Χιλιάδες απεργοί στην αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ ξανά στο δρόμο

Συνεχίζεται για μία ακόμη βδομάδα η απεργία διαρκείας των εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ με το συνδικάτο United Auto Workers (UAW) να προχωρά σε νέα απεργιακή κινητοποίηση σήμερα.

Περίπου 4.000 εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία Mack Trucks αποφάσισαν να συμμετάσχουν στη σημερινή κινητοποίηση υιοθετώντας τα απεργιακά αιτήματα για μισθολογικές αυξήσεις, σταθερές εργασιακές σχέσεις, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, πλήρη ασφάλιση και αναγνωρισμένα εργασιακά δικαιώματα ανακοίνωσε το ίδιο το συνδικάτο χθες.

Υπενθυμίζεται ότι, οι εργαζόμενοι ανέστειλαν την Παρασκευή πρόσθετες απεργίες σε εργοστάσια αυτοκινήτων των τριών εταιρειών του Ντιτρόιτ (General Motors, Ford και Stellantis), επικαλούμενοι την απροσδόκητη προθυμία της GΜ να επιτρέψει στους εργαζόμενους σε εργοστάσια παραγωγής μπαταριών να καλύπτονται από τις συνδικαλιστικές συμβάσεις.

«Τα μέλη του UAW απέρριψαν έπειτα από ψηφοφορία το προσχέδιο συμφωνίας και θα κατέβουν σε απεργία από τις 07:00 (σ.σ.14:00 ώρα Ελλάδας) της Δευτέρας», επεσήμανε το συνδικάτο στην πλατφόρμα X.

Εκτός από υψηλότερους μισθούς, το UAW ζητάει μικρότερη εβδομάδα εργασίας, αποκατάσταση συνταξιοδοτικών επιδομάτων και ισχυρότερη εργασιακή ασφάλεια την ώρα που οι κατασκευαστές αυτοκινήτων στρέφονται προς τα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Η παραχώρηση της GM θα μπορούσε να είναι κρίσιμη εάν οι ανταγωνίστριες Ford Motor και Chrysler, μητρική της Stellantis, ακολουθήσουν το παράδειγμά της, ανοίγοντας ενδεχομένως το δρόμο για τελικές συμφωνίες που θα ικανοποιούσαν τα αιτήματα του συνδικάτου καθώς η βιομηχανία διανύει μια εποχή μετάβασης στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων.

«Η απεργία μας λειτουργεί, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας», δήλωσε ο πρόεδρος του UAW, Shawn Fain, σε μια ενημέρωση που μεταδόθηκε σε ζωντανή μετάδοση αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τις τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν υπερδιπλασιάσει τις αρχικές προτάσεις τους για αύξηση των μισθών, έχουν συμφωνήσει να αυξήσουν τους μισθούς στο ύψους του πληθωρισμού και έχουν βελτιώσει τις αμοιβές των συμβασιούχων μικρής διάρκειας, αλλά το συνδικάτο θέλει ακόμα υψηλότερους μισθούς, την κατάργηση του συστήματος μισθών δύο ταχυτήτων και την αναγνώριση των εργαζομένων στα εργοστάσια παραγωγής μπαταριών και των τριών εταιρειών ως εργαζόμενους του κλάδου.

Μέχρι την Παρασκευή, η UAW κλιμάκωνε τη δράση της κατά διαφόρων αυτοκινητοβιομηχανιών σε εβδομαδιαία βάση για να προσπαθήσει να ικανοποιήσει τα αιτήματά της. Η απειλή απεργίας κατά του εργοστασίου της GM στο Άρλινγκτον του Τέξας, το οποίο κατασκευάζει ταμειακά διαθέσιμα SUV όπως η Cadillac Escalade, ώθησε τη GM να συμφωνήσει ότι τα εργοστάσια μπαταριών EV θα γίνουν εργοστάσια της Ένωσης με συμβάσεις υπογεγραμμένες από UAW, δήλωσε ο Fain.

Οι πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων αυξάνονται εν μέρει χάρη στις ομοσπονδιακές επιδοτήσεις που προορίζονται να υποστηρίξουν τη μετάβαση των ΗΠΑ σε χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και το συνδικάτο θέλει οι εργαζόμενοι αυτοί να αποκτήσουν τις ίδιες αμοιβές και την προστασία της εργασίας που χορηγούνται σε άλλα μέλη.

Ο Fain δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ford αύξησε την προτεινόμενη αύξηση των μισθών της στο 23% μέχρι τις αρχές του 2028. Σε συνδυασμό με τις προτεινόμενες αναπροσαρμογές του κόστους ζωής, οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να λάβουν αυξήσεις μισθών κοντά στο 30%, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν την πρόταση.

Θυγατρική της σουηδικής εταιρείας Volvo, η Mack Trucks που κατασκευάζει φορτηγά διαθέτει δύο εργοστάσια στις ανατολικές ΗΠΑ, στην Πενσιλβάνια και το Μέριλαντ.

Με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