Επετράπη η αποχώρηση των αποκλεισμένων παιδιών από τα Προπύλαια

Με την παρέμβαση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και μελών της ΟΛΜΕ κατάφεραν τελικά να αποχωρήσουν σταδιακά από τα Προπύλαια οι μαθητές που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Τα παιδιά είχαν εγκλωβιστεί από δυνάμεις των ΜΑΤ και υποβλήθηκαν σε σωματικό έλεγχο προτού τους επιτραπεί να αποχωρήσουν.

 

Είχε προηγηθεί η ρίψη χημικών. Ένα από τα παιδιά λιποθύμησε και οι δυνάμεις καταστολής εμπόδισαν τον κόσμο να περάσει για να δώσει τις πρώτες βοήθειες. Ασθενοφόρο παρέλαβε τον μαθητή που λιποθύμησε. Το ίδιο συνέβη και με 20 μαθήτριες οι οποίες αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα. Τελικά, επετράπη στις κοπέλες να φύγουν. 

 

Με πανό και συνθήματα «Λεφτά για την Παιδεία, όχι στους τραπεζίτες», «Ζούμε για το σήμερα, παλεύουμε για το αύριο» και «Το χέρι τους είναι ακόμη οπλισμένο, η απάντηση στους μαζικούς αγώνες», χιλιάδες μαθητές πραγματοποίησαν πορεία, το μεσημέρι, προς τη Βουλή στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι της ΕΡΤ και των νοσοκομείων και αντιφασιστικές οργανώσεις.

 

Προηγήθηκαν μικροεπεισόδια όταν αστυνομικοί επιχείρησαν να περιορίσουν τους διαδηλωτές στο πεζοδρόμιο. Νεαροί έριξαν βόμβα μολότοφ εναντίον του αστυνομικού τμήματος Αιγάλεω, χωρίς να προκληθούν ζημιές.

Περίπου τριάντα προσαγωγές πραγματοποιήθηκαν από την αστυνομία κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στο κέντρο της Αθήνας. Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια για εξακρίβωση στοιχείων.

 

Στη Θεσσαλονίκη, εκατοντάδες μαθητές πραγματοποίησαν πορεία για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο. Με πανό και συνθήματα κατά της κυβέρνησης και της τρόικας, οι μαθητές κινήθηκαν, από την Καμάρα, μέσω κεντρικών δρόμων της πόλης προς τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου της Ξηροκρήνης, όπου τελέστηκε η κηδεία της 13χρονης Σάρας, η οποία έχασε τη ζωή της από αναθυμιάσεις μαγκαλιού. «Σάρα ζεις, εσύ μας οδηγείς», φώναξαν οι μαθητές, όταν έφτασε στον Ιερό Ναό η σορός της αδικοχαμένης μαθήτριας. Στη συνέχεια διαλύθηκαν χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

 

Την ίδια ώρα, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε ετών από τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου, εκπαιδευτικοί τριών ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα Βενιζέλου και διαμαρτυρήθηκαν για την υποβάθμιση της εκπαίδευσης.

Πηγη enet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06/12/2013 - 18:05