Καμπανάκι Greenpeace για την υπεραλίευση

 

Τάσος Σαραντής

Η υπεραλίευση στα διεθνή ύδατα έχει αυξηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια και καταδεικνύει την ανάγκη επικύρωσης της πρόσφατης παγκόσμιας Συνθήκης για την προστασία των διεθνών υδάτων, αναφέρει έκθεση της Greenpeace. Η περιβαλλοντική οργάνωση καλεί όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες να υπογράψουν τη Συνθήκη στις 20 Σεπτεμβρίου στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Το κείμενο της Συνθήκης οριστικοποιήθηκε τον Ιούνιο και χαιρετίστηκε ως μια «ιστορική» συμφωνία για τη δυνατότητα καλύτερης προστασίας των ωκεανών. Βασικό στοιχείο της Συνθήκης είναι η δημιουργία ενός νομικού πλαισίου για την προστασία των θαλάσσιων περιοχών στα διεθνή ύδατα πέρα από 230 μίλια (370 χιλιόμετρα) από τις ακτές - των οποίων η καλή φυσική κατάσταση είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρωπότητα. Αλλά, χωρίς την επιβολή της συμφωνίας, τέτοια προστατευτικά πλαίσια είναι ελάχιστα, προειδοποιεί η έκθεση περιγράφοντας λεπτομερώς τις σωρευτικές απειλές που αντιμετωπίζουν οι ωκεανοί. Εκτός από την αλιεία, η υπερθέρμανση των ωκεανών, η οξίνιση, η ρύπανση και η αναδυόμενη απειλή της εξόρυξης σε μεγάλα βάθη επιβαρύνουν όλο και περισσότερο τα ωκεάνια οικοσυστήματα. «Η πραγματικότητα στη θάλασσα κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από τη φιλοδοξία που ορίζεται στη Συνθήκη», αναφέρεται.

Η εμφανής αλιευτική δραστηριότητα στα διεθνή ύδατα αυξήθηκε κατά 8,5% (662.483 ώρες) στις ώρες εμφανούς αλιείας ανοικτής θάλασσας μεταξύ του 2018 (7.825.411 ώρες) και του 2022 (8.487.894 ώρες). Μεγαλύτερη αύξηση της εμφανούς αλιευτικής δραστηριότητας κατά 22,5% διαπιστώθηκε στις περιοχές που συνιστώνται για προστασία στο πλαίσιο του 30x30, δηλαδή του σχεδίου δράσης για την προστασία του 30% των παγκόσμιων ωκεανών έως το 2030 που όρισαν ως στόχο τα Ηνωμένα Εθνη. Αυτή η αλιευτική πίεση είναι απλά απολύτως μη βιώσιμη και ωθεί τους ωκεανούς μας στο χείλος του γκρεμού.

Η έκθεση της Greenpeace σημειώνει ότι σε διάστημα 30 ετών, τα αποθέματα ερυθρού τόνου του Ειρηνικού έχουν καταρρεύσει κατά περισσότερο από 90%. Εφιστά επίσης την προσοχή στη ζημιά που προκαλείται στην ανοιχτή θάλασσα από το ψάρεμα με παραγάδι, το οποίο χρησιμοποιεί νήματα εφοδιασμένα με χιλιάδες δολωμένα αγκίστρια μήκους δεκάδων μιλίων. Με αυτή την καταστροφική μέθοδο πιάνονται κατά λάθος πολλοί καρχαρίες.

«Η Συνθήκη για τους Ωκεανούς ήταν μια ιστορική νίκη για τη φύση, αλλά, όπως δείχνει η έκθεσή μας, οι απειλές για τη θαλάσσια ζωή επιδεινώνονται καθημερινά. Η Συνθήκη είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την προστασία των ωκεανών, όμως τώρα οι κυβερνήσεις πρέπει επειγόντως να την επικυρώσουν και να ορίσουν θαλάσσια καταφύγια ώστε να δώσουν στους ωκεανούς χώρο να ανακάμψουν και να ευδοκιμήσουν», δήλωσε ο Κρις Θορν, υπεύθυνος της εκστρατείας για την προστασία των ωκεανών της Greenpeace.

Τα πλήρως ή σε μεγάλο βαθμό προστατευόμενα θαλάσσια καταφύγια, τα οποία μπορούν να δημιουργηθούν μέσω της Συνθήκης, αποτελούν λύση για την κρίση των ωκεανών. Παρέχουν ένα ασφαλές καταφύγιο για τη θαλάσσια ζωή, απαλλαγμένο από τις ανθρώπινες πιέσεις και βοηθούν τους πληθυσμούς των ψαριών να ανακάμψουν. Αυτή τη στιγμή, λιγότερο από το 1% των ανοικτών θαλασσών προστατεύεται κατάλληλα και για να επιτευχθεί το 30x30 πρέπει να προστατεύονται κάθε χρόνο περίπου 11 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα ωκεανού, περισσότερα και από την επιφάνεια του Καναδά.

Οι καταστροφικές πρακτικές στη θάλασσα απειλούν το μέλλον της υγείας των ωκεανών και, κατ’ επέκταση, την υγεία ολόκληρου του πλανήτη. Οι χώρες που ασχολούνται σοβαρά με την προστασία των ωκεανών πρέπει να υπογράψουν τη Συνθήκη για τους Ωκεανούς στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και να διασφαλίσουν ότι θα επικυρωθεί από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς το 2025. Προκειμένου να συμβεί αυτό, η Συνθήκη θα χρειαστεί επικύρωση από τουλάχιστον 60 κράτη, με νομοθεσία σε κάθε χώρα ξεχωριστά, ώστε να καταστεί νομικά δεσμευτική.

Αυτό θα επέτρεπε τη σύγκληση μιας διάσκεψης των μερών με την εξουσία να δημιουργήσουν τα θαλάσσια καταφύγια. Επιστήμονες και μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν ήδη εντοπίσει δώδεκα ζώνες προτεραιότητας ανοικτής θάλασσας που χρειάζονται προστασία. Η Greenpeace προτείνει κάποια από τα πρώτα θαλάσσια καταφύγια να είναι τρεις συγκεκριμένες περιοχές στην ανοικτή θάλασσα, λόγω της οικολογικής τους σημασίας: τα Emperor Seamounts στον βορειοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, τη Θάλασσα των Σαργασσών στον Ατλαντικό Ωκεανό και τη Νότια Θάλασσα Τασμάν / Lord Howe Rise μεταξύ Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.

Το Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace έχει καταθέσει για τη χώρα μας εδώ και χρόνια προτάσεις για θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές. Το 2006, είχε συντονίσει διεθνή επιστημονική ομάδα που πραγματοποίησε σχετική έρευνα στη Μεσόγειο, καταγράφοντας τις πιο σημαντικές περιοχές που χρήζουν προστασίας και προτείνοντας ένα δίκτυο θαλάσσιων καταφυγίων. Δεν είναι τυχαίο ότι ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγεται και η Ελληνική Τάφρος. Ωστόσο, λίγα χρόνια αργότερα, αντί προστασίας, παρά τη διεθνώς αναγνωρισμένη σημασία της, η περιοχή έγινε «οικόπεδα» για έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων. Με τον χρόνο για τους ωκεανούς και το κλίμα να τελειώνει, το Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace ζητά για άλλη μια φορά από την κυβέρνηση την κατάργηση των σχεδίων εξόρυξης στην Ελληνική Τάφρο, αλλά και σε όλη τη χώρα, και την καθιέρωση θαλάσσιων καταφυγίων και στα ελληνικά ύδατα.

Πηγή: efsyn.gr