Live: Εικόνες «Αποκάλυψης» στη Γάζα – Οι IDF άνοιξαν πυρ σε πεινασμένους Παλαιστίνιους που περίμεναν βοήθεια

Το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) ολοκληρώνει τις εξαήμερες ακροάσεις του σχετικά με τη νομιμότητα της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ από το 1967.

Η UNRWA μπόρεσε για τελευταία φορά να παραδώσει βοήθεια στη βόρεια Γάζα στις 23 Ιανουαρίου, λέει ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ Φιλίπ Λαζαρινί, καθώς περιγράφει τον «επαπειλούμενο λιμό» ως «ανθρωπογενή καταστροφή».

Το Ισραήλ πρόκειται να υποβάλει τη Δευτέρα έκθεση στο Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειώσει στην εφαρμογή της εντολής του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα για την αποτροπή της γενοκτονίας στη Γάζα. Η υπόθεση αυτή είχε ασκηθεί από τη Νότια Αφρική.

Ο Νετανιάχου λέει ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα «θα καθυστερήσει κάπως» αν επιτευχθεί συμφωνία για τους αιχμαλώτους, αλλά «θα γίνει» ανεξάρτητα με αυτή.

Τουλάχιστον 29.782 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 70.043 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου. Ο αναθεωρημένος αριθμός των νεκρών στο Ισραήλ από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου ανέρχεται σε 1.139.

Δείτε live:

Διαβάστε τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό:

18:05 «Εργαζόμαστε για αποκλιμάκωση» λέει ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ δηλώνει μετά τη συνάντησή του με τους πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Ισπανίας στη χώρα ότι η Βηρυτός θα συνεχίσει να εργάζεται για τον «περιορισμό της κλιμάκωσης».

Ο Bou Habib πρόσθεσε σε δήλωσή του ότι ο Λίβανος επιθυμεί μια συνολική λύση στην κρίση, «ιδιαίτερα εν μέσω των σχετικών επιθέσεων που απειλούν όχι μόνο τον Λίβανο αλλά ολόκληρη την περιοχή».

Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ ανταλλάσσουν πυρά κατά μήκος των λιβανό-ισραηλινών συνόρων εδώ και μήνες, ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει χτυπήσει βαθύτερα στο εσωτερικό του Λιβάνου τις τελευταίες εβδομάδες.

17:58 Η Ισλαμική Τζιχάντ λέει ότι κατέρριψε ισραηλινό τετρακόπτερο drone

Οι Ταξιαρχίες αλ-Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής ομάδας, λέει ότι στόχευσε το drone ενώ βρισκόταν σε αποστολή κατασκοπείας πάνω από την κεντρική Γάζα.

Νωρίτερα, η ομάδα δήλωσε ότι εκτόξευσε βλήματα όλμου εναντίον συγκέντρωσης ισραηλινών στρατευμάτων στην πόλη της Γάζας στο βόρειο τμήμα της παλαιστινιακής επικράτειας.

17:48  Διεθνής Αμνηστία: Το Ισραήλ δεν συμμορφώθηκε στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Ένα μήνα αφότου το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε «άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα» για την προστασία των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας από τον κίνδυνο γενοκτονίας, εξασφαλίζοντας επαρκή ανθρωπιστική βοήθεια και επιτρέποντας τη λειτουργία βασικών υπηρεσιών, το Ισραήλ απέτυχε να λάβει έστω και τα ελάχιστα μέτρα για να συμμορφωθεί, λέει η Διεθνής Αμνηστία.

«Το Ισραήλ όχι μόνο δημιούργησε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο, αλλά επιδεικνύει επίσης μια ανάλγητη αδιαφορία για την τύχη του πληθυσμού της Γάζας, δημιουργώντας συνθήκες που, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο, τον θέτει σε άμεσο κίνδυνο γενοκτονίας», δήλωσε η Heba Morayef, διευθύντρια Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Ξανά και ξανά, το Ισραήλ έχει αποτύχει να λάβει τα ελάχιστα μέτρα για τα οποία οι ανθρωπιστές έχουν απεγνωσμένα παρακαλέσει και τα οποία είναι ξεκάθαρα στο χέρι του για να ανακουφίσει τα δεινά των Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα», πρόσθεσε η ίδια.

17:39 Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ εξετάζει εξαιρέσεις από τον στρατό για τους υπερορθόδοξους Εβραίους

Το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ αξιολογεί τη νομιμότητα των στρατιωτικών εξαιρέσεων που χορηγούνται στους υπερορθόδοξους Εβραίους, κάτι που έχει προκαλέσει απογοήτευση για τις πιο κοσμικές ομάδες στο Ισραήλ, η οποία έχει αυξηθεί από την πίεση στις ένοπλες δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.

Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική στο Ισραήλ για τους Εβραίους άνδρες, αλλά τα υπερορθόδοξα πολιτικά κόμματα έχουν κερδίσει παραχωρήσεις που επιτρέπουν στους άνδρες να σπουδάζουν σε θρησκευτικά ιδρύματα αντί γι’ αυτό.

Τα υπερορθόδοξα κόμματα αποτελούν σημαντικό μέρος του συνασπισμού του Νετανιάχου και ελπίζουν να επεκτείνουν τις εξαιρέσεις. Οι αντίπαλοι τις θεωρούν άδικες και έχουν ζητήσει την κατάργησή τους.

Ο υπουργός πολέμου Benny Gantz παρουσίασε τη Δευτέρα ένα περίγραμμα εθνικής θητείας και κάλεσε την υπερορθόδοξη κοινότητα να καταταγεί για εθνική ή στρατιωτική θητεία.

«Αδελφοί υπερορθόδοξοι, είστε πατριώτες», δήλωσε ο Gantz. «Μην περιμένετε τον νόμο [που σας επιστρατεύει], σηκωθείτε και καταταγείτε εθελοντές».

