Μείωση του ενεργειακού κόστους για τους βιομήχανους

Τα θέματα της ενέργειας εξετάστηκαν σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, και παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου, στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, συζητήθηκαν τρόποι μείωσης του κόστους ενέργειας, ενώ εκτενής αναφορά έγινε και για το πρόβλημα των νοικοκυριών που δεν έχουν ρεύμα.

Ωστόσο, πέρα από τον υποκριτικό χαρακτήρα που έχει μια τέτοια κίνηση, τη στιγμή που το τιμολόγιο της ΔΕΗ παραμένει στα ύψη, η προσέγγιση της κυβέρνησης γίνεται για να συγκαλύψει τα νέα προνόμια που θα δοθούν στους βιομηχάνους.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, προανήγγειλε ότι θα μειωθεί ακόμη περισσότερο το κόστος που καταβάλλουν οι βιομήχανοι για την Ενέργεια, δηλώνοντας ότι «συζητήθηκε το θέμα της προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών και, ταυτόχρονα, της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας από το υψηλό ενεργειακό κόστος». Συμπλήρωσε πως «ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε είναι η διεθνής σχέση της χώρας σε σχέση με το ενεργειακό γίγνεσθαι στην ευρύτερη περιοχή, οι έρευνες υδρογονανθράκων» και πως «πολύ σύντομα θα ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες αυτές».

Πετώντας το μπαλάκι στην Τοπική Διοίκηση, ο Γιάννης Μανιάτης ανέφερε ότι οι τοπικές αρχές θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τη ΔΕΗ για τις περιπτώσεις εκείνες των οικογενειών που πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν και η ΔΕΗ θα επαναφέρει το ρεύμα. Βέβαια, ακόμα και αν λειτουργήσει η συγκεκριμένη κίνηση, δεν συνιστά ούτε καν «ασπιρίνη», αφού θα δίνει μια μικρή παράταση στο πρόβλημα και όχι οριστική λύση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται λύσεις «για να υπάρξει μια ελάφρυνση του κόστους για την ελληνική βιομηχανία».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στο τραπέζι έπεσε και το θέμα της πορείας των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΔΕΠΑ και «Gazprom» για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, αλλά και η πορεία των ερευνών για πετρέλαιο σε Ιωάννινα και Πατραϊκό Κόλπο.  Τις επόμενες μέρες αναμένεται να γίνει νέα σύσκεψη για αυτά τα ζητήματα.

Πάντως, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μια ημέρα πριν την επίσκεψη στην Αθήνα του Κοινοτικού επίτροπου Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ.  Στις αυριανές επαφές του Γκίντερ Έτινγκερ με την ελληνική κυβέρνηση θα συζητηθούν η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων με έμφαση στη ΔΕΗ και στη ΔΕΠΑ, αλλά και οι έρευνες υδρογονανθράκων.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54