Οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να νομιμοποιήσουν γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες

Μαρία Ψαρά

ι Βρυξέλλες οριστικοποιούν νόμο για τη νομιμοποίηση νέων τεχνολογιών γονιδιακής επεξεργασίας για καλλιέργειες σε ολόκληρη την Ένωση!

Ο εξαιρετικά περιοριστικός κανονισμός της ΕΕ για τα GMO, ο οποίος προϋπήρχε των νεότερων τεχνολογιών, θέτει εξαιρετικά υψηλά εμπόδια για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών και επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ να τις απαγορεύουν ακόμη και αφού έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλείς.

Ο νέος νόμος αποσκοπεί στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά για φυτά που καλλιεργούνται με "νέες γονιδιωματικές τεχνικές" (NGT), όπως το CRISPR-Cas, οι οποίες στοχεύουν συγκεκριμένα γονίδια χωρίς απαραίτητα να εισάγουν γενετικό υλικό από το γονιδιακό απόθεμα των καλλιεργητών.

Ήταν ένας αγώνας δεκαετιών για τους επιστήμονες και τους αγρότες που είδαν την ΕΕ να μένει πίσω από τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο όσον αφορά τη χρήση νέων καλλιεργειών με ειδικά χαρακτηριστικά που μπορούν να τις κάνουν πιο θρεπτικές, αποδοτικές και καλύτερα προσαρμοσμένες στις κλιματικές αλλαγές.

Και οι δύο ομάδες έχουν συχνά επισημάνει το παράδοξο ότι η ΕΕ επιτρέπει τις "παραδοσιακές", λιγότερο αποδοτικές τεχνικές αναπαραγωγής, αλλά είναι παράλογα περιοριστική όταν πρόκειται για στοχευμένες μεθόδους αναπαραγωγής που έχουν μικρό κίνδυνο.

Ετοιμαστείτε για αντιδράσεις από ορισμένες περιβαλλοντικές ομάδες, οι οποίες έχουν αποκτήσει μεγάλη επιρροή (και χρήματα) υποδαυλίζοντας τους φόβους για τις τεχνολογίες που δεν ταιριάζουν στον ορισμό τους για το τι είναι "φυσικό".

Σύμφωνα με το σχέδιο, τη γνησιότητα του οποίου επιβεβαίωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι, οι χώρες της ΕΕ δεν θα μπορούν πλέον να απαγορεύουν την καλλιέργεια καλλιεργειών NGT.

Ο νόμος απλοποιεί ακόμη περισσότερο τους κανόνες για μια υποομάδα καλλιεργειών NGT που θεωρούνται ισοδύναμες με καλλιέργειες που λαμβάνονται με παραδοσιακές τεχνικές αναπαραγωγής. Η υποχρέωση επισήμανσης των τροφίμων ως "NGO" δεν θα ισχύει πλέον για αυτά τα φυτά που μοιάζουν με τα "συμβατικά".

Ένα προηγούμενο σχέδιο νόμου είχε μια εξαίρεση για τις καλλιέργειες που έχουν κατασκευαστεί για να ανέχονται τα φυτοφάρμακα - οι οποίες θα εξακολουθούσαν να υπόκεινται στους αυστηρότερους κανόνες για τα GMOs. Ωστόσο, το νεότερο σχέδιο δεν κάνει πλέον τέτοια διάκριση.

Ο νόμος NGT αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης δέσμης μέτρων για τη βιοποικιλότητα και τα τρόφιμα που αναμένεται από την Επιτροπή.

Πηγή: efsyn.gr