Σύμφωνα με τον Gantz, το περίγραμμα που πρότεινε θα οδηγήσει στην επιστράτευση της πλειοψηφίας των νέων Ισραηλινών για εθνική ή στρατιωτική θητεία μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Σε ομιλία του παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές, ο Gantz είπε ότι στο περίγραμμά του, «η απόλυτη πλειοψηφία των νέων θα υπηρετεί σύμφωνα με τις ανάγκες ασφάλειας και τις κοινωνικές ανάγκες» και ότι «θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο πλαίσιο στρατολόγησης που θα καθορίζει τι θα κάνει κάθε νέος ή νέα και θα είναι υπεύθυνο για τη χορήγηση εξαιρέσεων [από τη θητεία]».

17:32 Η ιορδανική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε 4 ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας

Ιορδανικά αεροπλάνα έριξαν βοήθεια σε όλο τον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα, αναφέρει η τηλεόραση Al Mamlaka.

Οι ρίψεις από αέρος περιείχαν τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες που παρείχαν διάφορες αραβικές χώρες.

Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται πλήθος κόσμου να προσπαθεί να προσεγγίσει τα πακέτα βοήθειας.

 

17:28 Για άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός συζήτησαν Κατάρ και Χαμάς

Ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι συναντήθηκε σήμερα με τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια για να συζητήσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας «άμεσης και μόνιμης κατάπαυσης του πυρός» στη Γάζα, μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του μικρού αλλά πλούσιου κράτους του Κόλπου.

Ο Αλ Θάνι δήλωσε ότι το Κατάρ θα στηρίξει μόνιμα τον παλαιστινιακό λαό και ότι το κυριότερο δικαίωμα των Παλαιστινίων είναι η ίδρυση του ανεξάρτητου κράτους τους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ.

17:22 Δεκάδες και όχι εκατοντάδες οι ισραηλινές κάρτες SIM που ενεργοποιήθηκαν στη Γάζα, λένε οι IDF

Με αφορμή δημοσιεύματα νωρίτερα τη Δευτέρα ότι εκατοντάδες ισραηλινές κάρτες SIM ενεργοποιήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, οι IDF και η υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet δήλωσαν ότι «το δημοσίευμα σχετικά με την ταυτόχρονη ενεργοποίηση 1.000 ισραηλινών καρτών SIM είναι ψευδές και απέχει πολύ από την πραγματικότητα».

«Στην πράξη, ελήφθη ένα σύμπλεγμα σημάτων που υποδείκνυε, μεταξύ άλλων, την ενεργοποίηση δεκάδων μεμονωμένων σημάτων, τα οποία είχαν ενεργοποιηθεί σε προηγούμενα περιστατικά», δήλωσαν οι IDF και η Shin Bet. «Κατά συνέπεια, το σύστημα ενεργοποιήθηκε και πραγματοποιήθηκαν πληροφορίες και επιχειρησιακές ενέργειες στο πεδίο».

Σύμφωνα με τον στρατό και τη Shin Bet, «τη νύχτα της 7ης Οκτωβρίου ελήφθησαν ενδεικτικά σήματα, τα οποία οδήγησαν σε εκτιμήσεις της κατάστασης και επιχειρησιακές αποφάσεις. Τα ενδεικτικά σήματα βασίζονται σε μια ποικιλία εργαλείων και δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένων τεχνολογικών εργαλείων των οποίων η λειτουργία και η μεθοδολογία δεν μπορούν να περιγραφούν λεπτομερώς».

«Όλα τα γεγονότα και οι υπάρχουσες πληροφορίες από εκείνη τη νύχτα θα διερευνηθούν στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ερευνών που διεξάγονται από τη Shin Bet και τις IDF», προσθέτουν.

17:18 Τούνελ 10 χλμ που συνδέει τη βόρεια με τη νότια Γάζα λένε ότι ανακάλυψαν οι IDF

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι εντόπισε ένα σύστημα τούνελ μήκους περίπου 10 χιλιομέτρων στη Λωρίδα της Γάζας, που συνδέει τη βόρεια και τη νότια Γάζα και περνά κάτω από ένα νοσοκομείο και ένα πανεπιστήμιο.

Ο εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι όταν ανακαλύφθηκε η διαδρομή της σήραγγας, πολλά σημεία της βομβαρδίστηκαν.

Το σύστημα σήραγγας περιλάμβανε χώρους αποθήκευσης όπλων και ένα σύστημα διακλαδισμένων αγωγών, ανέφερε ο IDF. Συνδέει επίσης το νοσοκομείο τουρκοπαλαιστινιακής φιλίας – που βρίσκεται κοντά στους προσφυγικούς καταυλισμούς της κεντρικής Γάζας – με το πανεπιστήμιο Israa στο νότιο τμήμα της πόλης της Γάζας, φτάνοντας μέχρι τη γειτονιά Zeitoun, σύμφωνα με τις IDF.

17:12 Εκτόξευση δεκάδων ρουκετών στο Ισραήλ από τον Λίβανο

Η λιβανέζικη οργάνωση δηλώνει ότι εκτόξευσε 60 ρουκέτες Κατιούσα σε ισραηλινό στρατιωτικό αρχηγείο ως απάντηση στην ισραηλινή αεροπορική επίθεση στην περιοχή Μπααλμπέκ του Λιβάνου.

Τουλάχιστον δύο μέλη της Χεζμπολάχ φέρονται να σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή.

17:02 Στο στόχαστρο της γερμανικής κυβέρνησης οι νικητές του Φεστιβάλ Βερολίνου για τις δηλώσεις τους για τον πόλεμο στη Γάζα

Γερμανοί αξιωματούχοι θα ερευνήσουν πώς οι νικητές του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου μπόρεσαν να κάνουν «μονόπλευρα» σχόλια καταδίκης του πολέμου του Ισραήλ κατά της Γάζας στον τελικό της διοργάνωσης, δήλωσε κυβερνητική εκπρόσωπος.

