Η κυβέρνηση της Σενεγάλης έκοψε το ίντερνετ εν μέσω αιματηρών συγκρούσεων

Η κυβέρνηση της Σενεγάλης ανέστειλε προσωρινά τα δεδομένα κινητών τηλεφώνων την Κυριακή, καθώς η χώρα έχει περιέλθει σε κατάσταση κρίσης εξαιτίας των σφοδρών και θανατηφόρων συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει στη χώρα ανάμεσα στην αστυνομία και τους υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ουσμάν Σόνκο.

Πρόκειται για τις πιο αιματηρές συγκρούσεις στη χώρα της δυτικής Αφρικής εδώ και δεκαετίες, καθώς έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 15 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Η αντιπολίτευση λέει ότι 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο υπουργός Εσωτερικών, Αντουάν Ντιόμ, δήλωσε ότι περίπου 500 άτομα έχουν συλληφθεί από την αρχή των κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Επικοινωνιών, Τηλεπικοινωνιών και Ψηφιακής Οικονομίας, λόγω της διάδοσης «ανατρεπτικών μηνυμάτων σε ένα πλαίσιο δημόσιας αταξίας σε ορισμένες τοποθεσίες», τα δεδομένα διαδικτύου κινητών τηλεφώνων θα αναστέλλονται σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.

AP Photo/Leo Correa

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν για την Πέμπτη, αφού ο Σόνκο καταδικάστηκε για διαφθορά νεαρής ηλικίας, αλλά αθωώθηκε με την κατηγορία του βιασμού μιας γυναίκας που εργαζόταν σε ένα ινστιτούτο μασάζ και της απειλής θανάτου εναντίον της. Ο Σόνκο, ο οποίος δεν παρευρέθηκε στη δίκη του στο Ντακάρ, καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση. Ο δικηγόρος του είπε ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη ένταλμα για τη σύλληψή του.

Ο Σόνκο ήρθε τρίτος στις προεδρικές εκλογές της Σενεγάλης το 2019 και είναι δημοφιλής στη νεολαία της χώρας. Οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν ότι τα νομικά του προβλήματα είναι μέρος μιας κυβερνητικής προσπάθειας να εκτροχιάσει την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Ο Ουσμάν Σόνκο θεωρείται ο κύριος αντίπαλος του προέδρου Μακί Σαλ, τον οποίο προέτρεψε να δηλώσει δημόσια ότι δεν θα διεκδικήσει τρίτη θητεία στην εξουσία, χωρίς να έχει λάβει απάντηση.

Η κατάσταση στη Σενεγάλη έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία, με διεθνείς οργανισμούς να καλούν την κυβέρνηση της χώρα να επιλύσει την κρίση.

Η κυβέρνηση είχε ήδη αναστείλει την πρόσβαση σε ορισμένους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το WhatsApp και το Twitter, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιούνται για την υποκίνηση της βίας, ενώ το απόγευμα του Σαββάτου σε συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει τη χώρα.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αντουάν Φελίξ Αμπντουλαγέ Ντιομέ, δήλωσε: «Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τον λαό της Σενεγάλης ότι όποιες επιθέσεις έχουμε, το κράτος θα τις αντιμετωπίσει».

Και πρόσθεσε ότι περίπου 500 άτομα έχουν συλληφθεί σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανήκουν σε πολιτικά κόμματα καθώς και που απλώς προσπαθούν να τρομάξουν τους ανθρώπους. Αντιδρώντας, οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταδικάσει την κυβερνητική καταστολή με αυθαίρετες συλλήψεις πολιτών.