Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών στο Αφγανιστάν - Απόγνωση στα συντρίμμια του σεισμού

νοιχτή πληγή αποτελεί ξανά η Μέση Ανατολή με επίκεντρο την πολεμική σύγκρουση στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, που έχει συγκεντρώσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας τα τελευταία 24ωρα.

Μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα ανατολικότερα, ωστόσο, μία ακόμη τραγωδία αποπνέει απελπισία και θάνατο, στο Αφγανιστάν όπου ένας τρομακτικός σεισμός κατεδάφισε ολόκληρες περιοχές.

Κοντεύει να φτάσει τους 2.500 ο αριθμός των θυμάτων του φονικού σεισμού που χτύπησε το Σάββατο το Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των αρχών της χώρας.

Μέχρι στιγμής, 2.445 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους με βάση τα επίσημα νούμερα που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ταλιμπάν.

Οι σεισμοί του Σαββάτου στο δυτικό τμήμα της χώρας σημειώθηκαν 35 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Χεράτ, με τον έναν να έχει μέγεθος 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ανακοίνωσε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS).

Ήταν από τους πιο θανατηφόρους σεισμούς στον κόσμο φέτος, μετά από εκείνους σε Τουρκία και Συρία τον Φεβρουάριο, που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 50.000 ανθρώπους.

Ο Janan Sayeeq, εκπρόσωπος του υπουργείου Καταστροφών, δήλωσε στο Reuters ότι ο απολογισμός αυξήθηκε στους 2.445 νεκρούς, αλλά αναθεώρησε προς τα κάτω τον αριθμό των τραυματιών σε «περισσότερους από 2.000». Νωρίτερα, είχε πει ότι 9.240 άνθρωποι είχαν τραυματιστεί.

Ο Sayeeq είπε επίσης ότι 1.320 σπίτια είχαν υποστεί ζημιές ή είχαν καταστραφεί. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 500, σε σχέση με τα τελευταία νούμερα που είχε δώσει νωρίτερα την Κυριακή η Ερυθρά Ημισέληνος.

Δέκα ομάδες διάσωσης βρίσκονταν στην περιοχή, η οποία συνορεύει με το Ιράν, δήλωσε ο Sayeeq σε συνέντευξη Τύπου.

Περισσότεροι από 200 νεκροί είχαν μεταφερθεί σε διάφορα νοσοκομεία, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Χεράτ που συστήθηκε ως Δρ. Ντάνις, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι από αυτούς ήταν γυναίκες και παιδιά.

Κρεβάτια είχαν στηθεί έξω από το κεντρικό νοσοκομείο της Χεράτ για να υποδεχτούν την πλημμίδα θυμάτων, όπως δείχνουν φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τρόφιμα, πόσιμο νερό, φάρμακα, ρούχα και σκηνές χρειάζονται επειγόντως για τη διάσωση και την ανακούφιση των πληγέντων, ανέφερε ο Σουχάιλ Σαχίν, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν στο Κατάρ, σε μήνυμά του προς τα μέσα ενημέρωσης.

Με πληροφορίες από το Reuters