Στην τελετή απονομής των βραβείων του Σαββάτου, αρκετοί νικητές έκαναν σχόλια για τον πόλεμο τα οποία φιλοϊσραηλινές ομάδες κατηγόρησαν ως «αντισημιτικά».

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Μπεν Ράσελ, φορώντας παλαιστινιακό μαντήλι, δήλωσε ότι το Ισραήλ διαπράττει «γενοκτονία» με τους βομβαρδισμούς του στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης Basel Adra δήλωσε ότι οι άνθρωποι στη Γάζα «σφαγιάζονται» από το Ισραήλ, υπό το χειροκρότημα του κοινού.

16:50 Τρεις ισραηλινές επιθέσεις με στόχο την Aita al-Shaab του Λιβάνου

Τρεις ισραηλινές επιδρομές είχαν ως στόχο την πόλη Aita al-Shaab στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με την ομάδα του Al Jazeera που βρίσκεται στο σημείο.

Οι σημερινές ισραηλινές επιδρομές ήταν οι βαθύτερες μέσα στο λιβανέζικο έδαφος από τότε που το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ξεκίνησαν τον πόλεμο τον Οκτώβριο.

Λιβανέζικες πηγές ασφαλείας ανέφεραν στο AJ ότι μια αποθήκη και ένα κοντινό αγρόκτημα αποτέλεσαν στόχο των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών κοντά στο Μπααλμπέκ, στον ανατολικό Λίβανο, σε μια περιοχή που είναι γνωστό ότι αποτελεί προπύργιο της Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με τις πηγές, τουλάχιστον δύο μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν.

Το Ισραήλ λέει ότι στόχευσε τις μονάδες αεράμυνας της ομάδας σε αντίποινα για την κατάρριψη ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη Χεζμπολάχ.

Πολλοί είδαν την κατάρριψη ως μήνυμα της Χεζμπολάχ προς το Ισραήλ. Πρόκειται για ένα εξελιγμένο οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που το Ισραήλ χρησιμοποιεί τις τελευταίες εβδομάδες για να στοχεύει μαχητές της Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ πραγματοποίησε άλλη μια στοχευμένη δολοφονία, χτυπώντας ένα αυτοκίνητο στο νότιο Λίβανο κοντά στη συνοριακή περιοχή. Σύμφωνα με πηγές, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο αυτοκίνητο αυτό.

16:40 «Τρώμε την τροφή πουλιών και γαϊδουριών»

Τρία αδέλφια – ο Seraj Shehada, 8 ετών, ο Ismail, 9 ετών, και ο Saad, 11 ετών – περιέγραψαν τα όρια στα οποία έφτασαν για να βρουν φαγητό προτού εγκαταλείψουν την πόλη της Γάζας για μια σκηνή στη Deir el-Balah.

«Όταν ήμασταν στην πόλη της Γάζας, δεν τρώγαμε τίποτα. Τρώγαμε κάθε δύο ημέρες», δήλωσε ο Seraj Shehada στο Reuters, μιλώντας καθώς τα αγόρια έτρωγαν τη χαλάουα, μια γλυκιά εύθρυπτη πάστα, κατευθείαν από μια μπανιέρα με ένα κουτάλι.

«Τρώγαμε φαγητό πουλιών και γαϊδουριών, απλά οτιδήποτε», είπε, αναφερόμενος σε ψωμιά φτιαγμένα από σπόρους που προορίζονται για κατανάλωση από ζώα.

16:33 Η Ερυθρά Ημισέληνος λέει ότι εκκένωσε 24 άτομα από το νοσοκομείο al-Amal

Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS) αναφέρει ότι κατάφερε να απομακρύνει 24 άτομα από το νοσοκομείο al-Amal, συμπεριλαμβανομένων 18 ασθενών και τραυματιών, οκτώ από τους οποίους χρειάζονταν επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Η οργάνωση αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι τα συνεργεία της κατάφεραν επίσης να μεταφέρουν τρόφιμα και νερό στο νοσοκομείο την Κυριακή.

Παρά τον προηγούμενο συντονισμό από τα Ηνωμένα Έθνη, οι ισραηλινές δυνάμεις εμπόδισαν τη διέλευση της αυτοκινητοπομπής για περίπου επτά ώρες στο στρατιωτικό σημείο ελέγχου δυτικά της γειτονιάς al-Amal, δήλωσε η PRCS.

Πρόσθεσε ότι ο ισραηλινός στρατός ανάγκασε τους τραυματιοφορείς να εγκαταλείψουν τα οχήματά τους, προτού δέσουν τρεις από αυτούς και τους μεταφέρουν σε άγνωστο προορισμό, ενώ τους  έβγαλαν τα ρούχα.

 

16:23 Ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ σε Παλαιστίνιους που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη της Γάζας

Στην πόλη της Γάζας, στα βόρεια του παλαιστινιακού θύλακα οι κάτοικοι υποφέρουν από πείνα ενώ ο ΟΗΕ έχει επανειλημμένως τονίσει ότι δεν μπορεί να παραδώσει βοήθεια εξαιτίας των ισραηλινών περιορισμών.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι περιμένουν τα ελάχιστα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια προκειμένου να καταφέρουν να πάρουν ό, τι μπορούν από τις προμήθειες. Πριν από λίγο στα νοτιοδυτικά της πόλης της Γάζας, ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον χιλιάδων πεινασμένων ανθρώπων που περίμεναν βοήθεια.

Εικόνες «Αποκάλυψης» καταγράφει το παρακάτω βίντεο:

 

16:16 Πέθανε ο στρατιωτικός της Πολεμικής Αεροπορίας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον

Πέθανε ο εν ενεργεία αξιωματικός της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

Ο 25χρονος αεροπόρος, που αναγνωρίστηκε ως ο Άαρον Μπουσνέλ, από το Σαν Αντόνιο του Τέξας, υπέκυψε στα τραύματά του, ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία.

