Αποκάλυψη Haaretz: Κατασκοπευτικό λογισμικό και μέσω διαδικτυακών διαφημίσεων

Iσραηλινές εταιρείες ανέπτυξαν νέα τεχνολογία που δεν εμπίπτει στην νομοθεσία κατά των κακόβουλων λογισμικών • Πώς τα spyware ενεργοποιούνται και βάζουν στο στόχαστρο πολίτες • Κενό ασφάλειας και μηδενική άμυνα προς το παρόν.

Τρομακτικές αποκαλύψεις από δημοσιογραφική έρευνα της Haaretz που καταγράφει ότι ισραηλινές εταιρείες έχουν αναπτύξει τεχνολογία που διεισδύει στο διαφημιστικό σύστημα στην καρδιά της διαδικτυακής οικονομίας με στόχο να παρακολουθήσει πολίτες, να παγιδεύσει τα τηλέφωνα και τους υπολογιστές και να τους κατασκοπεύσει.

Η ισραηλινή εφημερίδα, μάλιστα, επισημαίνει ότι αυτή η τεχνολογία, για την οποία δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια άμυνα, έχει ήδη πουληθεί σε ένα μη δημοκρατικό κράτος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «η έρευνα βασίστηκε σε συνεντεύξεις με περισσότερες από 15 πηγές από την ισραηλινή βιομηχανία κυβερνοασφάλειας και άμυνας, και αποκαλύπτει ότι μια ομάδα “ελίτ” εταιρειών έχει πάει ένα βήμα παραπέρα: Έχουν δημιουργήσει τεχνολογία που χρησιμοποιεί διαφημίσεις για επιθετικούς σκοπούς και για να φυτεύει spyware».

Αυτή είναι η πρώτη περίπτωση που προσφέρεται η δυνατότητα κατασκοπίας μέσω διαφημίσεων, ενώ, προς το παρόν δεν είναι γνωστή καμία άμυνα απέναντι σε μια πρακτική τόσο ενσωματωμένη σε κάτι που θεωρείται ότι είναι μια σταθερή και ασφαλής βιομηχανία με τη στήριξη και των εταιρειών τεχνολογίας.

«Για παράδειγμα, με τη βοήθεια της διαφημιστικής τεχνολογίας, είναι δυνατόν να εντοπιστούν ψηφιακά όλα τα κινητά τηλέφωνα που ανήκουν σε άτομα που πέρασαν από ένα συγκεκριμένο αεροδρόμιο σε μια συγκεκριμένη ώρα. Αυτό το απλό διαφημιστικό εργαλείο έχει διάφορες εφαρμογές όπως τη διεξαγωγή εντοπισμού επαφών και την παρακολούθηση των αλυσίδων μόλυνσης κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας», αναφέρει η έρευνα του Ομέρ Μπεντζάκοφ.

Αλλά η χαρτογράφηση αυτών των αναγνωριστικών διαφημίσεων επιτρέπει στους «κατασκόπους» να σκιαγραφούν συνεχώς το προφίλ ενός ατόμου μέσα σε ένα στοχευμένο κοινό. Η τεχνολογία λειτουργεί με το να «βομβαρδίζονται οι χρήστες με διαφημίσεις, και μέσω αυτών των διαφημίσεων μπορεί να εντοπιστεί η διασπορά τους σε όλο τον κόσμο».

«Συντάσσεται ένα διαφημιστικό προφίλ για το στοχευμένο κοινό. Μετά από αυτό, δημιουργείται μια διαφημιστική καμπάνια προσαρμοσμένη στο κοινό, το οποίο βομβαρδίζεται με διαφημίσεις, επιτρέποντας έτσι τη μαζική γεωεπιτήρηση», αναφέρει η έκθεση. Κατά τη διάρκεια της τυπικής υποβολής προσφορών για διαφημίσεις, το spyware ή το κακόβουλο λογισμικό τοποθετείται σε μια καμπάνια, επιτρέποντας την έναρξη της παρακολούθησης, της συλλογής δεδομένων ή της πειρατείας. 

Τα κατασκοπευτικά προγράμματα που στηρίζονται στο σύστημα διαφημίσεων έχουν ήδη προσφερθεί σε αστυνομικές υπηρεσίες και είναι δεν ελέγχονται εξονυχιστικά για ζητήματα ασφάλειας, συνεπώς δεν εμπίπτουν στην κλασική νομοθεσία για τα spyware.