Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί στο Αφγανιστάν, αγωνιώδεις προσπάθειες για τους εγκλωβισμένους

Περισσότεροι από 2.053 είναι οι νεκροί από το μπαράζ των φονικών σεισμών που έπληξαν το Αφγανιστάν το πρωί του Σαββάτου, ενώ σύμφωνα με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν είναι ακόμη ανυπολόγιστος ο αριθμός των εγκλωβισμένων. Τουλάχιστον έξι χωριά έχουν ισοπεδωθεί και αυξάνονται οι εκκλήσεις για επείγουσα βοήθεια. Οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τις 9.000.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα σε διάστημα μικρότερο της μίας ώρα την επαρχία Χεράτ έπληξε αρχικά ένας σεισμός 6,3 Ρίχτερ και ακολούθησαν ακόμη τέσσερις από 5 Ρίχτερ έως 6 Ρίχτερ. Πρόκειται για έναν από τους πλέον θανατηφόρους σεισμούς στο σεισμογενές Αφγανιστάν τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται διαρκώς, όσο σωστικά συνεργεία ανασύρουν ανθρώπους από τα χαλάσματα, καθώς εκατοντάδες σπίτια κατέρρευσαν ή υπέστησαν πολύ σοβαρές ζημιές. 

«Οι εταίροι και οι τοπικές αρχές αναμένουν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης εν μέσω αναφορών ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν παγιδευτεί κάτω από κτίρια που έχουν καταρρεύσει», επισήμανε ο ΟΗΕ, ενώ ο εκπρόσωπος της Αρχής Αντιμετώπισης Καταστροφών στο Αφγανιστάν,  Μοχάμαντ Αμπντουλάχ Τζαν, είπε ότι τέσσερα χωριά στην περιοχή Ζέντα Τζαν στην επαρχία Χεράτ υπέστησαν το μεγαλύτερο βάρος του σεισμού και των μετασεισμών.

Η αντιπροσωπεία του ΠΟΥ στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι έστειλε 12 ασθενοφόρα στη Ζέντα Τζαν για να βοηθήσουν στη μεταφορά τραυματιών στα νοσοκομεία. Όπως επισημαίνει στη δήλωση, που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) οι περισσότεροι πληγέντες είναι γυναίκες και παιδιά.

«Καθώς συνεχίζουν να αναφέρονται θάνατοι και θύματα από τον σεισμό, ομάδες βρίσκονται στα νοσοκομεία για να βοηθήσουν στη θεραπεία τραυματιών και να αξιολογήσουν πρόσθετες ανάγκες», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ στο X.

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν προέτρεψε τις τοπικές οργανώσεις αρωγής στις επαρχίες Χεράτ και Μπαγκντίς, να φτάσουν στις περιοχές που επλήγησαν το συντομότερο δυνατό, καθώς υπάρχει ανάγκη να μεταφερθούν τραυματίες στα νοσοκομεία, να βρεθεί στέγη για τους σεισμοπαθείς, αλλά και να τους εξασφαλίσουν τρόφιμα. Κάλεσε δε όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας να χρησιμοποιήσουν όλους τους πόρους και τις εγκαταστάσεις τους για να βοηθήσουν τον πληθυσμό. Επίσης, κάνουν έκκληση σε όσους μπορούν να βοηθήσουν.

«Ζητάμε από τους πλούσιους συμπατριώτες μας να συνεργαστούν να βοηθήσουν τους αναξιοπαθούντες αδελφούς μας», δήλωσαν οι Ταλιμπάν στο X.