«Δεν θα είμαι πλέον συνένοχος στη γενοκτονία. Πρόκειται να συμμετάσχω σε μια ακραία πράξη διαμαρτυρίας, αλλά, σε σύγκριση με αυτό που βιώνουν οι άνθρωποι στην Παλαιστίνη από τους αποικιοκράτες τους, δεν είναι καθόλου ακραίο. Αυτό είναι που η άρχουσα τάξη μας έχει αποφασίσει ότι θα είναι φυσιολογικό», φέρεται να είπε ο Μπουσνέλ πριν αυτοπυρποληθεί

16:04 Νετανιάχου στο Fox News: Το Ισραήλ έχει σχέδιο για την εκκένωση αμάχων στη Ράφα

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Fox and Friends», ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει ότι το Ισραήλ έχει σχέδιο για την εκκένωση των αμάχων από τη Ράφα πριν από την αναμενόμενη επιχείρηση των IDF εκεί.

«Έχουμε ένα συνδυασμένο σχέδιο για την εκκένωση των αμάχων από τον κίνδυνο και την καταστροφή… θα βγάλουμε τον πληθυσμό έξω», υπόσχεται, επιτυγχάνοντας παράλληλα «την ολοκληρωτική νίκη».

«Θα έχουν την ευκαιρία να φύγουν», λέει για τους περισσότερους από ένα εκατομμύριο αμάχους που βρίσκουν καταφύγιο στη νοτιότερη πόλη της Γάζας.

15:35 Η πολιτική άμυνα επιβεβαιώνει ότι δύο άτομα σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση στον Λίβανο

Η πολιτική άμυνα του νότιου Λιβάνου ανακοίνωσε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επιδρομή που είχε ως στόχο ένα αυτοκίνητο στην πόλη Ματζαντίλ.

Ένα τοπικό μέσο ενημέρωσης δημοσίευσε ένα βίντεο στο Χ, λέγοντας ότι δείχνει το αυτοκίνητο που έγινε στόχος ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

 

15:21 Καθ’ οδόν για το Κατάρ η ισραηλινή αντιπροσωπεία

Ισραηλινοί αξιωματούχοι πέταξαν για το Κατάρ όπου η Χαμάς έχει το πολιτικό της γραφείο, για να προβούν σε συνομιλίες σχετικά με τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και απελευθέρωσης ομήρων, δήλωσε πηγή στο Reuters.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε στο CBS την Κυριακή ότι μια συμφωνία θα καθυστερήσει οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα.

«Αν έχουμε συμφωνία, θα καθυστερήσει κάπως. Αλλά θα συμβεί», δήλωσε ο Νετανιάχου. Τόνισε, ωστόσο, ότι «αν δεν έχουμε συμφωνία, θα το κάνουμε ούτως ή άλλως. Πρέπει να γίνει. Γιατί η συνολική νίκη είναι ο στόχος μας και η συνολική νίκη είναι εφικτή».

15:13 Εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς χρησιμοποίησαν ισραηλινές SIM κάρτες λίγες ώρες πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Περίπου τα μεσάνυχτα πριν από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών εντόπισαν ότι εκατοντάδες «τρομοκράτες» στη Λωρίδα της Γάζας ενεργοποίησαν ισραηλινές κάρτες SIM στα τηλέφωνά τους.

Η επίθεση στο νότιο Ισραήλ ξεκίνησε ώρες αργότερα, στις 6:30 π.μ., κατά τη διάρκεια της οποίας περίπου 3.000 μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς εισέβαλαν στα σύνορα του Ισραήλ από τη Γάζα από ξηράς, αέρος και θαλάσσης, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και αρπάζοντας 253 ομήρους όλων των ηλικιών -κυρίως πολίτες.

Περαιτέρω λεπτομέρειες γύρω από την υπόθεση των καρτών SIM δεν επιτρέπεται να δημοσιευθούν σε αυτό το στάδιο.

14:23 Το Ισραήλ λέει ότι τα πλήγματα κοντά στο Μπααλμπέκ ήταν απάντηση στην κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη Χεζμπολάχ

Ο στρατός του Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη του έπληξαν στόχους της Χεζμπολάχ στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου.

Τα πλήγματα στόχευαν τοποθεσίες που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ για το σύστημα αεράμυνάς της, δήλωσε ο στρατός.

Πρόσθεσε ότι έγιναν «σε απάντηση στην εκτόξευση ενός πυραύλου εδάφους-αέρος» που κατέρριψε ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος νωρίτερα σήμερα στο νότιο Λίβανο.

14:14 Το Ισραήλ καταγγέλλει την Κίνα επειδή είπε στο Παγκόσμιο Δικαστήριο ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα στη «χρήση βίας»

Το Ισραήλ επέκρινε την παρουσία της Κίνας στο Διεθνές Δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα, στην οποία ο εκπρόσωπός της υποστήριξε ότι η «χρήση βίας» από τους Παλαιστίνιους αποτελεί μέρος του δικαιώματός τους στην αυτοδιάθεση και νόμιμο εργαλείο για την επίτευξη ανεξαρτησίας.

«Οι νόμοι του πολέμου δεν επιτρέπουν μια συστηματική και στοχευμένη επίθεση εναντίον αμάχων και τη χρήση αμάχων ως ανθρώπινες ασπίδες – δύο εγκλήματα πολέμου που διαπράττει η Χαμάς υπό τον τίτλο του «ένοπλου αγώνα»», τιτιβίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Lior Haiat.

Προσθέτει ότι η δήλωση της Κίνας θα μπορούσε να διαβαστεί ως υποστήριξη των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Η Κίνα θα πρέπει να αναρωτηθεί γιατί η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς έσπευσε να καλωσορίσει τα λόγια του νομικού της συμβούλου στο Διεθνές Δικαστήριο», λέει ο Haiat.

