Μετά το Eurogroup επιστρέφει η τρόικα: Πιέζει για πλειστηριασμούς-απολύσεις

Μετά τις 9 Δεκεμβρίου και τη συνεδρίαση του Eurogroup θα έρθει στην Αθήνα η τρόικα με «σκοπό να τελειώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου», ανακοίνωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν κλείσει με τους εκπροσώπους των δανειστών μας. Τα δύο «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις είναι η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών ακινήτων και οι ομαδικές απολύσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε την Κυριακή με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου στο πλαίσιο ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης, όπου εξετάστηκαν όλα τα ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα έρθουν την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να επέλθει συμφωνία.

Όσον αφορά στο ζήτημα των πλειστηριασμών, η τρόικα εμμένει στη θέση της για πλήρη άρση κάθε προστατευτικής διάταξης από την 1η Ιανουαρίου φτάνοντας σύμφωνα με το Έθνος στο σημείο να πει σε υπουργούς της κυβέρνησης ότι «αν θέλετε να κάνετε κοινωνική πολιτική, να βρείτε καταλύματα σε αυτούς που χάνουν τα σπίτια τους»!

Πάντως, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί για την κατάργηση της ρύθμισης Παπαθανασίου που από το 2008 απαγορεύει κάθε πλειστηριασμό ακινήτου για χρέη μέχρι 200.000 ευρώ και έχει συγκεκριμενοποιήσει την πρότασή του η οποία έχει σταλεί με email στους εκπροσώπους της τριμερούς.

Ασφυκτικές πάντως είναι οι πιέσεις και για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Οπως δημοσιεύει το Έθνος η συμβιβαστική πρόταση που προωθεί η ελληνική πλευρά προβλέπει:

1. Η απόφαση για τις ομαδικές απολύσεις να λαμβάνεται από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, όπου θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Η απόφαση θα εφαρμόζεται άμεσα, χωρίς να παραπέμπεται το θέμα στο υπ. Εργασίας.
2. Κάθε επιχείρηση, πριν καταθέσει το σχετικό αίτημα, θα πρέπει να έχει προχωρήσει σε διαβούλευση με τους εργαζομένους για να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.
3. Για τη λήψη της απόφασης θα εξετάζονται μια σειρά δεδομένων, όπως είναι τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης και ο αριθμός των εργαζομένων.
4. Το αίτημα θα εγκρίνεται ευκολότερα σε όσες περιπτώσεις οι επιχειρήσεις καταθέτουν συγκεκριμένο σχέδιο για τους απολυμένους.

Στο μέτωπο των εκκρεμοτήτων παραμένει μεταξύ άλλων και το θέμα των ΕΑΣ. Για τα ΕΑΣ, το ελληνικό σχέδιο προβλέπει δοκιμαστική περίοδο 18 μηνών, στη διάρκεια της οποίας η επιχείρηση θα διατηρήσει τον εξαγωγικό της χαρακτήρα. Θα υπάρξει όμως συρρίκνωση με διατήρηση 300 από τους 800 εργαζόμενους και 3 από τα 5 εργοστάσια. Αν το πείραμα δεν πετύχει με ανατροπή της σημερινής εικόνας των ζημιών 18 εκατ. ευρώ σε σύνολο τζίρου 20 εκατ. ευρώ, τότε τα ΕΑΣ θα καλύπτουν μόνο τις ανάγκες του στρατού.

Ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% όπως ορίζει το μνημόνιο.

Δεν ανησυχούν για την εκταμίευση της δόσης

Όσον αφορά το θέμα της εκταμίευσης της δόσης του Δεκεμβρίου (περί τα 4 δισ. ευρώ) ο υπουργός Οικονομικών δεν φάνηκε να ανησυχεί και δήλωσε πως αυτή δεν πρόκειται να εκταμιευτεί τμηματικά.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το καταστατικό του Ταμείου ακόμη κι αν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, η δόση δεν μπορεί να εκταμιευθεί εντός του Δεκεμβρίου. Κι αυτό γιατί στις 20 Δεκεμβρίου το Ταμείο κλείνει για τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, και η έκθεση θα πρέπει να παραδοθεί 14 εργάσιμες ημέρες νωρίτερα.

Πάντως και το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται καθησυχαστικό αναφορικά με τις ταμειακές ανάγκες της χώρας. Οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων (οι οποίες βέβαια στερούν ρευστότητα από την αγορά) και οι εισπράξεις φόρων εξασφαλίζουν την πληρωμή ενός ομολόγου που λήγει στις 11 Ιανουαρίου, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, οπότε το «σημείο μηδέν» μεταφέρεται για το Φεβρουάριο.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 01/12/2013 - 04:29