Ώρα μηδέν για την κρίση σε ΕΚΠΑ - ΕΜΠ

Σε κρίσιμο σημείο ο αγώνας των διοικητικών υπαλλήλων του Καποδιστριακού (ΕΚΠΑ) και του Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) ενάντια στη διαθεσιμότητα. Τις χθεσινές αποφάσεις των εργαζομένων για συνέχιση της απεργίας ακολούθησε σήμερα η ανταλλαγή δηλώσεων μεταξύ των δύο πλευρών, με τελευταία εκείνη του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου, ο οποίος ζήτησε από τον πρύτανη του Πανεπιστήμιου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη να καλέσει με δημόσια δήλωσή του τους διοικητικούς υπαλλήλους να προσέλθουν στην εργασία τους και να ανοίξουν το Πανεπιστήμιο. Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του συλλόγου των υπαλλήλων του ΕΚΠΑ, Δημήτρη Σακάτου, ότι περίπου οι μισοί διοικητικοί του Καποδιστριακού επέστρεψαν στις θέσεις τους, κάτι που οι απεργοί διοικητικοί του ΕΚΠΑ διέψευσαν.

«Η απεργία συνεχίζεται κανονικά» διεμήνυσε η απεργιακή επιτροπή των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών, καταγγέλλοντας την πλειοψηφία του ΔΣ του συλλόγου για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

«Λόγω της διασποράς των διοικητικών υπηρεσιών του πανεπιστημίου δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή εικόνα. Υπάρχει, όμως, η απόφαση της γενικής συνέλευσης για απεργία, η οποία επιπλέον περιφρουρείται», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μπάσιος, μέλος της απεργιακής επιτροπής.

Κατήγγειλαν επίσης το ΔΣ του συλλόγου ότι δεν δέχθηκε την αντιπροσωπευτική συμμετοχή στην επιτροπή που συναντήθηκε και σήμερα με το υπουργείο Παιδείας.

Οι διοικητικοί του ΕΚΠΑ αντέδρασαν επιπλέον και στις χθεσινές δηλώσεις του Κ. Αρβανιτόπουλου ότι «μια μικρή ομάδα των ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΣΥΡΙΖΑ εξαφάνισαν την κάλπη στη Γενική Συνέλευση, για να εκβιάσουν αποφάσεις δια βοής».

«Αντί να εφευρίσκει ιστορίες που ταιριάζουν στο κόμμα στο οποίο ανήκει περί κλοπής κάλπης ας το πάρει απόφαση: δεν αποδεχόμαστε τις απολύσεις των συναδέλφων μας. Δεν χρειάζεται κάλπη για να το πούμε αυτό» ήταν η απάντησή τους.

«Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα επιτρέψουμε ο υπουργός και η μειοψηφία που επιβάλλει την πολιτική των απολύσεων και της εξαθλίωσης της ζωής μας να παραχαράξει την αλήθεια» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος έχει θέσει την ερχόμενη Δευτέρα ως ανώτατο χρονικό όριο για την επαναλειτουργία των ΑΕΙ, επικοινώνησε σήμερα με τον πρύτανη του Πανεπιστήμιου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη θέτοντας ως προϋπόθεση για τη συνέχιση του διαλόγου να αναλάβει τις ευθύνες του για τη διασφάλιση της λειτουργίας του πανεπιστημίου, «όπως έχουν κάνει οι πρυτάνεις των υπόλοιπων επτά πανεπιστημίων που έχουν υπαχθεί στο μέτρο της διαθεσιμότητας» με δημόσια τοποθέτησή του.

Πάντως, χθες, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, με δηλώσεις του χθες στο ραδιόφωνο του Real 97.8, διέψευσε τις δηλώσεις Αρβανιτόπουλου για περιορισμό των διαθεσιμοτήτων λέγοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα».

Υπενθυμίζεται ότι οι διοικητικοί του ΕΚΠΑ αποφάσισαν απεργίες έως και την Τρίτη, οπότε και θα επανακαθορίσουν τη στάση τους σε νέα συνέλευση.

Όσον αφορά τις κινητοποιήσεις, στο Πολυτεχνείο αποφασίστηκε εκτός από τη σημερινή 24ωρη απεργία με την κάλυψη του Συλλόγου τους και 48ωρη απεργία τη Δευτέρα και την Τρίτη με την κάλυψη της ομοσπονδίας τους. Τη Δευτέρα θα συνεδριάσουν για να επανακαθορίσουν τη στάση τους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί την παραίτηση του υπουργού Παιδείας και την απόσυρση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαθεσιμότητα, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι πρόκειται για καταστροφικό μέτρο.

«Η κυβέρνηση και ο υπουργός Παιδείας φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί και τις κλειστές σχολές» σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που βλέπει την παραίτηση του υπουργού και την απόσυρση της ΚΥΑ ως μοναδική λύση.

Εν τω μεταξύ, υπερψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους φοιτητές των ΑΕΙ, να εξεταστούν κατά την εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου του 2014, σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν, ανεξαρτήτως εάν αυτά έχουν διδαχθεί το χειμερινό ή το εαρινό εξάμηνο. Η τροπολογία πέρασε με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29/11/2013 - 19:17