13:50 Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα «προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα Νάκμπα»

Ο πρώτος εκπρόσωπος της Αφρικανικής Ένωσης, Hajer Gueldich, είπε κατά την ομιλία του στο Διεθνές Δικαστήριο ότι «τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα ανείπωτα δεινά και τη φρίκη που προκαλούνται στον πληθυσμό της Γάζας».

Είπε επίσης ότι ο παλαιστινιακός λαός υπήρξε «θύμα υποταγής, εκτοπισμού και απαλλοτρίωσης».

Η ισραηλινή «αδίστακτη πολεμική μηχανή» έχει οδηγήσει στην καταστροφή του παλαιστινιακού πληθυσμού, των σχολείων, των χώρων λατρείας, των σπιτιών και των νοσοκομείων, δήλωσε η Gueldich.

Η υπόθεση αυτή, υποστήριξε η ίδια, είναι μια ευκαιρία για το δικαστήριο να τερματίσει την «ατιμωρησία» του Ισραήλ.

Στις καταληκτικές παρατηρήσεις της, υπενθύμισε ότι η υπόθεση δεν εξαρτάται από μια διαφορά μεταξύ δύο «ίσων μερών, αλλά από μια ασύμμετρη κατάσταση στην οποία ένας καταπιεσμένος λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με μια κατοχική δύναμη».

13:36 Περισσότεροι από 7.250 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από την 7η Οκτωβρίου

Από χθες το βράδυ, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταξύ των οποίων και δύο γυναίκες, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν συλληφθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου ανέρχεται σε 7.255, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

13:32 Η νέα κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής ενδέχεται να σχηματιστεί έως το τέλος της εβδομάδας

Η νέα κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής μπορεί να σχηματιστεί πριν από το τέλος αυτής της εβδομάδας, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές που επικαλείται το Asharq News, με έδρα το Ντουμπάι.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχάμαντ Σταγιέχ ανακοίνωσε την παραίτησή του για την προετοιμασία της μεταπολεμικής περιόδου, εν μέσω αυξανόμενων αμερικανικών και διεθνών πιέσεων προς την Παλαιστινιακή Αρχή να μεταρρυθμιστεί με σκοπό να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο.

13:23 Οι Χούθι ανακοίνωσαν τον πρώτο θάνατο αμάχου σε πλήγματα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν τον πρώτο θάνατο αμάχου σε αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και της Βρετανίας μετά τον τελευταίο γύρο κοινών επιδρομών το Σαββατοκύριακο.

«Η αμερικανοβρετανική επίθεση στη συνοικία Μακμπάνα στο κυβερνείο της Τάιζ άφησε πίσω της έναν άμαχο νεκρό και οκτώ τραυματίες», ανέφερε το πρακτορείο Saba των Χούθι, επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας των ανταρτών.

Τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα ήταν απάντηση σε δεκάδες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους των Χούθι κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα από τον Νοέμβριο, οι οποίες, σύμφωνα με τους αντάρτες, γίνονται σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο της Γάζας.

13:15 UNRWA: Οι παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα μειώθηκαν στο μισό τον Φεβρουάριο

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες αναφέρει ότι κατά μέσο όρο 98 φορτηγά με βοήθεια έφτασαν στη Γάζα τον Φεβρουάριο, πολύ κάτω από τον στόχο των 500.

Οι παραδόσεις αυτές έφεραν μόλις το 50% της ποσότητας βοήθειας που παραδόθηκε τον Ιανουάριο, ανέφερε η UNRWA στην τελευταία ενημέρωση για την κατάσταση.

Η παράδοση της βοήθειας παρεμποδίστηκε από «περιορισμούς ασφαλείας» και απρόβλεπτα κλεισίματα στα μόνα διαθέσιμα συνοριακά περάσματα – τα περάσματα Ράφα και Καρέμ Αμπού Σάλεμ (Κερέμ Σαλόμ).

Έντονες μάχες και αεροπορικές επιδρομές συνέχισαν να πλήττουν καταφύγια της UNRWA, απειλώντας εκτοπισμένους Παλαιστίνιους πολίτες και το προσωπικό της υπηρεσίας. Από τις 25 Φεβρουαρίου, 158 υπάλληλοι της UNRWA έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο της Γάζας, ανέφερε η υπηρεσία.

 

13:11 Η Χεζμπολάχ λέει ότι τουλάχιστον δύο μέλη της σκοτώθηκαν σε ισραηλινό χτύπημα στο Μπααλμπέκ

Η ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ δηλώνει ότι τουλάχιστον δύο μέλη της σκοτώθηκαν μετά από αεροπορικές επιδρομές των IDF κοντά στη βορειοανατολική πόλη Μπααλμπέκ του Λιβάνου – η βαθύτερη επίθεση που έχει γίνει στο Λίβανο από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς.

Ένας αξιωματούχος της Χεζμπολάχ επιβεβαιώνει ότι τρεις επιδρομές χτύπησαν κοντά στο Μπααλμπέκ.

13:06 Ο ΟΙΔ καλεί για ειρήνη με βάση τη «λύση των δύο κρατών»

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC), Μπραχίμ Χισεΐν Τάχα, δήλωσε κατά την ομιλία του στο Διεθνές Δικαστήριο ότι καταδικάζει την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, η οποία, όπως είπε, έχει δώσει «αφορμή για μαζικά εγκλήματα πολέμου και κίνδυνο γενοκτονίας».

Στη συνέχεια κατήγγειλε τα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Είπε ότι ο OIC καλεί σε μια «δίκαιη, διαρκή και συνολική ειρήνη με βάση τη λύση των δύο κρατών».

Ζητά επίσης από τις χώρες «να σταματήσουν να εξάγουν όπλα και πυρομαχικά στις κατοχικές αρχές, γνωρίζοντας ότι ο στρατός και οι έποικοι τα χρησιμοποιούν εναντίον του παλαιστινιακού λαού».

