκλησία», ακούγονται να λένε η Κατερίνα και η Αλεξάνδρα στις 15 Απριλίου.

Εκτός από τους 15 Ορθόδοξους που βρίσκονται στην εκκλησία υπάρχουν ακόμη δεκάδες Έλληνες εγκλωβισμένοι σε σπίτια.

Οι σφοδρές μάχες βρήκαν τον κ.Παγουλάτο στο ξενοδοχείο του, όπου παραμένει εκεί μαζί με την κουνιάδα του, 5 πελάτες και 4 άτομα από το προσωπικό.

«Εμείς βρισκόμαστε στο κέντρο της πόλεως. Είμαστε τώρα τέσσερις μέρες αποκλεισμένοι. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ κρίσιμη δεν είναι να βγαίνει κανένας έξω και δυστυχώς έχουν κλείσει και το ρεύμα και με το να μην υπάρχει ρεύμα δεν υπάρχει και νερό», αναφέρει ο κ. Αθανάσιος Παγουλάτος.