Διακοπή παραγωγής στην αυτοκινητοβιομηχανία Daihatsu λόγω ελλιπών ελέγχων σε οχήματα

Η Daihatsu, θυγατρική της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota Motor Corp., έκλεισε τις γραμμές παραγωγής και στα τέσσερα εργοστάσιά της στην Ιαπωνία, καθώς είναι σε εξέλιξη έρευνα του υπουργείου Μεταφορών για ακατάλληλες δοκιμές στα οχήματα για πιστοποιήσεις ασφαλείας σε βάθος πολλών ετών. 

Η Daihatsu Motor Co ανακοίνωσε επίσης ότι ανέστειλε όλες τις αποστολές οχημάτων εντός και εκτός Ιαπωνίας, αφού διαπίστωσε ότι το πρόβλημα αφορά 64 μοντέλα. Αυτή η διακοπή αναμένεται να επηρεάσει χιλιάδες κατασκευαστές ανταλλακτικών αυτοκινήτων και τους εργαζόμενους σε αυτά, προκαλώντας πιθανό πλήγμα για τις τοπικές οικονομίες.

Οι παρατυπίες στις δοκιμές ασφαλείας που διαπιστώθηκαν οδήγησαν σε ανεξάρτητη έρευνα επιτροπής του αρμόδιου υπουργείου, η οποία εντόπισε εκτεταμένα και συστηματικά προβλήματα στην Daihatsu. Ανάλογα ζητήματα, που σχετίζονται με παραβίαση κανόνων ασφάλειας και άλλων, έχουν εντοπιστεί και σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ιαπωνίας τα τελευταία χρόνια.

Προς το παρόν, δεν έχουν αναφερθεί ατυχήματα ή θάνατοι που να σχετίζονται με τα ψευδεπίγραφα πιστοποιητικά ασφαλείας.

Η Daihatsu, κατασκευαστής φορτηγών και φορτηγών Hijet και χάτσμπακ Mira, δήλωσε ότι άρχισε να κλείνει ορισμένες γραμμές τη Δευτέρα και η παραγωγή σταμάτησε και στα τέσσερα εργοστάσια στους νομούς Shiga, Κιότο και Οίτα, καθώς και στα κεντρικά γραφεία της στην Οσάκα την Τρίτη. Αν και η εταιρεία δεν έχει ενημερώσει πότε θα ξαναρχίσει η παραγωγή, δημοσιεύματα των ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι γραμμές παραγωγής θα διακοπούν τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο.

Η Daihatsu είναι η μονάδα της Toyota που ειδικεύεται σε μικρά αυτοκίνητα και φορτηγά που είναι δημοφιλή στην Ιαπωνία. Η εταιρεία κατασκεύασε περίπου 870.000 οχήματα στα τέσσερα εργοστάσια το οικονομικό 2022.

Σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς Teikoku Databank, τα εργοστάσια της Daihatsu διαθέτουν αλυσίδες εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων 8.136 εταιρειών σε όλη την Ιαπωνία, με πωλήσεις που ανέρχονται συνολικά σε 2,2 τρισεκατομμύρια πωλήσεις (15,53 δισεκατομμύρια δολάρια).

«Όσο μεγαλύτερη είναι η αναστολή της αποστολής, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανησυχία για τον αντίκτυπό της στα κέρδη της εταιρείας, την απασχόληση και την τοπική οικονομία», ανέφερε σε έκθεσή της.

Τα προβλήματα εντοπίστηκαν σε 64 μοντέλα και τρεις κινητήρες οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων 22 μοντέλων και ενός κινητήρα που πωλήθηκε από την Toyota. Τα προβλήματα επηρέασαν επίσης ορισμένα μοντέλα των Mazda Motor Corp. και Subaru Corp. που πωλούνται στην Ιαπωνία και μοντέλα Toyota και Daihatsu που πωλούνται στο εξωτερικό.