12:44 Ένας τραυματίας μετά από ρίψη ρουκέτας από τον Λίβανο

Μια ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο έπληξε ένα κοτέτσι στη συνοριακή κοινότητα Shtula, τραυματίζοντας ένα άτομο.

Το θύμα νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση, με τραύματα από θραύσματα, αναφέρει το δελτίο ειδήσεων του ισραηλινού καναλιού Channel 12.

Οι σειρήνες των ρουκετών είχαν ηχήσει στη Shtula και σε αρκετές κοντινές κοινότητες.

12:33 Το Ισραήλ διαπράττει «φυλετική κυριαρχία» κατά των Παλαιστινίων

Ο Δρ Ralph Wilde, δεύτερος εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών (LAS), ξεκίνησε την ομιλία του στο Διεθνές Δικαστήριο δηλώνοντας ότι «ο παλαιστινιακός λαός έχει αρνηθεί την άσκηση του νόμιμου δικαιώματός του στην αυτοδιάθεση μέσω της βίαιης, αποικιοκρατικής ρατσιστικής προσπάθειας που διαρκεί περισσότερο από έναν αιώνα για την εγκαθίδρυση ενός έθνους-κράτους αποκλειστικά για τον εβραϊκό λαό στη γη της εντολοδόχου Παλαιστίνης».

Στη συνέχεια, η παρουσίασή του αναφέρεται στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που απορρέουν από το ισραηλινό καθεστώς αυτού που περιγράφει ως «φυλετική κυριαρχία και απαρτχάιντ που διαπράττεται εναντίον του παλαιστινιακού λαού».

Στη συνέχεια εξετάζει την «υπαρξιακή παρανομία της κατοχής από το Ισραήλ της Παλαιστινιακής Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το 1967».

12:08 Το Ισραήλ στοχεύει το Μπααλμπέκ του Λιβάνου για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο στη Γάζα

Τουλάχιστον δύο ταυτόχρονες ισραηλινές επιδρομές έπληξαν την πόλη Μπααλμπέκ του Λιβάνου, στον πρώτο βομβαρδισμό του ανατολικού Λιβάνου από τότε που ξέσπασαν οι περιφερειακές εχθροπραξίες μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, επιβεβαίωσαν πηγές ασφαλείας στα πρακτορεία ειδήσεων.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε στο Reuters ότι «αυτή τη στιγμή πλήττει τρομοκρατικούς στόχους της Χεζμπολάχ βαθιά μέσα στο Λίβανο», αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τη Χεζμπολάχ.

 

 

11:46 Η παλαιστινιακή προεδρία καταγγέλλει το σχέδιο Νετανιάχου για την εκκένωση των αμάχων της Γάζας

Ο εκπρόσωπος Nabil Abu Rudeineh λέει ότι το σχέδιο, στο οποίο αναφέρθηκε ο ισραηλινός πρωθυπουργός σε κυριακάτικη συνέντευξή του στο CBS, αποσκοπεί τελικά στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα και την εκ νέου κατάληψη της γης.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι υποστηρίζει το Ισραήλ καθώς «συνεχίζει την επιθετικότητά του» κατά των Παλαιστινίων και την κάλεσε να αλλάξει πορεία για να σταματήσει την «τρέλα … πριν να είναι πολύ αργά».

11:23 «Η σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης δεν ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου»

Ο εκπρόσωπος της Τουρκίας στην ακρόαση του Διεθνούς Δικαστηρίου λέει ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να έχει διευθετηθεί μέχρι τώρα, εάν είχε τηρηθεί το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είχαν αναγνωριστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού.

«Η σύγκρουση δεν αφορά μια συγκεκριμένη παλαιστινιακή παράταξη ή ομάδα. Η σύγκρουση χρονολογείται από έναν προηγούμενο αιώνα», λέει.

«Το πραγματικό εμπόδιο για την ειρήνη είναι προφανές», προσθέτει, εντοπίζοντας την «εμβάθυνση της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ» και την αποτυχία εφαρμογής της λύσης των δύο κρατών ως τα βασικά ζητήματα.

11:06  Μια γενικευμένη ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα «θα βάλει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο»

Μια γενικευμένη ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα «θα βάλει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο» των προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η βοήθεια προς τον πληθυσμό παραμένει «εντελώς ανεπαρκής», προειδοποίησε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η ευρεία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, την οποία έχει προαναγγείλει το Ισραήλ «δεν θα είναι απλώς τρομακτική για τους περισσότερο από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους αμάχους που έχουν βρει εκεί καταφύγιο. Θα βάλει επίσης το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των προγραμμάτων αρωγής», τόνισε ο Γκουτέρες κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη.

11:00 Γκουτέρες: Το Συμβούλιο Ασφαλείας χρειάζεται «σοβαρή μεταρρύθμιση»

Ο Αντόνιο Γκουτέρες επέκρινε την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αντιμετωπίσει τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία, όπως είπε, υπονόμευσε «ίσως μοιραία» το κύρος του.

Μιλώντας κατά την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, δήλωσε: «Το Συμβούλιο χρειάζεται σοβαρή μεταρρύθμιση στη σύνθεση και τις μεθόδους εργασίας του».

10:53 Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέσυρε τρία πτώματα μετά από ισραηλινή επίθεση

Μέσω ανάρτησης ενός βίντεο στο X η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δείχνει την ανάσυρση τριών πτωμάτων από ένα σπίτι στο Ντέιρ ελ-Μπάλα στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Η ομάδα δήλωσε ότι διασώθηκε ένας τραυματίας.

Το Ισραήλ έχει αυξήσει τις επιθέσεις του στην Ντέιρ ελ-Μπάλα καθώς προετοιμάζεται για χερσαία επιχείρηση στη Ράφα.

