Εικόνες αποκάλυψης στη Χαβάη, τουλάχιστον 36 νεκροί από τις πυρκαγιές

Σαρωτική είναι καταστροφή από τις πυρκαγιές στη Χαβάη και στο νησί Μάουι, όπου τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δεκάδες τραυματίστηκαν ενώ καταστράφηκαν πάνω από 270 κτίρια, κατοικίες και επιχειρήσεις, αλλά και αυτοκίνητα. Χιλιάδες κατοικίες παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, δεν λειτουργούν οι τηλεφωνικές υπηρεσίες. 

Από την πυρκαγιά καταστράφηκε μεγάλο μέρος της Λαχάινα, της ιστορικής πόλης της Χαβάης και πρωτεύουσας του πάλε ποτέ βασιλείου της Χαβάης. Οι κάτοικοι της πόλης βουτούσαν στη θάλασσα για να σωθούν και τους διέσωζαν σκάφη της ακτοφυλακής.

Zeke Kalua/County of Maui via AP

Σύμφωνα με αξιωματούχους, τουλάχιστον 20 από τους τραυματίες νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα ή λόγω εισπνοής καπνού, ενώ εξέφρασαν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί. Όπως είπαν, η πυρκαγιά που εξαπλώθηκε με μεγάλη ταχύτητα εξαιτίας των ριπών ανέμου που ξεπερνούσαν τα 90 χλμ. την ώρα οι οποίες προκλήθηκαν από την τροπική καταιγίδα «Ντόρα», η οποία πάντως είναι σε εξέλιξη πάνω από 800 χλμ. από το νησί.

Χθες, Τετάρτη, οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνέχισαν να δίνουν μάχη με τις φλόγες σε πολλά σημεία του νησιού, ενώ οι αρχές προέτρεψαν τους επισκέπτες να μείνουν μακριά από τη Χαβάη και το Μάουι. Καθώς η ένταση των ανέμων έπεσε κάπως στο Μάουι, ορισμένες πτήσεις ξεκίνησαν ξανά την Τετάρτη, επιτρέποντας στους πιλότους να δουν το πλήρες εύρος της καταστροφής. 

Εναέριο βίντεο από τη Λαχάινα δείχνει δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις κατεστραμμένα, ακόμη και στην ιστορική γειτονιά της Front Street, δημοφιλούς δρόμου για τους τουρίστες, με καταστήματα και εστιατόρια. Σωροί από μπάζα ήταν στοιβαγμένοι ψηλά δίπλα στην προκυμαία, βάρκες καμένες στο λιμάνι, καπνός και απανθρακωμένα δέντρα.

Μεταξύ των κατεστραμμένων κτιρίων και ένα δημοτικό σχολείο που ιστορούσε τουλάχιστον έναν αιώνα ζωής.

Το Λιμενικό Σώμα διέσωσε 14 άτομα που πήδηξαν στο νερό για να γλιτώσουν από τις φλόγες και τον καπνό, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της κομητείας Μάουι, Ρίτσαρντ Μπίσεν Τζούνιορ, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη αρχίσει να ερευνούν την άμεση αιτία των πυρκαγιών, αλλά κατ' αρχάς τις συνδέουν με τον συνδυασμό ξηρών ατμοσφαιρικών συνθηκών, χαμηλής υγρασίας και ισχυρών ανέμων.

Alan Dickar via AP

Περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι πέρασαν το βράδυ της Τρίτης σε κέντρα φιλοξενίας, ενώ 2.000 τουρίστες στεγάστηκαν στο αεροδρόμιο Kahului μετά την ακύρωση πολλών πτήσεων. Επίσης, διαμορφώνεται το Συνεδριακό Κέντρο της Χαβάης στη Χονολουλού για να δεχθεί χιλιάδες τουρίστες και ντόπιους.

Παρέμβαση Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, διέταξε να παρασχεθούν όλα τα διαθέσιμα ομοσπονδιακά μέσα και πόροι για να αντιμετωπιστεί η κρίση, ενώ δήλωσε ότι η Εθνοφρουρά της Χαβάης κινητοποίησε στρατιωτικά ελικόπτερα τύπου Chinook για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, αλλά και στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης στο Μάουι.

«Οι προσευχές μας είναι με εκείνους που είδαν τα σπίτια, τις επιχειρήσεις και τις κοινότητές τους να καταστρέφονται», είπε.

Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος γεννήθηκε στη Χαβάη, είπε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είναι δύσκολο να βλέπεις αυτές τις εικόνες από έναν τόπο τόσο σημαντικό για πολλούς ανθρώπους.