 

10:46 Στις 29.782 οι νεκροί στη Γάζα από την 7η Οκτωβρίου

Το Υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας αναφέρει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις αυξήθηκε σε 29.782.

Άλλοι 70.043 έχουν τραυματιστεί την ίδια περίοδο.

10:44 Η Χεζμπολάχ λέει ότι κατέρριψε ισραηλινό drone πάνω από έδαφος του Λιβάνου

10:32 Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Mohammad Shtayyeh υπέβαλε την παραίτησή του

Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Mohammed Shtayyeh υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο Mohammad Shtayyeh

Ο Shtayyeh, ο οποίος ήταν επικεφαλής της 18ης κυβέρνησης της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) από τον διορισμό του τον Μάρτιο του 2019, υπέβαλε την παραίτησή του κατά την έναρξη της συνεδρίασης της κυβέρνησης τη Δευτέρα στη Ραμάλα.

 

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο λόγος είναι η «άνευ προηγουμένου κλιμάκωσης» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, καθώς και λόγω του «πολέμου, της γενοκτονίας και της πείνας στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο Shtayyeh σημείωσε ότι υπάρχουν «προσπάθειες να καταστεί η [Παλαιστινιακή Αρχή] μια διοικητική αρχή και αρχή ασφαλείας χωρίς πολιτική επιρροή και η ΠΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να ενσαρκώσει το κράτος στη γη της Παλαιστίνης παρά την κατοχή».

10:19 Οι γιατροί στη Ράφα μιλούν για εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών

Οι γιατροί στη Ράφα έχτισαν ένα νοσοκομείο με σκηνές για τη θεραπεία ασθενών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, στη γειτονιά Σουλτάν.

Σε βίντεο που δημοσίευσε στο Instagram ο παλαιστίνιος δημοσιογράφος Hassan Aslih, οι γιατροί μιλούν για την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, καθώς και γαστρεντερίτιδας, αναπνευστικών ασθενειών, εξανθημάτων και ίκτερου λόγω της μόλυνσης του νερού και της έλλειψης υγιεινής.

Η έλλειψη φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού αποτελεί ένα άλλο σημαντικό ζήτημα στη θεραπεία των ασθενών, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ έχουν αφήσει σε λειτουργία μόνο το ένα τρίτο των νοσοκομείων της Γάζας.

Οι επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας στο νοσοκομείο Nasser της Γάζας, το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της λωρίδας, άφησαν τις εγκαταστάσεις εκτός λειτουργίας.

 

10:13 Δεκάδες συλλήψεις καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε οκτώ Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους και τρία παιδιά, από την περιοχή της Ραμάλα και του Al-Bireh Governorate στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο χωριό Deir Ammar, δυτικά της Ραμάλα και συνέλαβαν τρεις 17χρονους. Επίσης, εισέβαλαν στην πόλη Silwad, ανατολικά της Ραμάλα, και συνέλαβαν πέντε Παλαιστίνιους.

Η Wafa αναφέρει επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε οκτώ άτομα στην επαρχία της Χεβρώνας. Τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν από την πόλη Ithna, δυτικά της Χεβρώνας, ενώ τέσσερα άτομα, συμπεριλαμβανομένων ενός 17χρονου και ενός 15χρονου, συνελήφθησαν στην πόλη Beit Ummar.

Έξι Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένου ενός 16χρονου, συνελήφθησαν επίσης στις συνοικίες Hizma και Al-Issawiya της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Η Wafa αναφέρει επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν «δεκάδες» εργάτες από τη Γάζα στην πόλη Ναμπλούς. Ένας Παλαιστίνιος από τη Ναμπλούς συνελήφθη επίσης στις επιδρομές.

09:30 IDF: Περισσότεροι από 30 παλαιστίνιοι μαχητές σκοτώθηκαν μέσα σε 24 ώρες

Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε την καθημερινή του ενημέρωση στην οποία προέβη και σε άλλους ισχυρισμούς:

  • Στην κεντρική Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις λένε ότι σκότωσαν περισσότερους από 10 Παλαιστίνιους μαχητές.
  • Στη Χαν Γιουνίς, ισχυρίζονται ότι σκότωσαν έναν μαχητή οπλισμένο με RPG με τη βοήθεια ενός μαχητικού αεροσκάφους.
  • Με τη χρήση ελεύθερων σκοπευτών και αρμάτων μάχης, ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι σκότωσε απροσδιόριστο αριθμό Παλαιστίνιων μαχητών από κοντά στη δυτική Χαν Γιουνίς.

09:13 Ο ισραηλινός υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας συναντήθηκε με τον σαουδάραβα ομόλογό του

Ο Nir Barkat συναντήθηκε με τον σαουδάραβα ομόλογό του, Majid bin Abdullah al-Qasabi, στο περιθώριο μιας διάσκεψης του ΠΟΕ που φιλοξένησαν τα ΗΑΕ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι χώρες μπορούν να «γράψουν ιστορία μαζί», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ισραηλινού υπουργού Οικονομίας και Βιομηχανίας.

Πριν από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, η Σαουδική Αραβία είχε δηλώσει την προθυμία της να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ με αντάλλαγμα ένα αμυντικό σύμφωνο με τις ΗΠΑ και ένα πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ωστόσο, μετά την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ κατά του θύλακα, φάνηκε ότι η Σαουδική Αραβία είχε βάλει στον πάγο τα υποστηριζόμενα από τις ΗΠΑ σχέδια εξομάλυνσης των σχέσεων.

Η Σαουδική Αραβία ζήτησε την Τρίτη να τερματιστεί η επί δεκαετίες ισραηλινή κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, θεωρώντας την «παράνομη».

 

09:04 10 φορτηγά με βοήθεια πηγαίνουν στη βόρεια Γάζα

Το Ισραήλ επέτρεψε την είσοδο 10 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με ανταποκριτές του Al Jazeera.

Την περασμένη εβδομάδα, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) ανακοίνωσε ότι αναγκάστηκε να αναστείλει τις ήδη περιορισμένες επιχειρήσεις του στη βόρεια Γάζα λόγω μη ασφαλών συνθηκών, επικαλούμενο ισραηλινά πυρά καθώς και «το πλήρες χάος και τη βία λόγω της κατάρρευσης της κοινωνικής τάξης» στην περιοχή.

08:55 Τέσσερις άνθρωποι μαζί με ένα παιδί σκοτώθηκαν στη Ράφα σε ισραηλινό χτύπημα

Ισραηλινό στρατιωτικό χτύπημα σε σπίτι βόρεια της Ράφα σκότωσε τέσσερις ανθρώπους, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα και ένα παιδί, μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν από το χτύπημα.

Αυτό συμβαίνει καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν επίσης να βομβαρδίζουν την ανατολική πλευρά της Ράφα, από την οποία έχουν απομακρυνθεί πολλοί κάτοικοι.

08:49 Νετανιάχου: Ο ισραηλινός στρατός θα υποβάλει διπλό σχέδιο για τη Ράφα

Σε συνέντευξή του στο CBS την Κυριακή, ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι μόλις ο ισραηλινός στρατός ξεκινήσει την προγραμματισμένη επιχείρηση στη Ράφα, η «έντονη φάση» των μαχών θα απέχει εβδομάδες από την ολοκλήρωσή της.

Είπε επίσης ότι ζήτησε από τον στρατό να υποβάλει ένα διπλό σχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο εκκένωσης των αμάχων από τη Ράφα και τον τρόπο εξουδετέρωσης των ταγμάτων της Χαμάς που σταθμεύουν εκεί.

Υπολογίζεται ότι 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι βρίσκουν καταφύγιο στη Ράφα, περισσότεροι από το μισό πληθυσμό της Γάζας, έχοντας εκτοπιστεί στο νοτιότερο τμήμα της Λωρίδας από τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον του θύλακα.

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι μια επίθεση στη Ράφα θα ήταν καταστροφική, με περισσότερα από 600.000 παιδιά να βρίσκουν καταφύγιο στο πέρασμα μιας επίθεσης και μια σοβαρά περιορισμένη ανθρωπιστική γραμμή ζωής να βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Εάν υπάρξει εκεχειρία, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η στρατιωτική επίθεση στη Ράφα θα καθυστερήσει, αλλά τελικά θα προχωρήσει. «Πρέπει να γίνει γιατί η συνολική νίκη είναι ο στόχος μας και η συνολική νίκη είναι εφικτή».

08:33 Τρεις οι νεκροί από επίθεση ισραηλινού drone σε όχημα στη Τζενίν

Ένας τρίτος Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του ως αποτέλεσμα ισραηλινής επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος την περασμένη εβδομάδα σε αυτοκίνητο στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει το Wafa.

Ο άνδρας πέθανε στο νοσοκομείο από τα τραύματα που υπέστη στην επίθεση της Παρασκευής, η οποία σκότωσε άλλους δύο, μεταξύ των οποίων και έναν 17χρονο, και τραυμάτισε τουλάχιστον 15 άτομα.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκότωσε έναν Παλαιστίνιο μαχητή της Ισλαμικής Τζιχάντ, ο οποίος «είχε προηγουμένως συλληφθεί για τη συμμετοχή του στις στρατιωτικές δραστηριότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης».

08:24 Αμερικανός αεροπόρος αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη «γενοκτονία» του Ισραήλ στη Γάζα

Εν ενεργεία μέλος του αμερικανικού στρατού αυτοπυρπολήθηκε έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με αξιωματούχους, σε μια προφανή πράξη διαμαρτυρίας για τον καταστροφικό πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο άνδρας έκανε livestreaming στον ιστότοπο Twitch, φορώντας στολή και δηλώνοντας ότι «δεν θα είναι συνένοχος σε γενοκτονία» προτού λούσει τον εαυτό του με υγρό.

Στη συνέχεια έβαλε φωτιά στον εαυτό του, ενώ φώναζε «Free Palestine!» μέχρι που έπεσε στο έδαφος. Περισσότερα εδώ.

 08:13 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι 5 στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πέντε στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά σε μάχες στη Γάζα την Κυριακή. Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι.

Μεταξύ των τριών στρατιωτών που τραυματίστηκαν σε μάχες στη νότια Γάζα είναι ένας στρατιώτης της Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών, ένας στρατιώτης του Σώματος Μηχανικού Μάχης και ένας αξιωματικός Αλεξιπτωτιστής.

Δύο στρατιώτες από το 601ο Τάγμα του Σώματος Μηχανικού Μάχης τραυματίστηκαν σε μάχες στη βόρεια Γάζα.

08:00 Οι δημοσιογραφικές ενώσεις σηματοδοτούν τη διεθνή ημέρα για τους παλαιστίνιους δημοσιογράφους

Δημοσιογραφικές ενώσεις και σύλλογοι από περισσότερες από 100 χώρες χαρακτηρίζουν τη σημερινή Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου ως Διεθνή Ημέρα για τους παλαιστίνιους Δημοσιογράφους.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) και η Ομοσπονδία Αράβων Δημοσιογράφων (FAJ) δηλώνουν ότι πραγματοποιούν την ημέρα αυτή για να υποστηρίξουν τους συναδέλφους τους στην Παλαιστίνη.
Οι ενώσεις χαρακτήρισαν τη δολοφονία 100 δημοσιογράφων μέσα σε τέσσερις μήνες από την έναρξη του πολέμου ως «τρομερή και αδικαιολόγητη τραγωδία».

«Οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι είναι τα μάτια του κόσμου στη Γάζα και χωρίς αυτούς, η ανθρωπιστική κρίση θα περνούσε απαρατήρητη», ανέφερε η ένωση δημοσιογράφων της Αυστραλίας MEAA σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: in.gr